Как Елон Мъск за малко да продаде Tesla на Google

През 2013 г. милиардерът Елон Мъск бил на косъм да продаде компанията за производство на електромобили Tesla на Google. Това твърди Ашли Ванс, авторка на нова биографична книга за Мъск, съобщава Business Insider.

 

По времето, за което става въпрос, моделът S на Tesla бил още нов и пълен с неща за доусъвършенстване, а компанията търпяла значителни загуби. Google можел да бъде евентуалният ѝ спасител.

 

През първата седмица на март 2013 Мъск се свързал с шефа на Google Лари Пейдж. Предложил му да му продаде този си бизнес. Тогава той бил на стойност около 6 млрд.долара. Поискал обаче гаранции, че Google няма да промени или затвори фабриката му преди да произведе електромобил от ново поколение, предназначен за масова употреба. Мъск настоявал също да остане начело на Tesla в следващите осем години.

 

Пейдж бил съгласен с основните параметри на сделката и двамата си стиснали ръцете. Тя обаче така и не се реализирала. По-късно предприемачите започнали да спорят по някои от детайлите. Tesla пък започнала да продава достатъчно екоавтомобили, че да бележи приход. Финансовото ѝ състояние се стабилизирало и Мъск решил да не я продава.

 

Днес стойността на Tesla се изчислява на 26 млрд.долара.