Във времето на технологии преоткриваме стойността на човека – не като човешки фактор, не като човешки ресурс, а като незаменима променлива във формулата на успешния и обществено значим бизнес

Елена Ватрачка е завършила психология в СУ и има магистърска степен по Трудова и организационна психология, както и сертификация за професионален коуч. Част от Шнайдер Електрик е вече над 10 години, като през цялото време отговаря за човешките ресурси в компанията. Пътят й преминава от HR мениджър на търговския офис, през директор на HR отдела на разположения в Пловдив завод на компанията, до днешната й позиция, в която ръководи човешките ресурси, както за търговската, така и за производствената организация на Шнайдер за България, Албания, Северна Македония и Косово.

Г-жо Ватрачка, кои са основните предизвикателства пред съвременния HR-специалист?

В наши дни динамиката е огромна. Ние сме поставени пред нуждата да си представим и буквално да изобретим новите професии, от които бизнесът има нужда. Това прави професията много интересна, разбира се, но и поставя самите HR специалисти в нови роли.

Споделете за добрите HR-практики в Schneider Electric България за повишаване на мотивацията и ангажираността на служителите?

Пандемията много промени нуждите на хората. Наша основна цел беше да се адаптираме към тези нови нужди, да можем да предложим различни неща – някои от тях може би неочаквани, но със сигурност – полезни. С гордост мога да кажа, че тази година фокусът ни беше върху устойчиво развитие и работа върху дългосрочни цели – създадохме екип, който през годината работеше върху трите основни стълба.

Започнахме партньорства с Тракия Икономическа зона и други компании, с цел да намерим синергия, да обединим усилия в решаването на ребуса, който текущия бизнес контекст задава. Безспорен успех беше и кампанията Дари енергия, с която успяхме да достигнем до 2019 енергийно бедни семейства, които снабдихме с енерго-спестяващи пакети и предадохме знание за това „Какво е енергийна бедност и как можем да влияем на ежедневна база“.

Вторият ни стълб е насочен към създаването на компетенции, затова се ангажирахме с Техническите университети в София, Пловдив, Тирана и Скопие с цел да подкрепим обучителните програми като осигурим достъп до оборудване и съдържание, което е релевантно на текущите бизнес нужди. За трета поредна година осъществиха Industrial excellence academy by SE – едногодишна програма за индустриални инженери, създадена и проведена от локалния екип на Шнайдер Електрик – чиято цел е да споделим знанието, до което имаме достъп, да отворим нашата фабрика към външни компании с учебна цел, за да оживим теорията на практика.

Третият ни стълб е младото поколение. Тук фокусът ни беше да започнем диалог с най-малките, да обърнем внимание на новите начини на учене и да помогнем в ориентирането им занапред, и да ги „запалим“ за знание. Имаме вече партньорства за дуални форми на обучение и различни инициативи със средните училища. Най-голямата ни гордост е събитието „Умни професии за умно бъдеще“ - един семеен форум, който предостави на обширна аудитория полезна информация за тенденциите в професионалното кариерно развитие, сподели успешни практики за мотивация и развитие на младите, представи концепцията за умните решения на Шнайдер Електрик и срещна зрителите с интересни професионалисти от различни сфери на живота, които споделиха своето мнение и за така важната тема за баланса между личен и професионален живот. Горди сме, защото за първи път подходихме към семейството като събеседник – към децата, които са любопитни и „им се случват неща“; към родителите, които насърчават и задават тона; към младите професионалисти, които правят първите си избори или професионалистите, които вече имат критично око и пресяват и през ситото на баланса работа-личен живот. Броят посетители и интересът към събитието ни дава знак, че сме направили успешна първа крачка.

Фокусът ни вътре в компанията тази година беше отново към запазването на здравето и безопасността, но и психичното здраве, тъй като виждаме ефекта на пандемията и кризата на веригата на доставки върху отделния човек. Въведохме програма за подпомагане на служителите (employee assistance program), която дава възможност на служителите да получат професионална консултация от психолог, правен и финансов експерт, за да се справят с житейски дилеми. Подсилихме и съществуващата Политика за отпуск по семейни причини, която дава възможност на служителите да получат допълнително време за себе си и финансова подкрепа в значими семейни моменти. Наред с това, имахме богата програма с уебинари и събития, които имаха за цел да зададат въпроси и да развият мускул за справяне с динамиката и непредвидимостта на днешния свят.

