Вижте сбъднатите бизнес предсказания на Бил Гейтс

Един от най-богатите хора на планетата в момента - собственикът на Microsoft Бил Гейтс, показва колко важно е иноваторското мислене по пътя на успеха. Още през далечната 1999 година бизнесменът написва книга, озаглавена "Business @ the Speed of Thought" („Бизнес @ със скоростта на мисълта"). В нея той прави 15 смели прогнози за развитието на онлайн бизнеса, които за времето си звучат радикално.

 

Днес, 16 години по-късно, списание Business Insider припомня тези предсказания:

 

1. Сайтове за сравняване на цени
Предсказание: „Ще бъде развити услуги за автоматично сравняване на цените, позволявайки на хората да виждат цените на много сайтове в един, правейки по-лесна възможността да намерят на-евтиния продукт от всяка една индустрия"

 

Днес всеки може да потърси в Google или Amazon цените на едни и същи стоки при различни продавачи. Създадоха се е много сайтове за сравняване на цени за всякакви стоки. Като trivago например, който ти позволява да откриеш най-изгодната почивка.

 

2. Мобилни устройства
Предсказание: „Хората ще се движат с малки устройства, които ще им позволяват да бъдат свързани помежду си и да правят електронен бизнес навсякъде. Ще могат да проверяват новините, да виждат информация за полетите, които са резервирали, както и много други"

 

Днес използваме смартфоните по всяко време и за всичко.

 

3. Плащания и достъп до здравеопазване през интернет
Предсказание: „Хората ще плащат своите сметки, ще се грижат за своите финанси, както и ще комуникират със своите лекари по интернет"

 

Спряха Ви кабелната? Днес лесно плащате с един клик през интернет. Всъщност всичко вече може да се плати по интернет. А за здравеопазването - все пак в България има още какво да изпълни от предсказанието, за разлика от САЩ.

 

4. Персонален асистент и Интернет на нещата
Предсказание: "Ще бъдат разработени лични придружители. Те ще свързват и синхронизират всичките Ваши устройства по умен начин, независимо дали са вкъщи или в офиса, и ще позволяват обмена на данни. Устройството ще проверява мейла и други съобщения и ще Ви уведомява за нужната информация"

 

Днес имаме Google Now, умен асистент, който събира информацията от различни канали и я представя подредено - например, когато Ви предстои полет получавате информация в реално време за закъснението му.

 

5. Домашно видео наблюдение
Предсказание: „Ще бъде обичаен достъпът до видео връзка с Вашия дом, за да се информирате дали някой го посещава, докато Ви няма"

 

Днес имаме Dropcam - малко портативни камери, които записват видео, предават го по интернет и дори да бъдат счупени от крадци, всичко може да се проследи в мрежата.

 

6. Социални мрежи
Предсказание: „Ще бъдат обичайни частните интернет сайтове за твоите приятели исемейство, които ще позволяват комуникация и планиране на събития"

 

Днес можем да кажем само едно - Facebook.

 

7. Автоматично предложени оферти
Предсказание: „Софтуер ще разпознава кога сте направили резервация за пътуване и ще Ви информира за предложения в района на Вашата дестинация - развлечения, намаления, по-евтини цени за всичко, от което имате нужда".

 

Днес е нужно само да погледнете дадена оферта аз пътуване и Google автоматично започва да Ви предлага оферти за разглежданата дестинация.

 

8. Сайтове за спортни дискусии на живо
Предсказание: „Докато гледате спортно състезание по телевизията, услуга ще Ви позволява да дискутирате на живо с други хора хода на мача, както и ще можете да гласувате кой ще спечели.

 

Днес Twitter е абсолютният лидер в онлайн коментарите за спортни събития (и не само)

 

9. Умна реклама
Предсказание: „Устройства ще имат умна реклама. Те ще знаят предпочитаните от всекиго неща и ще показват реклами, свързани с преференциите"

 

Днес това не само се случва, но вече е и правило за интернет рекламата.

 

10. Предавания на живо с линкове към сайтове
Предсказание: „Телевизионното излъчване ще съдържа линкове към релевантни уебсайтове и съдържание, което да допълва телевизионното"

 

Днес почти всяко пряко излъчване на спорт включва и линкове към специфични сайтове - като например хаштагове за Twitter.

 

11. Онлайн дискусии
Предсказание: „Жителите на различни градове и страни ще могат чрез интернет базирана дискусия да обсъдят нещата, които ги засягат, с местните политици"

 

Днес повечето партии по време на избори предлагат жива връзка по интернет на кандидатите си с техните потенциални избиратели.

 

12. Интернет сайтове по интереси
Предсказание: „Интернет общности, които няма да бъдат събирани по местоположение, а по интерес"

 

Днес имаме милиони сайтове, фокусирани върху една дадена тема - като някое хоби например.

 

13. Софтуер за мениджмънт
Предсказание: „Проектните мениджъри, които искат да обединят даден екип, ще имат възможността да отидат в интернет, да опишат проекта и да получат информация за свободни хора, които да включат в екипа"

 

Днес мрежата е самодостатъчна за организацията по всякакъв тип проекти, без да е необходима среща на живо.

 

14. Набиране на персонал по интернет
Предсказание: „Простичко, хора, търсещи работа, ще могат да намерят работодатели по интернет, предварително задавайки своите интереси, нужди и умения"

 

Днес сайтове като LinkedIn заемат все по-важна роля в намирането на качествен персонал.

 

15. Софтуер за бизнес общности
Предсказание: „Компаниите ще могат да наддават за работни места, независимо дали търсят за строеж на сграда, кино продукция или рекламна кампания. Това ще бъде полезно за големите компании, които искат да възлагат задачи на други компании, като например търсенето на персонал"

 

Днес аутсорсингът е практика в бизнеса, а много интернет сайтове предлагат начини за свързване с потенциални партньори в „изнасянето" на задачи от големите към по-малките специализирани компании.