Коя е най-богатата чернокожа жена в света

63-годишната нигерийка Фолоруншо Алакиджа е най-богата чернокожа жена в света. Тя е четвъртият най-богат човек в Африка и най-богата жена в Нигерия.

 

Само преди няколко години тя изпревари по богатство Опра Уинфри.

 

Алакиджа е започнала своята кариера като секретарка и е искала да стане моден дизайнер.

 

Тя е родена през 1951 година в Икороду и е едно от 52 деца! Баща й има 8 съпруги.

 

Семейството е заможно. Изпращат я да учи в начално училище в Уелс, където живее в пансион. После се връща в Нигерия и завършва Мюсюлманска гимназия.

 

След това посещава курсове в Американския колеж в Лондон и в моден колеж, което е мечтата й. Така и не завършва висше образование. Баща й, който самият не е завършил университет, счита, че да се учи там отнема прекалено много време, а и няма смисъл да се дават толкова пари за образование за жена.

 

Първата й работа е като секретарка в Sijuade Enterprises в Лагос, Нигерия. Втората е във First National Bank в Чикаго, където пак е секретарка. Докато работи в банката, тя стартира своя моден бизнес, който нарича Supreme Stitches.

 

Supreme Stitches стартира през 1985 година и прави големи промени в модния свят в родната й Нигерия. Появяват се ВИП клиентки от нигерийския елит. Обявена е за най-добър дизайнер на Нигерия.

 

Скоро преименува модната си компания на Rose of Sharon House of Fashion. Тя става президент и един от основателите на Асоциацията на модните дизайнери в Нигерия.

 

През 1993 година, следвайки примера на някои от най-богатите си клиенти, тя подава молба за лиценз за добив на петрол.

 

Одобрена е до голяма степен заради връзките, които има от ВИП клиенти на модната й марка.

 

Получава 617 000 акра на 220 мили от Лагос. През 90-те години петролната индустрия в Нигерия е все още в зародиш и Алакиджа няма никаква представа как да разбере дали в земята й има петрол.

 

Тя не прави нищо с парцела няколко години.

 

След време обаче наема Star Deep Water Petroleum Limited, за да я консултират за това как да експлоатира земята. Те се съгласяват при 40% дял от това, което евентуално открият.

 

Това, което Star Deep Water откриват, е шокиращо – според тях, в земята на Алакиджа има над 1 милиард барела петрол!

 

Нигерийското правителство не е никак щастливо от факта, че най-богатата на петрол земя е собственост на някаква модна дизайнерка. И те й отнемат лиценза, като скалъпват обяснение за това, че е даден в нарушение на процедури. За обезщетение й оставят 10%.

 

Нигерийското правителство обаче се опитва да надхитри много умна жена. През цялото време Алакиджа е внимавала много всяка стъпка от процедурата за получаване на лиценз да е изрядна.

 

Освен това тя не продава дела си на Star Deep Water, а сключва партньорство с тях, което означава, че има много силен чуждестранен партньор на своя страна.