Никой не знае по-добре от Вас, особено когато създавате от сърце

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Анита Класанова е на 38 години. По образование тя е технолог в шевното производство, графичен дизайнер и хранителен технолог. Заедно със своя съпруг създава рецептите и дизайна на био десертите Roobar и Курабийница през 2012 г., последвани от награждаваните веган курабийки Kookie Cat. Пет години по-късно продуктите им се предлагат на 4 континента в над 50 страни. Анита е вегетарианец и силно се интересува от теми, свързани със здравословното хранене и „алтернативното сладкарство”. Затова и десертите, които създава и произвежда са с лесни рецепти, съдържат малко съставки и са направени от качествени био суровини. Тя и съпругът й Калин Класанов стоят зад първия био магазин в София, който отварят през 2006 г. Анита е избрана за една от 100-те жени основатели на успешни старт-ъп компании в Европа от списание The Hundert за 2016, член на Forbes Woman Society България и е първата българка участник в програмата на EY Entrepreneurial Winning Women Europe 2017.

Анита, как направи завой от модата и графичния дизайн към сладкарството и производството на здравословни десерти? И тази професионална промяна свързана ли е сконкретен житейски прелом?
Да, свързано е с важен житейски момент, какъвто е създаването на семейство. Преосмислих начина си на живот и хранене. Откровено бях много затворена в работата си като графичен дизайнер и имах нужда даобщувам с хора, да стана от компютъра и да намеря общи теми. Отворихме био магазин и по случайност там намерих своето поприще. Всичко се въртеше около готвене, рецептии разнообразни съставки, споделяне. Така разбрах, че не съм сама. Никога не съм си мечтала да стана магазинер, но това бе част от пътя ми. Беше трудно, мизерно и изискваше креативност и гъвкавост. На третата година направихме малка пекарна в ъгъла на магазина и там започнах да правя курабийки и сурови десерти. Всички ги харесваха, а аз сияех от щастие, въпреки че ми костваше да тичам до магазина и обратно между кърменията на втората ми дъщеря. Потърсихме подкрепа от партньор и създадохме производството през 2012.
Всяко едно умение и опит от всичките ми професии оказаха влияние върху създаването на успешна компания и световни брандове. Изглежда внезапен успех, но реално съм се готвила 10-15 години за него.

IMG 1010Как се роди идеята за суров веган десерт, какъвто е Roobar?
Обожавам брауни, винаги съм обичала сладко. Но не разбирах защо трябва да вложа
тонове захар, яйца и масло, за да направя десерт и да изчезне за секунди. Но по-важният момент бе как се чувствам след подобен десерт. И там беше проблемът. Висока кръвна захар, умора, липса на енергия и т.н. Създадох Roobar, за да спася себе си и за да дам алтернатива на децата си, приятелите си и клиентите на магазина. Истината е, че толкова се харесваха, че разрастването бенеизбежно. На всички ни беше вкусно и ни даваше енергия за дълго време.
Открих фурмите като алтернативен заместител на захар, яйца, брашно и масло взети
заедно. Комбинирах няколко съставки: сушени плодове, сурови ядки и суперхрани, буквално 3-4 до 5. Реално всеки може да си направи Roobar вкъщи, само като прочете състава и отдели няколко минути. Всяка сряда публикувам рецепти на
https://www.roobar.com/recipes и споделям ежедневно в Инстаграм @anita_klasanova.

Какви инвестиции и технологии са необходими за производството на сурови продукти?
Изискват се инвестиции в машини, изключително високо ниво на хигиена, сертификати закачество и процеси на международно ниво, качествени био суровини и инвестиция навреме и ресурси за развитието на силен екип, какъвто имаме и с който много се гордея. Към момента екипът ни е от 90 човека. Нужна е и визия и позитивна енергия, защото всеки може да си направи барче, но разликата идва от извървения път и вложената енергия.

