Постигаме успехите си с постоянство, усмивка и всеотдайност в работата

Интервю: Вероника Илиева
Фотограф: Кристина Камбурова

Рая Тодорова е директор Човешки ресурси в 60K. Има придобита международна квалификация към Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) и е с 11 години опит в областта на човешките ресурси, като през последните пет години отговаря за дейността по управление на човешки ресурси в 60K международни контактни центрове. Присъединява се към компанията пет години след нейното основаване и допринaся за трикратното й разрастване, както и за добиването на по-висока популярност на локално и международно ниво.Компанията е разпознаваема като един от лидерите в аутсорсинг индустрията,благодарение на отличното съотношение цена – качество–грижа към клиента.

Разкажете за работата си като директор Човешки ресурси в 60K International Contact Centres

„Намери си работа, която ти харесва и никога няма да ти се налага да работиш” е казал Конфуций преди хиляди години и истинността на тази мъдрост е валидна с пълна силна и до ден днешен. Щастлива съм да имам възможността да правя и работя това, което най-много обичам и ми доставя истинско удоволствие – да комуникирам и взаимодействам с хората около мен, докато търсим варианти как да направим нещата за нас и другите около нас по-добри и работещи.

Работя в областта на човешките ресурси вече 11 години и вярвам, че това е и една от причините тези 11 години да преминат така наситено и приятно. Ежедневната работа и взаимодействие с хора определено дава възможност за непрестанно моделиране и промяна в положителна насока на гледната точка и мирогледа на един човек.

Преди близо 5 години имах възможността да започна работа в 60K – компания, която бих определила като изключително близка и сходна на моите лични разбирания за живота и успеха като цяло. Както обичам често да казвам, в разговори с близки и колеги, прекарваме по-голямата част от будното си състояние на работното място – именно за това е важно да работим това, което ни доставя истинско удовлетворение иден след ден да разпознаваме себе си с удоволствие в това, което правим, а нашите постъпки да ни носят единствено гордост и щастие. Работа в динамично развиваща се компания като 60K дава изключително богати възможности да подобряваш уменията си и да добиваш нови знания във всеки един момент – получава се нещо като своеобразно съзтезание със самиясебе си: възможно ли е да бъдеш своя по-добра и успешна версия от вчерашната. Щастлива съм да имам възможността да допринасям за успеха на прекрасна компания като нашата, докато правя това, което обичам.

В каква посока са насочени усилията Ви за развитие на служителите на компанията?
Наша цел номер едно, а и мото на компанията, винаги е била 60K да бъде разпознаваема като Мястото, където работят щастливите хора. От тази гледна точка, всичките ни стремежи за развитие са в изпълнение на това наше желание – да направим така, че времето, което нашите служители прекарват на работното си място,да им носи удовлетворение – от една страна благодарение на отличната работна среда и атмосфера, от друга – уменията и знанията, които споделяме с тях и вярваме, че ще им бъдат от полза в близко и далечно бъдеще, на всяко следващо работно място. Нашата компания е отлична школа за развитие на присъщите ни в чисто човешки план умения и качества като комуникативност, работа в екип, разпознаване и действие спрямо емоциите на хората около нас, но също така, ние даваме възможност на всеки един служител да се включи в глобалните процеси на нашите клиенти – водещи международни компании, както и в нашите собствени, които са резултат от експертната работа на професионалисти с дългогодишен опит в областта си на дейност. За нас е едновременно и гордост, и щастие всички новоразкриващи се по-високи позиции да бъдат заемани именно от вътрешно подготвени служители.

Какви са предизвикателствата пред толкова голяма аутсорсинг компания и какви са плановете за развитието й? Къде е България в тази сфера на дейност?
Динамиката на нашия бизнес – аутсорсинг индустрията, е добре позната на всеки, който е имал преки или непреки наблюдения и опит. От една страна нищо не е последно и промяната може да настъпи във всеки следващ момент, от друга – нужно е да се поддържа стабилна и устойчива среда, за да може бизнес процесите и включените в тях хора, да продължат работата си гладко и безпроблемно.Успехите ни да поддържаме устойчива и конкурентна среда, постигайки отлични резултати, за нас са сигнал, че се справяме с всяко едно поднесено предизвикателство, породено от динамичните външни фактори. Целта ни е да продължим своето развитие и растеж – нашата компания е прекрасен пример за организация, стартирала с минимален брой служители и клиенти, която в рамките на няколко години постигна многократно разширение както по отношение на пазарен дял, предлагани услуги, брой служители, така и на извоюване на челно място в аутсорсинг индустрията – в България и чужбина. Ние сме предпочитан партньор от водещи международни компании, които са лидери в областта на туризма, електронната търговия, интернет и комуникациите и много други.

Компанията е спечелила множество награди – разкажете за тях.
Наградите – те са обективното видимо признание за нашия успех. За близо 10-годишната ни история имаме над 40 спечелени награди от водещи международни форуми. Чрез тях освен всичко друго, ние извършваме и регулярна проверка как се позиционираме спрямо най-добрите на пазара в световен мащаб. Голямо постижение беше за нас да получим и Investors in People Silver акредитация (световен стандарт за най-добри практики в областта на човешките ресурси и организационно съвършенство) – изключително признание за лимитиран брой компании в световен мащаб. И през 2015 година бяхме първите в България с това отличие и верояно най-мащабни като организация, която при първо оценяване достигна толкова висок резултат.