Какви са изискванията на съвренния служител към работодателя - във вашия сектор и не само?

Виждаме нуждата на новите поколения да срещат отговорно корпоративно поведение и кауза все по-ясно. Добрите условия и възможността да натрупат опит ни дава успешно намиране на подходящи кандидати, но дългосрочното задържане на таланти изисква нещо повече. Когато даваш на младите възможността да израснат и като професионалисти, и като хора, компанията става за тях нещо повече от място, на което получават заплата. Тук ключово е партньорството – съзнанието, че това е взаимен процес, и разбиране, че везната никога не е идеално равна, но дори и предизвикателствата учат. Второто е любопитството, следене на тенденциите и непрекъснато учене (през обучения, през работа, през участие в различни инициативи), за да са в крак с непрекъснато променящата се среда. Това илюстрирам с един от въпросите, които често задавам на служители с по-дълъг опит в компанията - „Ако сега твоята позиция е отворена, мислиш ли, че ще те наемат отново? Адекватен ли си на днешните изисквания?“.

По какъв начин се отрази Ковид пандемията върху работата на HR-специалиста?

Наложи нуждата от адаптация и за нас, но по двоен начин. От една страна, ние трябваше да се справим със собствения си стрес, от друга страна – да подкрепим организациите си.
Като започнем от кампании за ваксиниране, минем през реактивност при смяна на мерките и адаптиране на процесите ни и не на последно място ехо-то и пост-КОВИД ефектите във взаимоотношенията между хората – дистанция, липса на доверие, промяна в навиците и начина, по който работим. За целта, като казах по-горе, център на всички наши програми за ангажираност тази година беше грижата за психичното здраве на нашите служители.

Кои са предимствата на Schneider Electric България в областта на employer branding?

Това, че фабриката ни в Пловдив е носител на вътрешното отличие Умна Фабрика и сме единственият демонстрационен център на Шнайдер Електрик в Източна Европа ни дава възможност да отворим вратите си за посетители, да разкрием кои сме ние с прозрачност и автентичност. Това помага за реалистични очаквания и създаване на отношение на доверие на много ранен етап с бъдещите ни служители. От друга страна, дава възможност за работа по много интересни проекти, които спомагат за развиване на най-добрите практики в индустрията, възможност за работа с топ експерти и достъп до огромни библиотеки с ресурси за самообучение.

Това, че сме голяма компания, дава възможност за управление на кариерата - освен много възможности за развитие (международно в корпоративни структури; локално йерархично, встрани – между различни организации или задълбочаване на експертизата), компанията има и устойчиви практики за кариерно преориентиране. Още повече, че всичко това е подкрепено с реални примери от последните години и дава повече увереност на служителите, че имат избори.

Кои са актуалните HR-проекти, по които работите в момента?

Основната цел на всичко, което правим, е човекът. Във времето на технологии преоткриваме стойността на човека – не като човешки фактор, не като човешки ресурс, а като незаменима променлива във формулата на успешния и обществено значим бизнес. Всички наши проекти са насочени именно към стойността на човека, който с въображението и идеите си впряга технологиите като инструмент и постига нови успехи. Работим както вътрешно в търговския ни офис и завода, така и с външните публики и всеки от проектите е насочен към това хората да осъзнаят ясно своята стойност, да работят и да допринасят според нея, да се чувстват оценени и възнаградени за нея.

Какви са HR-целите на компанията за настоящата година?
Предстои ни ново разрастване в Пловдив, бележим и ръстове в продажбите, затова ще имаме все повече ежедневна и рутинна работа. Важно е да я съчетаем с по-интересните проекти, които споменахме и да излъчим ясно посланието, че растежът ни е основен двигател на постоянното търсене на хора.