Постоянният растеж е запазена марка на HeleCloud

В HeleCloud развиваме проект за Емоционално интелигентния лидер, за успешно регистриране на емоциите и осъзнаването на тяхното влияние върху ежедневието ни

Ивелина Иванова е директор „Човешки ресурси в HeleCloud Bulgaria. Развива се в сферата на Човешките ресурси от почти 10 години. Притежава магистратура „Трудови пазари и Управление на човешките ресурси”. Преди две години получава сертификат и по програмата на CIPD за управление на хора. Опитът й стартира в сферата на подбора на кадри, но с течение на времето се разширява до по-общите и стратегически сфери на HR. В момента е на чело на HR функцията на HeleCloud и има възможността да осъществява едни от най-смелите си мечти, свързани с привличане, ангажираност, мотивация, обучения и задържане на таланти.

Г-жо Иванова, Вие ръководите HR-екипа в бързоразвиващата се компания за управление на облачни услуги HeleCloud. В момента при вас текат мащабни интеграционни процеси, поради придобиването на компанията от швейцарската група SoftwareONE Holding. Споделете повече подробности.

Придобиването ни от SoftwareONE е важна стъпка в развитието на HeleCloud. Обединявайки ресурсите си, привличаме още по-големи проекти и клиенти към портфолиото си, което води и до интересни предизвикателства и нови възможности за развитие на нашите таланти.

Това, разбира се, отваря много врати и пред нашия HR екип, който по същината си е централизирана функция, оперирайки за трите локации на HeleCloud. Вече работим рамо до рамо с експерти в областта на човешките ресурси от цял свят, черпим взаимно от натрупаното ноу-хау и организираме вълнуващи съвместни проекти. В момента сме фокусирани върху интеграцията и планирането на възможно най-плавния преход и интегриране на компанията. Хубавото е, че двете компании имат много сходен модел на работа. Ценности като сплотеност, отдаденост към технологията и иновациите са водещи и за двете компании!

Сред целите за настоящата година е позиционирането на организацията като атрактивен работодател. Имате визия да се разрастнете с още 50%. Кои са предимствата на компанията, които биха привлекли амбициозни кадри?

Постоянният растеж е запазена марка на HeleCloud. През 2021 година, въпреки трудностите в глобален мащаб, компанията ни успя да наеме над 60 души за екипите ни - 95%, от които технически експерти с високо ниво на познание в Облачните технологии.

За 2022 година целите ни са още по-амбициозни, стигайки до 100 нови попълнения за компанията. Вълнуващо е, но и голяма отговорност пред HR отдела. Ние сме 7 души, вълнуващи се от динамиката, постоянното иноваторство и професионално усъвършенстване – както наше, така и на служителите на HeleCloud. В този ред на мисли, развитието на работодателската ни марка беше естественото продължение. За първа година имаме толкова мащабни планове в тази насока. Искаме да разкажем историята на компанията ни на пазара и повече хора да имат възможност да се доближат до Облачните технологии и хилядите възможности, които те предлагат.

Преди 5 години AWS не беше толкова познат в България и бяхме абсолютни иноватори на пазара. И досега основната притегателна сила, която привлича талантите е амбицията за учене, техническият интерес към AWS и увереността, че HeleCloud е мястото да научиш „клауда“ – както често казват и нашите колеги. Освен това, компанията полага усилия да сме сред най-конкурентните работодатели и да предлагаме постоянно еволюиращи социален пакет и придобивки, които са водещи в ИТ пазара. Нещо, с което смятам, че се отличаваме е платеният ни Sabbatical. На всеки три години, служителите ни имат възможност да се възползват от до един месец платен отпуск, извън годишните им полагащи се дни, за да се отдадат на това, за което никога не ни остава време в забързаното ежедневие – хобита, домашни проекти или заслужена дълга почивка. Възможността да се откъснеш от работния процес за няколко седмици има и ефекта на катализатор на нови идеи, вдъхновение и умножена продуктивност след това. Вече имаме няколко души, които са се възползвали и отзивите са страхотни и зареждащи.

Пред какви предизвикателства е изправен HR-специалистът в наши дни, в IT сектора и не само?

На трудовия пазар се случиха неочаквани промени през последните 2 години, част от компаниите преминаха в хибриден или изцяло отдалечен режим на работа, а другите трябваше да намерят правилния начин да продължат работа, въпреки пандемията. И двата сценария изискваха от нас да покажем гъвкавост, високо ниво на адаптивност и критично мислене, за да бъдем успешни и в полза на служителите. За повечето ИТ компании, каквато е и HeleCloud това означаваше да привличаме хора и да поддържаме високо ниво на мотивация и ангажираност на екипите, без да имаме социален контакт и възможности за срещи на живо. Не мисля, че някой си е представял работата ни да съществува в изцяло виртуален режим, но за щастие успяхме да опровергаем това. Фокусът ни e постоянно да балансираме – макар и предимно виртуално, да запазим личната връзка и взаимодействие с хората.

Сблъскваме се с много нови нюанси на менталното здраве, социална изолация, баланса личен-професионален живот, новите поколения служители – теми, които изискват високо ниво на осъзнатост и отдаденост, за да бъдат разбрани и решени. В HeleCloud развиваме проект за Емоционално интелигентния лидер и Емоционално интелигентната компания, за успешно регистриране на собствените и тези на другите емоции и осъзнаването на тяхното влияние върху ежедневието ни.

Споделете повече за добрите практики в компанията, повишаващи ангажираността и лоялността на служителите?

Това е тема, с която за пръв път се сблъсках, когато пишех магистърската си теза, преди седем години и е тема, която продължавам и до ден днешен да изучавам. Ангажираността е комплексна и различна за всеки и няма унифицирана формула за успех. В HeleCloud провеждаме два пъти в годината проучвания на ангажираността, които всеки път имат различен нюанс, различни отговори и ни тласкат да мислим по теми, по които не сме се фокусирали досега. Винаги се ангажираме с адресирането на обратната връзка, но и най-вече се опитваме това да е постоянно обсъждана тема и да изградим култура на даване на обратна връзка като ежедневие, с което всички заедно да ставаме по-добри.

Смятам, че за да поддържаме ангажирани екипи, трябва да въвлечем всеки един служител. Това не е проблем, който трябва да бъде решен само на управленско ниво. Това са теми, по които специалистите сме всички служители, които се сблъскваме с предизвикателства. През 2021 година за първи път организирахме различни работни групи – Ангажираността беше една от тях, участваха представители от различни държави, екипи, нива в организацията и смятам, че се получи един много продуктивен диалог. Това е посоката, в която вървим.