Ще бъдат отпуснати 125 млн.лв евро от ЕК в помощ на фермерите

Европейската комисия обяви днес, че отпуска 125 милиона евро в помощ на селскостопанските производители, пострадали от руското ембарго, предаде агенция "Франс прес". Това са първите общи мерки, които Брюксел предприема в помощ на фермерите, след като миналата седмица обяви, че подготвя действия в защита на селскостопанския сектор на ЕС. Те са насочени главно към нетрайни плодове и зеленчуци, като престои да бъдат обсъждани и други мерки.


"Тези средства ще бъдат използвани за изтегляне на плодове и зеленчуци от европейския пазар, за да се предотврати спад на цените", посочи говорителят на Еврокомисията по селското стопанство Роджър Уайт.


Отпуснатите средства ще бъдат насочени към покриване на 50% от разходите по изтегляне от пазара на продукция най-вече за безплатно разпределение, допълни говорителят. Освен изкупуването на продукти, които ще се раздават безплатно в детски и благотворителни учреждения, Еврокомисията обсъжда възможността да организира продажбата на селскостопански стоки за промишлени цели.


След като бъдат приети официално, което се очаква да стане до няколко седмици, мерките ще се прилагат със задна дата от днес, 18 август, и ще останат в сила до края на ноември, допълва агенцията. Очаква се от помощта да се възползват най-вече големи доставчици на нетрайни плодове и зеленчуци за Русия като Полша, Литва, Белгия и Холандия.


Продуктите, за които се отнасят мерките, са домати, моркови, зеле, чушки, карфиол, краставици, корнишони, гъби, ябълки, круши, червени плодове, десертно грозде и киви. Пазарите за тези продукти са през целия сезон, за повечето от тях няма възможност да бъдат складирани и няма алтернативни пазари, към които да бъдат пренасочени веднага, обясняват от Еврокомисията.


Миналата седмица Еврокомисията подкрепи производителите на праскови и нектарини, увеличавайки от 5 на 10% дела на продукцията, която може да бъде изтеглена от пазара и раздадена безплатно. ЕС компенсира фермерите за непродадените плодове и планира да предостави и допълнителни средства за реклама.