Албена Йорданова - брой 5

Не трябва постоянно да искаме, без да се опитаме да дадем. Бавно, но настъпателно, жените получават своето заслужено място в политиката и в обществото ни

 

Албена Йорданова е Председател на Жени ГЕРБ - София. Завършва „Икономическа кибернетика” в Московския институт за управленски кадри. Има диплома по Право от университета в Благоевград. От 15 години г-жа Йорданова се занимава с финанси и счетоводство. В момента заема позицията Изпълнителен директор в Титан Консултинг Груп. Освен това е Зам.-председател на Business Lady Club.
Албена Йорданова се занимава активно със социална дейност. Организира благотворителни кампании и кръгли маси в подкрепа на деца и жени, претърпели насилие. Получава наградата на сдружение Famous за женско присъствие в политиката за 2010 г. В свободното си време Албена Йорданова обича да спортува - кара колело, тренира тенис и бокс.

 

Г-жо Йорданова, по професия се занимавате с финанси и счетоводство, а по образование – сте математик. Кое ви мотивира да се захванете с политика?
Професията и образованието ми са свързани. Радвам се, че поне засега мога да работя това, което съм учила, за разлика от доста хора, които са учили едно, а им се налага да работят друго. Образованието е основното, за да бъдеш добър в професията, която си си избрал.
Никога не съм обичала политиката. Не бих казала, че и сега се занимавам с политика. Членството ми в ПП ГЕРБ стана доста спонтанно, надявайки се, че бих могла да допринеса, макар и с малко, най-после нещата в България да се променят и наистина да станем достойна членка на Европейския съюз. За съжаление, обаче, когато колелото се е въртяло в посока обратна на часовниковата стрелка, се изискват доста усилия и постоянство за обръщане на посоката.
Политиката е тази, чрез която то би могло да смени по-бързо посоката си на въртене. За целта с това е редно да се занимават хора, които искат да променят страната ни, а не собствения си социален статус. Аз и моите съпартийци работим в посока оптимизиране на живота на българските граждани, избрали да останат в родината си. Стараем се да докажем, че България може!

 

Откакто оглавявате женската структура на ПП ГЕРБ – София усещате ли мъжката доминанта в политиката? Случвало ли се е да пренебрегнат мнението ви, поради това, че сте дама?
Мъжкото присъствие в политиката е изключително осезаемо. Вярвам, че няма мислещ човек, който да не го усеща. И нека бъде така! Известен факт е, че мъжът е силният пол в обществото. На нас, жените, ни е доста трудно да намерим място сред мъжете в политиката, а и в много други области в обществено-политическия живот на страната. Радостното е, че с идването на власт на правителството на ГЕРБ, все повече достойни и заслужаващи уважение дами заемат високи позиции. Доказателство за това са г-жа Цецка Цачева, г-жа Йорданка Фандъкова, г-жа Кристалина Георгиева и др. Кандидат-президентската ни двойка е с кандидат вицепрезидент жена - г-жа Маргарита Попова.
Бавно, но настъпателно, жените получават своето заслужено място в политиката и в обществото ни.

 

Лесно ли се прави резултатна и градивна политика в България? Кое, според вас, пречи на българския политик да си върши добре работата? 
В България, както и навсякъде по света, се прави трудно градивна политика. Тя е противоборство на различни мнения, но където и да бъдат тези различия, е хубаво крайният резултат да бъде в полза на обществото. Както се казва - „В спора се ражда истината!”.

 

Завършила сте икономическа кибернетика в Московския институт за управленски кадри. Къде е връзката между математиката и политиката?
Струва ми се, че хората погрешно тълкуват специалността „Икономическа кибернетика”. Това не е просто математика. Вярно е, че учихме шест семестъра Висша математика, но в никакъв случай не бих казала, че съм математик. Mатематиката е в основата на всичко в нашия живот. В политиката например се използва за отчитане на изборните резултати. 
Кибернетиката изучава тези системи, в които се осъществява управление. Това е наука за най-общите закономерности на управлението. А Икономическата кибернетика е приложение на теорията и методите на кибернетиката и използвани на създадените в нея системи за решаване на задачите на икономическите науки. Имайки предвид, че политиката е управление, то тя е до голяма степен свързана със специалността ми.

