Хората се мотивират с грижа и сигурна среда, открита и навременна комуникация, отношение с доверие и уважение, признание за приноса им

Катерина Шопова е Директор Човешки ресурси в Лидл България от 4 години. Работи с голям екип от топ HR експерти в различни области като привличане на таланти, администриране и възнаграждения, обучение, фирмена култура, работодателска марка и ЗБУТ. В областта на HR Катерина има над 17 години опит и експертизаоткомпании с различни сфери на дейност. В тях неизменно е работила за позициониране на HR функцията като стратегически партньор на бизнеса при взимането на дългосрочни комплексни решения, включително свързани с трансформационни проекти и изграждането на ангажираща и вдъхновяваща организационна култура.

Г-жо Шопова, защо избрахте да се развивате в областта на Човешките ресурси? 

За мен HR професията никога не е била просто работа, това е мисия, която сама ме намери. Вярвам, че промяната идва, когато всеки подобрява това, което е възможно в неговата област, и така влияе положително върху средата. Щастлива съм, че съм част от компания, която вярва в хоратаи има ценностна система, която съвпада с моята. Фактът, че Лидл България се стреми да допринася за цялостното подобряване на средата ме вдъхновява и ми дава много възможности да давам работещи за бизнеса решения в своята сфера.

Разкажете за успешните проекти и добри практики, които сте реализирали през последните 3 години...

Лидл България е отличен работодател, който устойчиво инвестира в хората като най-ценен ресурс и двигател на успеха. Компанията развива многоспектърна HR стратегия, която включва както вътрешни програми и
проекти към служителите, така и активности към целеви групи като младежи, българи в чужбина и др.

Последните две години бяха белязани от Ковид кризата и в качеството си на работодател успяхме да се докажем като сигурен и стабилен партньор за нашите служители, въпреки несигурните времена. За тези години ние не само не съкратихме хора, а екипът ни устойчиво нарасна – с близо 20% през 2020 г. и с 15% през 2021 г. Успяхме да осигурим финансова стабилност на служителите ни със заплащане, което е с повече от 50% над средното за икономиката като цяло. Въведохме допълнителни придобивки за всички служители, като коледен бонус напр., разширихме и пакета за здравно застраховане. Продължихме да инвестираме ежегодно 6-цифрен бюджет за обучение и развитие на служителите, за да развиваме потенциала им.

Изпълняваме успешно и младежки програми, насочени към хора без опит, за които компанията дава възможност за първа любима работа и натрупване на ценни знания. Тук като успех мога да посоча практикантската програма, която провеждаме през лятото за ученици над 18 г. През миналата година в нея се включиха рекорден брой участници – 139 в цялата страна, а 10% от тях останаха на работа в компанията. Реализирахме проекти и в сферата на дигитализацията, която се открои като ключова в условията на пандемия - като примери служат новата ни дигитална платформа за обучение, дигитализираните фишове за заплати и отпуски. Миналата година представихме и първото ни мобилно приложение за служители WeAreLidl. Така вече много по-лесно и удобно - просто през своите телефони - те могат да се
информират за всичко най-важно в компанията и да споделят и общуват по нов и модерен начин.

Радваме се, че грижата ни за служителите се оценява и от тях самите. Според последното проучване „Пулсът на Lidl“, 79% отучаствалите са удовлетворени от работата си в компанията и от работните условия, 84% са доволни от работата с прекия си ръководител, а 77% са склонните да препоръчат компанията като работодател. Положителната вътрешна оценка се потвърждава и отвън. През тези години получихме над 20 престижни признания за работодателските си практики. Сертифицирани сме в три поредни години като TopEmployer за България и Европа.

Пред какви предизвикателства е изправен специалистът Човешки ресурси в наши дни?

Най-голямото предизвикателство е демографската криза, която се усеща все повече на пазара на труда, особено за компания като Lidl, която устойчиво расте като численост на екипа, при това в различни географски райони. Други големи теми пред нас са редица трансформации, ускорени от Ковид кризата, а също така повсеместната дигитализация – те обуславят все по-голямата комплексност на HR-а като партньор на бизнеса.

Вашите основни принципи за мотивиране на хората във вашата организация... 

Хората се мотивират основно с грижа и сигурна среда, открита и навременна комуникация,отношение с доверие и уважение, признание за приноса им. Те вече не търсят просто работа, а все повече искат да принадлежат към компания с принос към средата на живот за тях, семействата им и общностите, с които се идентифицират. В Lidl приносът към по-пълноценен живот е другото име на ежедневните ни усилия, защото искрено ценим хората.