Диана Димитрова, Фрамар Холдинг АД: Добрият екип от професионалисти е предпоставка за успех

Диана Димитрова е изпълнителен директор на Фрамар Холдинг АД, корпоративната структура, която обединява начинанията на аптеки Фрамар в офлайн и онлайн пространството. Да управляваш мащабно начинание, зад което стоят почти 40 физически аптеки, популярен онлайн магазин, огромен логистичен център и производствена база – това определено не е лесно. Кои са тайните на успеха и накъде поема Фрамар Холдинг АД в бъдещ план, разказва Диана Димитрова.

От колко време сте в управлението на Фрамар Холдинг АД?

Фрамар Холдинг АД стартира официално през 2017 г. като структура, която да обедини растящия брой аптеки, интернет проекти и начинания, които развиваме под шапката на Фрамар. В компанията съм от 2014 г., като в самото начало оглавявих Финансовия отдел.

Какво е уникалното за марката Фрамар?

Всяка марка, която работи и стои зад своя имидж, е уникална. Фрамар има своята история и сме успели да изградим лице пред клиентите, партньорите и инвеститорите.
Високото качество на обслужване онлайн и офлайн е от изключително значение. Правим необходимото, за да имаме обучени служители, които да могат да дадат правилното решение на клиентите. Работата ни сблъсква с десетки предизвикателства всеки ден. Всяко едно трябва да бъде анализирано и решено, с оглед полезността му за клиента.

Важен за нас е и богатият набор от продукти, част от които ексклузивно представени през Фрамар. Смело мога да заявя, че имаме над 2000 контрагента, с изключително разнообразно портфолио – от големите аптечни складове до фирми с един продукт.

Една определена част от разпознаваемостта е сайтът www.framar.bg, който вече е на 14 години. Зад нас стои уникален проект, плод на труда на стотици лекари, фармацевти, журналисти и други специалисти. Бяхме новатори, когато интернет бе все още само екзотичен начин за контакт между хората.

Постоянството, с което ние вървим напред в глобалното пространство, желанието ни да дадем полезна информация на хората, новаторските идеи за по-лесен достъп до информация за здраве и профилактика – това е важно за всички наши клиенти и читатели.

Стартираме през лятото телевизионна кампания, където основното послание е „потърси онлайн аптека Фрамар в интернет – спести време“. Това ясно обобщава всичко – лесни и бързи решения с висока добавена стойност.

Лесно ли се управлява аптечна верига от такъв размер? Какви качества и умения трябва да притежава един мениджър от сектора?

Предизвикателствата във висшия мениджмънт навсякъде са едни и същи. Ако приемеш работата си за собствена кауза и ѝ се посветиш, ако вътрешното ти усещане ти показва, че това е именно твоята кауза, то преодоляването на всяка трудност и всяко взето решение се получават естествено и без излишен драматизъм. Що се отнася до качествата и уменията, един мениджър трябва да притежава силен характер, съответната компетентност и почтеност – в отношенията си с екипа си и с клиентите. Предизвикателствата са стандартни – срок, условия, време, пари, хора, прогноза, отчет, изводи. Ако наведеш глава и се забиеш в цифрите, изпускаш всичко това, което се случва наоколо. Това е сектор с изключително динамично развитие в последната година и половина.

Компетентностите на мениджъра трябва да са свързани както с професионалната му дейност, така и личностните му характеристики и ценности. Разбира се, задължително е да притежава знанията и уменията в своята професионална ниша. Но за мен е задължително мениджърът да притежава и силни личностни и поведенчески качества – лидерски потенциал, умения за разрешаване на проблеми и аналитично мислене.

Мениджърът трябва да има и екип, на който може да разчита. Добрият екип от професионалисти е основна предпоставка за успех в каквото и да е начинание.

Има ли „мъжки“ и „женски“ решения в управлението?

Не, в бизнеса има единствено правилни и неправилни решения. Чест шаблон е, че жените не могат да управляват. Не е така.

Мъжете и жените имат различни поглед върху проблемите, подход и решения. Най-добре е да се вземе едно решение, без да се отчита емоционалната страна, в дискусия с аргументи. Едноличните решения не са балансирани, често са плод на емоционална окраска.

В България има много успешни дами, които управляват бизнес. В този смисъл, дори не трябва и да се доказваме, че можем. Успехът е това, което го прави вместо нас.

Как се отрази COVID 19-кризата върху бизнеса ви?

COVID кризата ни направи по-силни. Нашият бранш пое сериозен удар още в самото начало. Бяхме длъжни да осигурим необходимите лекарства, внимание и съдействие – клиентите ни очакваха това от нас и не биваше да ги разочароваме. Реорганизирахме работата си, увеличихме работния капацитет на онлайн аптеката и приехме предизвикателствата с ясното съзнание за отговорността, която носим. Заедно с това бяхме принудени да решаваме проблеми по пътя. Изключително натоварващо е усещането, че всяко решение трябва да бъде правилно и нямаш място за проба/грешка. Благодарим и на нашите контрагенти, заедно с които преминахме през този тежък период.

COVID кризата бе и онова очаквано движение напред в полето на дигитализацията на сектора. Дигиталната посока е правилната, защото тя спестява пари, време, спасява животи.

Тя увеличи електронните разплащания, даде поле за нови технологии за информираност.

Ако имате възможност, бихте ли променили нещо, свързано с регулацията на сектора и ако да - какво? Изобщо, как оценявате развитие на фармацевтичния сектор у нас?

Бих променила много неща. Една от най-важните промени е вече въведената електронна рецепта. Тя улеснява достъпа на пациентите до адекватна помощ от страна на фармацевта. Електронните рецепти са приложими и за пациентите, и за лекарите.