 

Като финансов експерт как бихте оценили финансовата политика на управляващата партия?
Това е много общирна тема, но бих се опитала с няколко изречения да запозная читателите и с моята позиция. ЕС и България в това число преминаха и все още преминават един много тежък тест на издръжливост. Много държави са си позволявали и си позволяват да харчат повече отколкото икономиката им позволява. Това създаде и дълговия проблем в цяла Европа. На този фон България в последните две години успя да запази минимален бюджетен дефицит, строга фискална политика и като резултат от това ние сме една от страните с най-стабилни финансови показатели в цяла Европа.
Всичко, което се случва води към извода, че страната ни е тръгнала в правилната посока към излизане от кризата. Това е бавен и труден процес, но важен е крайния резултат!

 

Осъществявате активна социално-отговорна дейност. Каква е мотивацията ви и откъде черпите вдъхновение?
Аз съм човек, получил своето възпитание и образование по времето на социализма. И тъй като тогава ни възпитаваха да бъдем на първо място ХОРА, си мисля,че това е останало в мен. 
Ако ние сами не направим нещо за децата си, за близките си, за хората в нужда, то няма кой. Не можем за всичко да разчитаме на Държавата и на различните институции или да се оправдаваме с тях. Не трябва постоянно да искаме, без да се опитаме да дадем. 
За мен това е една по-висша форма на развитие, независимо дали става въпрос за милосърдието на отделен индивид или за корпоративна социална отговорност. Много хора залитат към нея например по време на избори или с цел данъчни облекчения, но истината е, че е жалко да се търси изгода в подобно нещо. Такива действия не трябва да са кампанийни, още по-малко показни.
Към мен са се обръщали много хора, с различни проблеми и, повярвайте ми, изпитах истинско удоволетворение, когато събрахме 3000 лв. за наши деца от Математическата гимназия, за да отидат на световна олимпиада по математика, а там взеха второ място! Това е престижно за България и ние трябва да се гордеем с тези наши деца. Недопустимо е да им обясним, че да, те са изключително добри, но поради липса на средства не могат да се изявят.

 

Здравето на децата и жените, подложени на насилие са основните акценти на благотворителните кампании, които организирате. Споделете малко повече за тази част от вашата дейност и какви други инициативи планирате?
Дамите от ПП ГЕРБ активно работим по проект „Заедно против Насилието!”. Организирахме кръгла маса по темата. Включиха се много известни български лица, събрахме на една маса държавни институции, неправителствени организации и пострадали от насилие жени. В процес сме на откриване на дневен център за жени и деца, претърпяли насилие.
Темата за домашното насилие е от малко коментираните в обществото ни, а когато това се случва, то в повечето случаи е недостатъчно професионално, насочено преди всичко към популяризиране на отделни случаи със съмнителен медиен и обществен отзвук. Независимо, че в България от 3 години действа “Закон за защита срещу Домашното насилие”, неговото прилагане все още е епизодично, отношението на хората към темата е нееднозначно и противоречиво. 
Домашното насилие е особен риск за младите хора, които са в процес на изграждане на своята личност. Насилието се събира в три ключови думи /фрази/ „БОЛКА”, „ЛИПСА НА ПОМОЩ”, и „УГАСНАЛА НАДЕЖДА”.
Поставили сме си задачите да повишим социалната чувствителност на обществеността към проявите на насилие срещу деца, младежи, жени и изграждане на механизми за защита правата на уязвимите групи и превенция на населението.
Кампанията осъществява основни дейности за подкрепа и защита на жени и деца, жертви на насилие, както и паралелни дейности, насочени към осигуряване на свободен обмен на информация, знания, идеи и опит в публичното и медийното пространство по превенция на населението. Началото е трудно, тъй като кампанията и самата организация ЖГЕРБ трябва да спечели доверие, но ние работим усилено и не се отказваме.

