През 2021 година категорично се откроиха две основни тенденции – дигитализация и профилиране

Работим над създаването на единна европейска платформа за трудова реализация и мобилност, посредством представяне на иновативни услуги в сферата на човешките ресурси

Ива Дорбалийска е мениджър Привличане на таланти в Easy Consult. Тя е на 41 години, завършила е Психология в Тулуза, Университет „Жан Жорес“ (2002) и Испанска филология в НБУ (2009). От 2012 година практикува в сферата на Човешки ресурси, с фокус ИТ подбор.

Г-жо Дорбалийска, компанията, която представлявате Easy Consult е един от лидерите на пазара, специализирана в качествения подбор и управление на персонала, в която работят екипи от над 100 професионалисти. За последните 10 години сте съдействали за успешното назначение на над 10 хиляди души и имате изградена мрежа в 5 държави. Кои са основните предимства на Easy Consult - иновативен подход, технологични решения, адекватна база данни, обучен екип, друго…?

В Изи Консулт смело можем да се похвалим с добре обучени екипи и поддържане на високо ниво на обслужване на нашите клиенти и кандидати. Вярваме в доброто качество на услугите, които предлагаме и за нас това е основно предимство. Стремежът ни винаги е бил да не играем просто ролята на доставчик на кадри, а да сме партньори на компаниите, с които работим. Една от основните ни мисии е да изграждаме дълготрайни партньорства с нашите клиенти и кандидати. Зад едно добро партньорство, на първо място, стои изграждането да доверие и за нас този процес е изключително важен – той е в основата на нашите разбирания за това как да правим бизнес. Как да изграждаме доверие със сигурност е едно от първите неща, на които обучаваме и нашите служители, и силно вярваме в предаването на тази традиция в компанията.

Споделете повече за корпоративната насоченост на Easy Consult в посока да улесните мобилността на работната сила в рамките на европейската общност. Кое поражда тази необходимост, как точно успявате да я реализирате и по какъв начин противодействате на икономическото неравенство?

Амбицията ни да улесним мобилността на работната сила в рамките на европейската общност дойде от само себе си още преди няколко години, тъй като осъзнахме необходимостта, която пазарът и нашият бизнес имат от подобна експанзия. Последните няколко години успяхме да изградим международен екип, чрез който тази наша амбиция се превърна в реалност и благодарение на силна екипна комуникация, успяваме да поддържаме добра динамика на международно ниво и да постигаме добри резултати както за нас, така и в рамките на бранша – а именно облекчаване натиска над пазара на труда и неутрализиране на икономическото неравенство.

Успяваме да осъществим тази наша амбиция, като работим усилено над създаването на единна европейска платформа за трудова реализация и мобилност, полезна както за компании, така и за кандидати, посредством представяне на иновативни услуги в сферата на човешките ресурси. Пандемията не ни попречи да реализираме идеите си в тази насока и това ни дава още по-голяма увереност, че сме успешни.

Кои са най-новите тенденции в областта на Човешките ресурси и пред какви предизвикателства е изправен HR-специалистът днес?

През 2021 г. се откроиха категорично две основни тенденции – дигитализация и профилиране. Нашите партньори залагат все повече на строго профилирани и комплексни роли, като в същото време са отворени да откриват и развиват потенциали на стари и нови служители. От своя страна, кандидатите също се промениха – активно търсещите работа са повече и приемат предложения по-бързо, докато пасивните кандидати отделят повече време в обмисляне на смяна на работодател. За да е в крак с тази динамика, нашият бизнез безспорно трябва да е гъвкав и да се адаптира към нея.

Що се отнася до вътрешния климат в Изи Консулт и начинът, по който пандемията го промени, предизвикателствата, пред които бяхме поставени и до известна степен все още сме, са свързани с начините, чрез които служителите поддържат ефективността и ангажираността си към работните си задължения, особено когато екипите са разпръснати - някои работят напълно или частично от вкъщи, а други - в офиса. Наложи се да обърнем специално внимание на доверието в компанията, ангажираността към колегите, развиването на нови умения, като все още се учим кои подходи са успешни.

Бихте ли описали в 3 изречения кои са основните характеристики на съвременния служител, които работодателят търси?

Живеем във времена, в които кандидатите определят пазара и това е една много интересна тема, но все пак има няколко основни характеристики, с които не трябва да се прави компромис при наемане на нов служител. Това са комуникативните умения и работата в екип, особено през последните две години, в които работим отдалечено, в по-голяма част от времето.

За мен обаче простички човешки характеристики като честност и възможност за изграждане на доверие си остават най-важните. Разбира се, това са качества, които се доказват във времето и е трудно да бъдат проверени на първо интервю, преди да назначим нов служител при нас. Но именно възпитаването в тези качества за нас е основен приоритет и целта ни е да създаваме вътрешна среда, базирана на доверие между нас – служителите, което неминуемо рефлектира върху работата с нашите клиенти и кандидати.

Вашите 5 основни постулата за мотивиране на хората в една организация?

  • Няма начин да няма начин
  • Отбелязвайте големите и малките победи
  • Да разгледаме провала като възможност за учене
  • Експериментирайте и учете
  • Поставете си цели със смисъл