Трудно ли се пробива на външния пазар?
Смятам, че с качествен продукт е една идея по-лесно. Отнема време да се създадат добри взаимоотношения с партньорите ни дистрибутори във всяка една държава и да ги вдъхновим с нашата история. Продуктите ни „говорят на много широка публика – от децата в детската градина, до атлети като Боян Петров, който катери Хималаите, и българската експедиция до Антарктида.

Имате интересни идеи за работилници с деца. Разкажете повече за тази Ваша инициатива и целите, които искате да постигнете с нея.
Това е проект, който приемам много присърце: храненето на децата и тинейджърите. Неискам да търся вина в държавата, системата или училищата. Винаги питам първо себе си, аз какво мога да направя? Моята мисия е да предам уменията си за лесно и здравословно хранене и да изградим едни осъзнати и самостоятелни хора, които не само умеят да готвят, а и имат увереността да опитат нещо ново в кухнята и извън нея.
Много силно вярвам в създаването на сигурна и подкрепяща среда, в която децата са смели, любопитни и създадат свой уникален суров десерт, те стават едни малки предприемачи. Не ги коригирам, само ги подкрепям. И стават чудеса. Така стартираха и работилниците „Направи си сам Roobar”. Развивам този проект с подкрепата на различни компании. Първата беше SAP Labs, с които организирахме корпоративна работилница за техните служители. Всички направиха свой Roobar, асредствата от кампанията ще бъдат вложени в първото от поредица образователни видеа, в партньорство с образователната платформа Уча.се. В търсене съм на още подобни партньорства.

Какви са тенденциите в здравословното хранене?
Здравословното хранене е най-добрата тенденция. Предстои ни голяма хранителна революция. Хората стават все по-информирани, осъзнати и отговорни за собственото си здраве и това на техните семейства. Късметлии сме, че в България все още има качествена храна и най-вкусните домати на света. Индустриализацията не ни е засегнала и лесно можем да направим крачката назад към по-истинската храна. Проблемът се крие в това, че постоянно ни се казват противоречиви неща и хората се объркват, вследствие на което посягат към най-удобното и познато. Преди години се казваше: „Яжте маргарин за нисък холестерол”, „Пийте краве мляко за калций”… Днес, знаем, че това не е здравословният избор, а въпрос на масова реклама.
Разумната здравословна диета (начин на хранене) за мен означава да се храня с много растителна храна (постна), пресни и сезонни зеленчуци, варива и бобови култури. На баланс съм се научила от нутрициониста Надя Петрова и нейните програми. Прилагам принципа 80:20. Храня се основно вкъщи или в нашата Столова by Roobar с питателна и свежа храна, но си позволявам да се радвам на добра компания и храна навън, без да ми е гузно. Новата ми страст са ферментиралите храни (кимчи, комбуча), естествено богати на пробиотици и ензими, които приготвям вкъщи. Правим доставки за обяд от Столова by Roobar чрез Foodpanda и Bgmenu.

Какви са бъдещите Ви професионални планове – нови продукти, нови пазари, друго?
Всичко едновременно. Разработваме в екипа много нови продукти, които да радват почитателите ни. Междувременно навлизаме с нови продукти на големи пазари като Америка, Канада, Япония и Китай. Усилията не са малки, но като си помисля, че даваме алтернатива и улесеняваме пътя към здравословно хранене на милиони хора по света, които са готови да бъдат част от хранителната революция, то те си струват.

MUZ 7756Къде е мястото на жената – лидер у нас, според теб?
Всички сме жени лидери. Ако погледнем в историята, българската жена винаги е заемала активна роля. Мястото ни е там, където са и мъжете, просто трябва да сме заедно. Препоръчвам да гледате филма Miss Representation.

Вашето послание към читателите на сп. Business Lady?
Следвайте мечтите си и не се отказвайте бързо, само защото нещото не Ви се струва
все още перфектно или завършено. Никой не знае по-добре от Вас, особено когато създавате от сърце.