Как изглежда портфейлът на Бил Гейтс?

Бил Гейтс е най-богатият човек в света. Състоянието му се оценява на над 70 милиарда долара. Той основава компанията Microsoft през 1975 година и успешно успява да увеличава своето богатство с годините. Гейтс се пенсионира от активното управление на софтуерния гигант и насочва усилията си към филантропия посредством основаната съвместно със съпругата си фондация Bill & Melinda Gates Foundation. Сред основните цели на фондацията са производство на ваксина за малария, реформа в контрола на оръжията и образователна реформа. Фондацията има сериозни по обем средства, които, разбира се, трябва да се управляват, за да се увеличават с времето. Ето някои от най-големите инвестиции към края на второто тримесечие на тази година:

 

Berkshire Hathaway Inc.

 

Най-голям дял от средствата на фондацията са инвестирани в управлявания от Бъфет фонд - Berkshire Hathaway Inc. Държаните над 9 милиона акции се оценяват на 9.3 милиарда долара, или са с тежест от над 54%. Това е дял от 2.7% във фонда на Бъфет.

 

През октомври Berkshire Hathaway е една от най-големите компании в състава на S&P 500 с пазарна капитализация от 320 милиарда долара.

 

Бил Гейтс е известен с изключително близките си отношения с Уорън Бъфет, които се изграждат след първата им среща през 1991 година. Гейтс е в борда на директорите на управлявания от Бъфет фонд.

 

Canadian National Railway Company

 

Втората най-голяма инвестиция на фондацията на Гейтс е в компанията Canadian National Railway Company. Тя притежава над 17 милиона акции, оценявани на 989 милиона долара, което й дава тегло от 5.81% в портфейла, както и дял от 2.14% в компанията. Транспортната компания превозва основно петрол, зърнени храни, торове, метали и автомобилни продукти. Тя е с пазарна капитализация от 61 милиарда долара.

 

Waste Management Inc.

 

Третата най-голяма инвестиция в портфейла на фондацията на Бил Гейтс е Waste Management. Собственост на фондацията са над 18 милиона акции на стойност 863 милиона долара, представляващи 5.42% от портфейла й и 4% от компанията.

 

Това е най-голямата щатска компания за преработване на отпадъци с над 20 милиона потребители. Тя превръща отпадъците в енергия, която по-късно продава. Компанията полага сериозни усилия за популяризиране на газовите горива, като разполага с над 50 газстанции. Пазарната й капитализация е над 20 милиарда долара, а дивидентната й доходност е около 3%. Тя се приема като „защитна компания“ а бета коефициентът й (отчитащ волатилността) е едва 0.6.