Нова Броудкастинг Груп вече има своя собствена мисия, създадена от и за хората

Създадохме платформа, в която всеки служител може да даде обратна връзка на своите колеги 24/7

Галина Димитрова е мениджър „Човешки ресурси“ на Нова Броудкастинг Груп (НБГ) от 2019 г. С богатия си професионален опит, тя отговаря за стратегическото управление на човешкия капитал на водещата мултиплатформена медийна и технологична компания в България. Заедно с мениджърския екип успява да постави основите на иновативна и уникална система за оценка и развитие на служителите в НБГ, изграждайки визия и ценности на компанията.

Преди да се присъедини към Нова Броудкастинг Груп, в продължение на 4 години е заемала идентична позиция в ИКЕА България. Преди това е била Тийм лидер „Подбор и обучение“ в „Пени Маркет“, до изтеглянето на компанията от българския пазар. От 2008 до 2013 г. Галина Димитрова е мениджър „Човешки ресурси“ в „Баргейм“ АД, чиято дейност е в сферата на хазартната индустрия.

Г-жо Димитрова, кои са основните предизвикателства пред съвременния HR-специалист?

Съвременният HR-специалист е принуден да работи в среда, в която много честно колегите са или виртуално представени, или телефонно. Трудно може да се „чете“ по езика на тялото, когато човекът не стои пред теб физически. Трудно се запазва и корпоративна идентичност, мотивация и хъс, когато се налага служителите да работят от вкъщи, където вероятността да бъдат разсеяни, е особено голяма. Всички ние трябва да се справяме и със страха от здравна криза, който до преди три години не беше толкова силно изразен. Все по-често ни се налага да успокояваме и съдействаме на колегите със задачи, които доскоро ни бяха абсолютно непривични. Но щом продължават да звънят първо на нас с въпроси, значи сме си свършили работата и сме запазили връзката жива.

Кои са предимствата на NOVA в областта на employer branding?

Нова Броудкастинг Груп е една от най-големите мултиплатформени медийни и технологични компании в България, която предоставя информация и забавление чрез телевизионни канали, радио станции, печатни издания и множество уебсайтове и онлайн платформи. В момента медията е телевизионен и дигитален лидер, който създава тенденции в бранша. При нас работят едни от най-изявените журналисти и опитни професионалисти, ние създаваме и поддържаме едни от най-големите медийни уебсайтове в България. От 2021 г. Нова Броудкастинг Груп има своя собствена мисия, създадена от и за хората в компанията. Служителите ни знаят, че освен преките им ръководители, винаги ще срещнат разбиране, съпричастност и съдействие в лицето на колегите от HR отдела.

Кои са актуалните HR-проекти, по които работите в момента?

В края на 2019 г. стартирахме проект по изграждане на мисия, визия, ценности и система за оценка на представянето. Заради пандемията ни отне повече време, отколкото първоначално планирахме, но успяхме. Вече имаме мисия и ценности, които застават в основата на нашата система за оценка на представянето. Създаването на специфичните критерии, по които са оценявани служителите, беше предизвикателен, но удовлетворяващ процес, защото в него участваха хора от самите екипи. Целта ни те да бъдат абсолютно адекватни и използвани на място, в своята конкретната функция. Не искахме да използваме критерии за оценка, взети от дебелите книги. Искахме да научим кои са ценностите, в които всеки служител да се разпознава, както и да разбира какъв е бил процесът по генерирането им.
Търсейки най-иновативните тенденции, създадохме платформа, в която всеки служител може да даде обратна връзка на своите колеги 24/7. Чрез нея хората могат да се поощряват в работата си, могат да дадат и коригиращ коментар. Целта ни беше, забързани в ежедневието ни, да не пропуснем да благодарим. Служителите харесват платформата, виждат от собствен опит как използването й повишава мотивацията и ангажираността.

Какви са HR-целите на компанията за настоящата година?

През 2022 г. сме си поставили амбициозната задача да стартираме с първата реална оценка на представянето и задаването на цели. Имаме идея за създаването на различни проекти, които да бъдат обвързани с апрейзъл процеса.

Целта ни е хората да виждат смисъл в нея, да знаят, че компанията се грижи за хората си и търси възможности те да се чувстват разбрани. Искаме да доразвием културата на споделена отговорност между пряк ръководител и служител. Планираме да предложим възможност за споделяне на опит и предаване на знания, както на стажанти, така и на новоназначените служители.

През 2022 г. възнамеряваме още да интегрираме колегите от печатните издания и радиата към ценностите и мисията на компанията. Това ще бъде един своеобразен процес на обединяване на екипите и напасване, в които всички заедно ще вложим усилия.

Всички гореизброени задачи вървят успоредно с процеса по управление на промяната, който неизменно носи със себе си своите позитиви и негативи. В днешно време е от особено значение балансирането на емоциите и настроенията на служителите.