Най-богатите скъперници на всички времена

Много богаташи водят разточителен начин на живот. Има обаче и такива, които не обичат да дават пари за глезотии въпреки огромното си състояние. Да бъдеш пестелив и да бъдеш скъперник обаче са две различни неща, пише CNN Money. Следните известни личности определено са спадали към втората категория.

 

Чарли Чаплин (1889 - 1977 г.)

 

Най-великият комик на нямото кино никога не е бил по-тих отколкото, когато трябвало да се плати по още едно питие, или когато сервитьорът идвал със сметката. Чаплин не обичал да плаща, въпреки че до 1916 г. вече печелел по 10 000 долара на седмица, което се равнява на 219 000 долара днес. Дори и след като Чаплин вече имал милиони в банката, биографът Кенет Лин отбелязва, че: „той изглежда никога не носеше пари в себе си и когато беше на ресторант с приятели, винаги позволяваше някой друг да плати сметката“. Актьорът Марлон Брандо го нарича „егоистичен тиранин и скъперник“, докато Орсън Уелс казва, за него, че то това е бил „най-стиснатия човек на света“.

 

Кари Грант (1904 - 1986 г.)

 

Добре изглеждащ, забавен и голям скъперник. Това е Кари Грант (роден Арчибалд Лийч), който израства в скромни обстоятелства в Англия преди да се премести в САЩ като тийнейджър. До 30-те години на миналия век той не само е един от най-добре платените актьори в Холивуд, но е женен и за една най-богатите жени в света, наследничката на веригата магазини Woolworth Барбара Хътън. Той обаче така и не забравя скъперническите си навици. Грант маркирал бутилките с мляко в хладилника си, за да не може прислужниците да пият от тях, таксувал гостите си за пране и други разходи и искал по 25 цента за автограф като прибирал парите, въпреки че казвал, че ще отидат за благотворителност.

 

Хети Грийн (1834 - 1916 г.)

 

Хети Грийн е била гении в инвестирането като успява да натрупа състояние равняващо се на 2 млрд. долара в днешни пари и е била считана за най-богата жена в САЩ за времето си. Тя обаче е още по-известна като Вещицата от Уолстрийт, прозвище което пасвало, както на коравосърдечните й бизнес практики, така и на навика й да се облича изцяло в черно. Тя също така била много стисната. Когато трябвала да отиде на лекар обличала най-опърпваните си дрехи и отивала в безплатна клиника, където се записвала с фалшиво име, за да не плаща. Твърди се, че синът й изгубил крак заради това, че тя не искал да плати за нормално лечение, въпреки че според биографа Чарлз Слак това изглежда малко прекалено, дори и за нея.

 

Джон Ф. Кенеди (1917 - 1963 г.)

 

Въпреки имиджа си на богат и безгрижен плейбой, 35-ият президент на САЩ е бил и сериозен скъперник. Кенеди не е изпитвал недостиг на средства, тъй като баща му му оставя попечителски фонд на стойност 170 млн. долара в днешни пари, но той почти не носел пари в себе си. Вместо това той оставял своите приятели, агентите от тайните служби и дори гаджетата му да плащат сметките, където и да ходел. Той пренася пестеливостта си и в Белия дом, където с първата дама Жаклин Кенеди се карали за разходите ѝ за дрехи и дори за сметката за хранителни продукти.

 

Аристотел Онансис (1906 - 1975 г.)

 

Жаклин Кенеди може би си е мислела, че дните й на съжителство със скъперник са приключили, когато се жени за корабния магнат Аристотел Онасис. Милиардерът изглежда е бил щедър с новата си булка, но той също така е имал навици, коти вероятно са я карали да се чуди в какво се е забъркала. Според биографа Стивън Бирмингам веднъж Онасис направил изненадващо посещение в кухнята на своята яхта. Той свалил капаците на кошчетата за боклук и започнал да рови вътре. След като извадил от едно от тях цяла шепа неизядени спагети, той се разкрещял защо тази храна се изхвърля. Онасис е известен не само с това, че оставял нищожни бакшиши, но и че избягвал да оставя бакшиши, когато е възможно.