Имаме редица подходи, така че служителите ни да се чувстват добре, да са мотивирани и да имаме конструктивна среда за работа

Даниела Антова е мениджър „Хора и организационна култура“ на „Джапан Табако Интернешънъл България“ (JTI България). Компанията е част от водещия световен производител на тютюневи и вейпинг продукти JTI, с дейност в над 130 страни и над 40 000 служители. С образование в сферата на икономиката и човешките ресурси, г-жа Антова се присъединява към JTI България преди 13 години, като мениджър „Логистика и дистрибуция“, а от 2020 г. заема настощята си позиция във фирмата. Преди това е работила за други международни компании в България, като IBM и Renault Nissan Bulgaria.

Г-жо Антова, кои са основните предизвикателства пред съвременния HR-специалист?

Функцията на управлението на човешките ресурси – в нашата компания я наричаме „Хора и организационна култура“ – е да се грижи за хората и да подпомага мениджмънта в това да извлече максимален принос от тях за бизнес целите, както и да даде на хората нужните инструменти и условия да работят ефективно, да се чувстват мотивирани, и част от цялото. Според мен, глобалната пандемия донесе много проблеми и отвори много възможности в тази област. На всички ни се наложи да станем по-гъвкави и по-отговорни към себе си, към другите, към задачите и работата си. Микро връзките в екипите станаха още по-важни. Съчетаването на дом, училище и работа в едни и същи пространства е предизвикателство както за служителя, така и за работодателя. Наложиха се ограничения, които хората приемат по различен начин и това води до нови източници на стрес и безпокойство. Намаля живият контакт между хората, което, според мен, няма как да бъде положително.

Споделете за успешните HR-практики в „Джапан Табако Интернешънъл България“ ЕООД.

Имаме привилегията да сме част от водеща глобална компания – Джапан Табако Интернешънъл или накратко - JTI, която гледа на хората като основен актив и основен инвеститор. Ние сме глобална компания с много разнообразна работна сила и марки тютюневи продукти, които се предлагат по целия свят. Имаме редица политики и подходи към управлението на човешките ресурси, които прилагаме, така че служителите ни да се чувстват добре, да са мотивирани да дават всичко от себе си и да имаме конструктивна среда за работа. Прилагаме гъвкав подход към придобивките, имаме голям фокус върху многообразието и върху това качеството на живот на служителите да се повишава чрез различни активности, свързани със здравословен начин на живот. Въведохме в световен план, както и в България политика за ползване на отпуск за родителство, при която без значение на пола на родителя, той може да ползва 20 седмици платен отпуск в пълния размер на възнаграждението си, за отглеждане на дете. Въведохме и платформа за осигуряване на различни консултантски услуги за служителите, които целят да им помагат в решаването на широк спектър от проблеми в личния им живот, извън работата.

Какви са изискванията на съвременния служител към работодателя - във вашия сектор и не само?

Стана банално всички, търсещи хора, да казват това, но действително намирането на хора за каквито и да е позиции стана все по-трудно през последните години. Кандидатите за работа и служителите имат все по-високи изисквания, и това е нормално с оглед на цялостното развитие на пазара.

Кои са предимствата на „Джапан Табако Интернешънъл България“ ЕООД в областта на employer branding?

Последните 8 години ние неизменно участваме в сертификацията на глобалния институт, който измерва условията за работа в редица компании - Top Employer Institute, и винаги сме сертифицирани като един от топ работодателите в страната, с отлични условия за работа на служителите. Не само сме сред само няколкото компании в България с такъв сертификат за последната година, но и сме класирани на първо място сред тях. В световен аспект JTI има и глобален сертификат Top Employer за осем поредни години. В България сме отличавани няколко пъти и с наградата „Най-добър работодател“, в категорията за компании с до 250 служителя. Това води до добрата ни репутация на работодател, независимо от това, че текучеството в компанията е относително ниско и на пазара не се срещат често обяви за работа от нас.

Какви са HR-целите на компанията за настоящата година?

През 2022 г. ни предстои да задълбочим гъвкавите начини на работа в синхрон с това, което се наложи като практика по време на пандемията – да се акцентира повече върху дейността и резултатите от нея, а не къде се намира служителят, докато извършва своя труд. Искаме да развием още дейностите, които целят да помагат за доброто качество на живот на нашите хора и да ги стимулираме допълнително да дават своите идеи за развитието на бизнеса.