Картовите разплащания се препочитани сред дамите

Дамите стават все по-активни на пазара на финансови услуги и разплащанията с карти. Това става ясно от последния анализ на УниКредит Булбанк за използването на дебитни и кредитни карти. За последните 5 години броят на жените, използващи картови продукти, е нараснал с 95%, докато увеличението при мъжете е с 67%. Към средата на 2014 г. от всички клиенти на УниКредит Булбанк картодържателите жени почти се изравняват с броя на мъжете и достигат 49%. Сред причините за активизирането на жените в използването на банкови карти е разработването на продукти и услуги изцяло съобразени с потребностите на дамите. „УниКредит Булбанк следва последователна политика за развитие и внедряване на иновации в полза на клиента.


През 2014 г. банката отбелязва своята 50-годишнина и с увереност в бъдещето продължава да работи в тази посока. През 2013 и 2014 г. УниКредит Булбанк е издала на жените-клиенти на банката над 74 хил. кредитни и дебитни карти Donna, които предоставят отстъпки до 25% в 620 търговски обекта в цялата страна. Преди две години банката откри първия банков филиал за жени в София, като по този начин официално даде начало на специално разработен модел на обслужване и продуктова линия за жени, които са достъпни в цялата страна. Обемът на разплащанията с тези продукти е скочил с 18%.


Предвид позитивните резултати от началото на годината и традиционно силните летни месеци, очакванията са месечният ръст при картовите разплащания да се запази. Доверието на клиентите към картите рефлектира най-вече върху тяхното използване, където все по-предпочитано е плащането на терминал в търговки обект или интернет, отколкото тегленето на пари от банкомат. Заради удобството и съкратеното време за преминаване през касите на търговските обекти все повече нараства броя на хората, които предпочитат да се разплащат с безконтактни карти. Към средата на 2014 г. над 150 хил. клиенти на УниКредит Булбанк вече притежават дебитни и кредитни карти с безконтактна функционалност. Паралелно с потребителите на безконтактни карти, нараства и броя на ПОС теминалите.


По данни на международните картови организации на Европейския пазар са регистрирани над 80 млн. безконтактни карти, които могат да бъдат обслужвани на над 1.4 млн. безконтактни терминала. С новите дебитни и кредитни карти Visa Classic, MasterCard Standard, Debit MasterCard и V Pay картодържателите могат да извършват безконтактни покупки на ПОС терминал без необходимост от въвеждане на ПИН код за суми до 25 лв. и без подпис на разписката (предстои от новата възможност да се възползват и притежателите на Visa Electron). За суми над 25 лв. може да се плати по същия начин – нужно е единствено в допълнение да се въведе ПИН.