 

Дълги години сте учила и живяла в Москва. Има ли нещо от начина на живот там, което бихте искали да приложите и у нас в икономически, политически или културен план?
Русия е една прекрасна държава, хората са много близки като манталитет и начин на живот до нас. Различното е, че след перестройката руснаците успяха да продължат напред и в момента са на едно от челните места в света като управление и начин на живот. Това, което винаги ме е възхищавало у тях, е невероятната любов към родината. Бих искала и ние, българите, да обичаме така България - да ценим историята и културата си, за да не се самоунищожаваме като нация и народ.

 

Сдружение Famous ви връчи приз за женско присъствие в политиката. Какви бяха критериите и с какво превъзхождате останалите кандидатки?
Да, така е - 2010 година получих тази награда! Имаше жури, което определи победителките, навярно са имали основание да ми дадат този приз.

 

По какви проекти работите в момента и какви са приоритетите на Жени ГЕРБ - София за идната година?
Както вече споменах приоритетно работим против насилието в обществото върху жени и деца. Правим различни благотворителни събития, на които се стараем да помогнем конкректно по наболяла тема, а не по принцип. Две хиляди и единайсета е година, в която се провеждат избори за местна власт и избор за Президент на България. Жени ГЕРБ се включваме изключително активно във всички предизборни мероприятия! Помагаме на партията чисто по женски, за да можем да повторим, а защо не и да подобрим изборните резултати от 2007 г.

 

А какво планирате в социално-отговорен аспект – събития, кампании, инициативи?
Имаме изготвена програма, по която работим. Надявам се, че ще бъдете свидетели на всичко, което възнамеряваме да направим, но засега предпочитам да го запазя в тайна, тъй като сме в процес на работа.

 

Какво би спечелила държавата от все по-засилената роля на жените в политиката и управлението като цяло? 
Както казва нашият Лидер - жените са по-дисциплинирани, по-морални, не са толкова корумпирани, обядват по-малко време, не пият бира. Създават ред, като реда в един дом. По-отговорни и сериозни са. А от всички тези женски качества би спечелила и държавата ни.

 

Къде виждате мястото на България след 10-15 години? Какво бихте искали да промените в страната си в икономически, политически и културен аспект?
Би ми се искало да се подобри живота в България като цяло. България отдавна би могла да стане Швейцария на Балканите, а мисля всички знаят каква е Швейцария. Ред, чистота, сигурност, спокойствие, красота, защото България има невероятна природа, просто трябва да я съхраним. Всичко това зависи само и единствено от нас. Не трябва да забравяме, че след нас продължават децата ни. Нека им оставим една подредена страна, в която да живеят с удоволствие и да се гордеят с нея.

 

Какъв е идеалът ви за мъж?
Задължително интелигентен, обаятелен, с чувство за хумор. Много важно е отношението му към мен - да ме подкрепя, да ме уважава и цени като жена и човек. Не по-малко важно е и оношението към децата - когато този мъж е готов да посвети време - да играят футбол, да карат кану, да играят тенис, всичко това ме прави изключително щастлива. Радвам се, че мъжът до мен е точно такъв.

 

Каква е вашата формула за успех и какво означава за вас „успялата жена”?
Успялата жена е тази, която е съумяла, освен професионална реализация, да се справи и с отглеждането и възпитанието на децата си. Ако жената не е могла да се реализира успешно като родител т.е. да е възпитала достойни хора за обществото и живота, няма никакво значение каквато и да била професионална реализация. За мен, жена, провалила се като родител не може да е успяла.

 

Акценти:
МОРАЛЪТ НЕ Е ПРОСТО ПРЕПОРЪКА КЪМ ДРУГИТЕ, А ПРЕДИ ВСИЧКО ЛИЧЕН ПРИМЕР.

ЛЮБОВТА, СЪСТРАДАНИЕТО И ПРОШКАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЧАСТ ОТ НАШЕТО ЕЖЕДНЕВИE.