5 забележителни главни изпълнителни директори и техните най-силни качества

Амбициозните главни изпълнителни директори често издигат лидери като Елън Мъск и Алън Мълали на пиедестал. Може би си мислите, че водачите, на които се възхищавате, са по-умни, по-креативни и по-големи късметлии от вас, но качествата са тези, които ги правят невероятно успешни. Вие също можете да развиете тези качества. Последните са причината великите лидери да посрещат предизвикателствата, да впрягат всички възможни ресурси и да вземат решения, които ги отличават от останалите. Ето кои са 5-те главни изпълнителни директора, на които наистина се възхищавам, и качествата, които трябва да развиете, за да постигнете техния успех:

 

 

1. Елън Мъск: Непреклонен иноватор
snimka 2Елън Мъск – главен изпълнителен директор на SpaceX и Tesla Motors, напълно преобрази авио-космическата и автомобилната индустрии със стремежа си да надскочи статуквото. През 2008 година, SpaceX и Tesla Motors бяха изправени пред фалит, а Мъск трябваше да реши дали да разпредели наличния си капитал между двете компании, или да се фокусира само върху една. Той избра първия вариант и рискът си струваше.

 

Сега приходите на Tesla са с над 20% по-високи от тези на Ford и General Motors, а SpaceX е една от двете компании, избрани от НАСА да разработят ново поколение системи, които да отведат американските астронавти до Международната космическа станция. „Ако плановете ви не се провалят,” казва Мъск, „значи не сте достатъчно иновативни.”

 

2. Ник Удман: Концентрация
snimka 3Идеята на главният изпълнителен директор на GoPro, Ник Удман, се родила от негов личен проблем – той не можел да прави желаните снимки и видеоклипове, докато карал сърф. След месеци на интензивна концентрация, Удман създал прототип. Сега той е фокусиран върху изграждането на по-голяма платформа, която да позволява на потребителите на GoPro лесно да споделят видеоклиповете си.

 

Основана преди 12 години, GoPro е донесла на създателя си $1,3 милиарда. Името й е синоним за продукта, който предлага, също както Xerox за копирните машини.

 

3. Алън Мълали: Издръжливост
snimka 4Като бивш президент и главен изпълнителен директор на Ford Motor Company, Алън Мълали стои зад „един от най-забележителните корпоративни успехи в историята”. Той спаси Ford от изгубените милиарди и избегна банкрута на компанията. Фокусът му върху отговорната и екипна работа изгради нова фирмена култура, която донесе резултати и създаде ново, позитивно лидерство с визия към бъдещето.

 

 

 

 

 

 

4. Шантану Нарайен: Адаптивност
snimka 5Бизнеси, които попаднат в застой, обикновено замират. Главният изпълнителен директор на Adobe Systems, Шантану Нарайен не видя бъдеще, в което разпространението на софтуер да става чрез дискове. Затова той реши да въведе абонаментите като модел за достъп до Adobe Creative Suite.

 

Вярно, че беше изпреварен от Netflix, които въведоха стрийминга към услугата си за DVD-та под наем, но империята на Adobe е изградена върху постоянното излизане на нови версии и пакети от приложения. Нарайен дръзко промени модела на разпространение на компанията си, а растящият брой абонати е доказателство за успеха му.

 

5. Филип Крим: Способност да преобразява
snimka 6Главният изпълнителен директор на Casper, Филип Крим, заедно с другите основатели на компанията, тотално преобрази процеса на купуване на легло. От цената до доставката – матраците биват изпращани в компресирано състояние и прилични по размер кутии – тази стартираща компания е премислила целия процес на пазаруване, включително и 100-дневния тестов период.

 

Компанията, основана през април 2014 година, спечели инвестиции за $15 милиона и печалба от над $1 милион само за първия месец. Успехът на Крим доказва, че иновациите не са по възможностите само на технологичния бранш.

 

Как да развиете собствените си качества

 

Като лидер, може да не притежавате всички от горепосочените характеристики, но в това няма нищо лошо. Важно е да знаете кои качества са ви вродени и кои не. Не е нужно да следвате всички съвети, които ви дават, но е добре да сте отворени за нови идеи. С натрупването на опит, започнете да анализирате действията си и изисквайте от околните конструктивна критика – тя ще ви помогне да идентифицирате силните и слабите си страни.

 

За да си изградите собствен лидерски стил, обградете се с разнообразие от ментори. Те могат да ви споделят ценния си опит и да ви помогнат да реагирате по възможно най-добрия начин на предизвикателствата. Ментори могат да ви бъдат и ваши връстници, и потенциални инвеститори, и хора от напълно различен бранш.

 

Но не разчитайте само на техния опит – търсете реални случаи. Четете колко се може повече новини, статии, книги и блог постове и гледайте документални филми – от тях можете да научите много за предизвикателствата на други велики лидери.

 

Най-накрая, но не на последно място – създавайте контакти, за да се запознаете с възможностите, които ви заобикалят. Възползвайте се от конференциите, форумите и другите събития, насочени към развитието на лидерски качества, и се запознавайте с личности с различни гледни точки.

 

Много от предприемачите, на които се възхищавате, не са суперчовеци – те просто са развили способността да използват положителните си качества, за да развиват компаниите си. Вашият подход към дадена ситуация може да от решаващо значение за здравето, печалбата и успеха ви. Когато се научите да развивате силните си страни, ще се превърнете във велик лидер и катализатор на промяната.

 

Чък Кон, основател и главен изпълнителен директор на Varsity Tutors, за Entrepreneur.com