От друга страна, осъзнавам, че всяка една промяна, без значение колко е малка или голяма, води до стрес в системата. Колегите в много аптеки са все още неуверени в работата си в дигитална среда, това е на път да се промени.

Аптеките са свръхрегулиран сектор, в което няма нищо лошо. Регулациите са в полза на пациента и са негова защита. Заедно с това има и такива, които затрудняват работата ни – нашата и на всички по веригата. В тази посока бих искала да се движим – дигитализация и либерализация. Новите технологии дават необходимата сигурност. Затворената система вреди и на всички икономически субекти. Точно тях бих променила и осъвременила.

Усеща се липса на обучен персонал, вероятно това е проблем за абсолютно всички в бизнеса. Бих искала на държавно ниво да се осъзнае липсата на млади кадри в здравеопазването и да се вземат адекватни мерки. Без да се снишава летвата на входа на университета, за да има повече лекари, фармацевти, медицински сестри. Промяната за това трябва да започне днес, за да има кой да ни лекува след 10 години. Предоставяме база за обучение на всички желаещи млади хора, партнираме си с учебни заведения.

Какво ще се случи в бъдещ план на аптечния пазар, кои са съвременните трендове, които ще се развият?

Ще си позволя да обобщя някои от ключовите посоки на развитие, за част от които се готвим, а по други работим и в момента.

• Дигитализация

Невъзможно е да има аптека, без да има пълната свързаност между всички звена в системата – НЗОК, склад, обекти от веригата, системи за верификация, контрол и платежни инструменти. Електронизацията работи в полза на клиента, като улеснява фармацевта в неговата работа и той се съсредоточава в своята основна мисия – да реши проблема на клиента и му предостави адекватна консултация.

• Услуги в аптеките

Услугите в аптеките не са ясно регламентирани, но това е интересна посока. Възможно ли е да има стая за манипулации, консултации от доверен фармацевт за специфични проблеми, кампании за отказ от тютюнопушене, отслабване, осъзнатост за различни заболявания. От години съдействаме и организираме различни кампании за високо кръвно налягане, разширени вени и други социално-значими заболявания. Аптеките са добро място, с оглед на възможността за популяризиране на такива теми. Стъпките по превенция са една инвестиция в здраве. Основният проблем тук е, че не са законово регламентирани и съответно здравноосигурените лица не могат да се възползват от безплатни услуги, извършвани в аптеките.

• Онлайн търговия с лекарства по лекарско предписание

Очакваме го, следващата логична стъпка след електронната рецепта. Би променило изцяло начина на работа в аптечния сектор, в полза на пациента. По-лесно и просто, ефективно и наистина спасява живот.

• Изкуствен интелект във взимането на решение

Ако и да сме далеч от възможностите на роботизиран персонал, умни програми могат да съдействат за подбора на лекарствените средства, хранителни добавки и козметика. Огромното многообразие от продукти може да бъде класифицирано и изборът на оператора да бъде улеснен.

• Онлайн консултации

Прекрасна идея, без ясна регламентация. Но преминалите периоди на локдаун показаха нейната ефективност. Нужно е да се помисли за правилния начин, по който може да се случи, вече има добри примери.

• НЗОК и здравни фондове

В бъдещ план е логично да видим и влизането на алтернативни здравни фондове, които да бъдат алтернатива на НЗОК. Всички ние желаем да видим едно много по-разумно разпределение на парите ни за здраве.

• Електронна здравна карта и досие

Все още с плахи крачки навлизаме в бъдещето и по тази тема. Електронното досие е факт, трябва да се попълва с повече информация и да бъде полезно. По-малко хартия, повече ефективност.

• Физически аптеки – отпадане и окрупняване

От години вървят процесите на окрупняване в сектора, като те са все още силни. Причините са много, отпадат единичните аптеки, малките вериги, които не са наложили добър темп на развитие. На пазара остават тези, които имат консервативна политика на управление, отворени към новото, с желание за развитие и иновации.

Какво ново да очакваме от аптеки Фрамар, кои са новостите?

В момента работим активно по включването на нови аптеки в градовете от Североизточна България. Търсим топ локации за големи съвременни обекти, с просторна зала и няколко каси – модел, който налагаме във всички нови обекти. Те се приемат много добре – адекватно зареждане и обслужване, които са безценни в случай на нужда.

Официално е даден и стартът на строителните дейности по наш собствен автономен склад, който ще се намира в Стара Загора. Амбициите ни са той не само да бъде депо, което да зарежда регионалните логистични центрове, но и да е основна база за онлайн аптеката, като ни позволи да изпълняваме 2000+ пратки на дневна база, с необходимите складови и манипулационни помещения. В ход е и разработката на производство на лекарства и хранителни добавки, за което тепърва предстои да оборудваме подходящо помещение.

Планираме производството на широко портфолио от white-label продукти, което ще ни даде поле за по-добри цени/качество, както и относителна независимост на веригата за някои от най-оборотните позиции.
В ход е и стратегическото ни партньорство с Тракийски университет, където съдействаме за развитието на специалност Помощник-фармацевт. В преговори сме и с други учебни заведения. Осъзнаваме, че кадри няма откъде да се появят, освен ако не се заложи на тяхното развитие. Ние можем да съдействаме с опит и специалисти.

Вашето послание към читателите на сп. Бизнес лейди?
Една от причините да обичам работата си и да работя с удоволствие е удовлетвореността от това, че ежедневно помагаме на много хора да се освободят от свои проблеми и да подобрят качеството си на живот. Това, което мога да пожелая на читателите, е да бъдат здрави.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://businesslady.eu/biznes-i-finansi/biznes/item/3056-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId1ed76a3ed4