Print this page

Практикувайте емпатия!

Емпатия и лидерство. Емпатия и взаимоотношения.

Автор: Милена Хаджииванова
Снимки: личен архив

Това не е четиво (само) за жени.
Не е сълзлив призив в духа на криворазбран позитивизъм.
Това са размисли за лидерство, за човешки взаимоотношения, за егото и за способността да припознаеш някой друг (освен себе си) за важен.
Eмпатията не е умение, тя е супер-сила!

Вече 20 години изкарвам хляба си с… емпатия. Облечена в различни дрехи – от най-удобната дреха – на психолог, през консултант и партньор в бизнеса, коуч, жена, родител…
Все същото предизвикателство – да изчистиш ума си и да се потопиш в сюжета на другия. Да оставиш багажа си и да влезеш, без идея какво ще откриеш вътре. Без предположения. Без минал опит. Без ЕГО-барикади от типа “аз съм много наясно с това”.
Просто влизаш.
Потапяш се.
Усещаш.
И после излизаш!
И има къде да се завърнеш.

И това – по няколко пъти на ден.
В различни умове, в различни светове – на служителите ни, на клиентите, на партньора, на децата…
Не ме разбирайте погрешно – не казвам, че е лесно, напротив – това е висшия пилотаж във взаимоотношенията и за да се заемете с тренировките, е добре да се екипирате с някои неща.


ЕМПАТИЯ И ОСЪЗНАТОСТ ЗА СЕБЕ СИ
Задължително е.
Емпатията изисква първо да се познаваш и да се чувстваш удобно в кожата си.
Да не искаш да си някой друг.
Да си вербализирал онова, с което искаш да се заявяваш пред света, но да приемаш, че не си самото съвършенство и си дръзнал да по-общуваш и с тъмната си страна.
Да нямаш притесненията, че като влезеш в обувките на другия, ще се размиеш и може да останеш там. Да има къде да се завърнеш.
Да не те блокира притеснението, че ако бидейки в чуждите обувки усетиш болка, страдание, ярост – това ще те разпадне…Да познаваш механизмите си, с които можеш да се вадиш.

ЕМПАТИЯ И НАГЛАСИ/MINDSET
В книгата си “Лидерите винаги обядват последни” Саймън Синек говори за морските пехотинци и тяхната нагласа.
Той разсъждава, че докато повечето хора смятат, че рангът, властта и привилегиите са крайъгълните камъни на лидерството, морските пехотинци вярват, че истинското лидерство се крие в желанието да поставяме чуждите потребности над нашите собствени. Разбира се, крайностите тук, могат да доведат до огромни щети - ако неглижираме собствените си потребности, но в живота има много повече от черно и бяло.
Какво е нужно, за да може някой друг, в даден момент, да е по-важен от нас (без да сме с ниска самооценка)?
Нужна е нагласата, че хората са интересни, любопитство към онова, което другите преживяват, мислят, откриват.
След нагласата идват уменията.
Да чуеш, да се потопиш истински, да разбереш.
Да разбереш клиента си, преди да почнеш да му продаваш, да разбереш служителите, преди да ги водиш.
Всичко започва с нагласата и готовността да се раздадеш, да не се пестиш.
Емпатията изразходва енергия.
Тя не може да бъде развивана в не-будни и пестящи се мозъци.
Не живее в плитчините.
Не кореспондира с поведение от типа “нека ми е най-лесно”, “дали няма да се мина”, “някой друг ще направи ли това за мен”.
Истинската емпатия изисква заобикаляне на пътя на най-малкото съпротивление.

ЕМПАТИЯТА И ЗАДАВАНЕТО НА ВЪПРОСИ
Защо Опра Уинфри е това, което е и всички знаем за нея?
Задавайте въпроси като Опра!
Тя е известна с умението си да създава връзка (изгражда рапорт) със своите гости, и публика, умело задавайки въпроси, които извличат последици и чувства, а те от своя страна насърчават по-дълбока връзка.

Вие бихте могли да постигнете същото, като започнете да задавате по-добри въпроси и култивирате чувството си на любопитство към другите. Любопитните хора задават много въпроси, което води до развитие на силно чувство на разбиране на хората около тях.
Уинфри твърди, че лидерите, които избират да използват емпатия, могат да имат по-значимо влияние, защото използват “способността си да се свързват с хората, целейки да вдъхновят и да повлияят на техния живот.”

И НАКРАЯ, СЛУШАЙТЕ КАТО ГАРИ.
Гари Вайнерчук се шегува, че макар повечето хора да го смятат за “уста”, той всъщност е “ухо, маскирано като уста”. Или с други думи, Вайнерчук съветва: "За да бъдеш велик лидер, трябва да си много добър слушател.”

За да развиете своята емпатия, слушайте повече и говорете по-малко. Когато сте в компанията на някого, устоявайте на желанието да правите няколко неща едновременно.
Използвайте съзнанието си, за да дадете на другите своето пълно внимание, за да можете наистина да чуете какво е важно за тях. Добавете към това и непредубеденост и ще накарате другите да се почувстват ценени и чути.

Практикувайки емпатия, можете да укрепите вашите връзки – във всеки контекст, да разберете повече клиентите си, да си представите ясно преживяванията, които потребителите биха имали от ваш продукт/услуга, да направите прототип, да създадете дизайн, нововъведение или да накарате нещо да работи по-добре.

Можете да работите по-добре, да живеете по-добре.
Емпатията може да ви даде предимство като лидер…. и като човешко същество.
Не забравяйте – емпатията не е умение, тя е супер сила!


Практикуването на емпатия е част от академията за автентично лидерство, която ще има своето пролетно издание през месец май (16-19 май 2019 г.) и се провежда от Милена Хаджииваннова и Башар Рахал.

Повече информация и записвания тук: http://ala.h-vision.com
Всички членове на “Бизнес лейди” имат допълнителна отстъпка от 7%