Print this page

Всеки един момент е подходящ за добра сделка

Люба Атанасова работи в сферата на недвижимите имоти от 2005 г. Започва работа в АДРЕС Недвижими имоти. През 2007 г. става мениджър. През 2012 г. е назначена за регионален мениджър на "Адрес недвижими имоти" за София. От 2015 г. е изпълнителен директор на Имотека АД.
Имотека е консултантска компания за недвижими имоти. Имотека има офиси в София и Варна, над 150 консултанти и специалисти.
Имотека е една от най-бързоразвиващите се компании в сектора. За своето тригодишно присъствие на пазара, увеличава два пъти и половина сделките си, умножава над 5 пъти броя на консултантите си и удвоява офисите си. За този кратък период успява да се утвърди като един от лидерите в бранша и да спечели доверието на клиентите. Комплексът Елизиум е сред емблематичните успешни проекти на Имотека. Жилищата в него са реализирани изцяло от консултантите на компанията.

1. Г-жо Атанасова, Вие ръководите Имотека АД, която стана Компания на годината’17 за „Непрекъснато повишаване на качеството на предлаганите услуги” в годишните награди на сп. и клуб Business lady и сп. Bulgaria BUSINESS Review, а наградата Ви бе връчена лично от вицепремиера Валери Симеонов. Поздравления за това! Какво означава за Вас такова признание?


Освен висока оценка за работата ни, подобно отличие означава и голяма отговорност за компанията. Необходими са много труд и усилия, за да поддържаме високото ниво на предлаганата услуга, като винаги се стремим да подобряваме качеството.


2. Как постигате непрекъснато усъвършенстване?


Основната ни цел е да бъдем една от най-добрите компании на пазара на недвижими имоти чрез внимателно подбиране на кадри и множеството обучения, които провеждаме. Ценим всяка една идея на хората в компанията и заедно обсъждаме начина на работа и стъпките, по които да постигаме целите си. Тъй като живеем във времето на дигитализацията, се стремим да отговаряме на очакванията на клиентите по отношение на технологичните възможности. Амбицията ни е на технологично ниво Имотека да се превърне в лидер на пазара с бърза, достъпна и максимално полезна и удобна за клиентите услуга.


3. Вие сте един от лидерите на пазара за недвижими имоти и част от групата на AG Capital. Какво ви отличава от останалите фирми за недвижими имоти?


В Имотека се гордеем със състезателния дух и хъса за работа на служителите. В рамките на компанията съществува здравословна вътрешна конкуренция, която стимулира консултантите да постигат повече и да си поставят високи цели. Роля затова има и възрастта на работещите. Мениджърският екип се състои от предимно млади хора - средната възраст е малко над 30 години. Всички използват непрестанно различни технологии, благодарение на което имат има 24-часова връзка както с клиентите, така и с вътрешната ни система за работа, което гарантира бързата комуникация между страните.


4. Какво представлява 360-обслужване, което предлагате на клиентите си?


Всеки офис на Имотека предоставя различни услуги като оценка на имущество, възможности за ипотечни кредити и застрахователни пакети. Базата данни и информационна система, с която работим, ни дават голямо преимущество, защото разполагаме с предложения и познания за бизнеса и клиентите си във всеки един момент. Всяка седмица при нас се регистрират над 500 купувачи, бързината в намирането на точния имот за точния клиент е ключово предимство за пазара. Специалният клиентски център гарантира, че офисите ни могат да отговорят на потребителските въпроси.


5. Как развивате екипа си?


Както вече споменах, мениджърският екип е от млади, амбициозни и добре образовани хора. Имаш ли такъв екип, всичко останало е лесно. Да работя с млади хора за мен е удоволствие и привилегия. Обръщаме внимание на индивидуалната работа, нестандартните обучения под формата на workshop и правилното подбиране на хора. В Имотека не организираме корпоративни обучения и не създаваме програми за развитие на таланти. Ние се грижим за създаването на подходящ организационен климат, в който хората могат да експериментират и да научават нови неща. Ученето при нас е откривателска работа.


6. Какъв е вашият стил на управление?


Бих го определила като демократичен, тъй като обичам при вземането на решения да участват и хората от екипа. Това ги въвлича в процеса и го приемат като своя лична кауза, с което постигаме по-добри резултати.


7. Какво е актуалното състояние на пазара на недвижими имоти?


Динамиката на пазара на жилища продължава и през първите месеци на 2018. Периодът преди Великденските празници беше изключително натоварен, с голям брой огледи и покупко-продажби. За първото тримесечие, имаме ръст на сделките в София с почти 45% спрямо същия период на 2017, при увеличение на вписваните покупко-продажби в Имотния регистър от 12%. Разликата в данните се дължи на растящия пазарен дял на Имотека, но тенденцията е еднозначна – ръст на динамиката при продажбите на жилища в София.


8. Какви са прогнозите ви за развитие на пазара на недвижими имоти?


Очакваме стабилен пазар, с минимално движение при цените. Активността на купувачите ще се задържи, благодарение на улесненото кредитиране, повишените доходи на населението и ниската безработица.


9. Дайте съвет на хората – да купуват или да продават?


Сделките с имоти се движат паралелно с житейския цикъл на хората и следват неговата логика. Когато не става въпрос за професионален инвеститор, няма задължително време за покупка или продажба. Всеки един момент е подходящ за добра сделка.