Аз вярвам във вдъхновяващото лидерство

За да сърфираме на гребена на вълната, трябва ясна цел,
продуктивна параноя и дисциплина

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: Кристина Камбурова

Ростислава Павлова е изпълнителен директор на „Пуратос България и Македония“. Професионалният й път в компанията стартира преди 23 години, през които г-жа Павлова заема различни позиции. Стартира в отдел Продажби, където по-късно е назначена за директор. Упоритостта, амбицията и превръщането на работата в лична кауза я отвеждат до върха на управленската структура и съвсем заслужено става изпълнителен директор.


Г-жа Павлова е вицепрезидент на Българо-белгийския бизнес клуб в България. Завършила е Френската гимназия в София. В гимназията мечтае да следва право или актьорско майсторство, но впоследствие сменя посоката. Има диплома от УНСС, специалност „Международен туризъм”. През 2005 г. получава диплома и от City UniversityofSeattle, специалност „Финансов мениджмънт”. Говори френски и английски език. Омъжена, с един син.


ЗА КОМПАНИЯТА


„Пуратос България” е част от белгийската „Пуратос Груп” – водещ производител на решения за мелничарство, хлебопроизводство, сладкарство и шоколатиерство. През 1953 г. компанията създава първия комплексен подобрител за хляб. Днес всеки втори хляб и всеки четвърти сладкиш в България се произвеждат с продуктите на „Пуратос”. Компанията е най-големият производител на натурални закваски в света и предлага у нас пълна гама от иновационни продукти – ензими (натурални микроорганизми), адитиви, кълнове, зърна и семена в закваски, смеси за производство на хлебни и сладкарски изделия, маргарини, инстантни кремове, плодови и кремови пълнежи, глазури, шоколад, сметана...Техни партньори са над 70% от големите хлебопроизводители и сладкари, като процентът на занаятчиите и български шоколатиери постоянно расте.

Г-жо Павлова, кое Ви привлече и Ви задържа вече толкова години в хранително-вкусовата промишленост?


По нашите ширини храната отдавна не е препитание: тя носи емоция. Храненето е време за наслада, прекарано със семейство и приятели, то е начин на живот и себеизразяване, свързва се все повече със социално значими каузи, а и не на последно място има пряка връзка със здравето на хората. Мисля, че ме плени динамиката и възможността да бъда част от промяната, която искам да видя.


Какви са спецификите на бранша, в който работите?


Ние работим с производителите, бизнес към бизнес. Много често ме питат откъде могат да си купят шоколада ни или ароматния хляб и всеки път ми се налага да обяснявам, че нашите клиенти са тези, от които могат да си ги купят, ние само показваме готови изделия за вдъхновение. Що се отнася до партньорите ни, българските индустриални производители модернизираха до неузнаваемост предприятията си. България е фактор на международната сцена и на замразени хлебни изделия, и на пакетирани хлебни и сладкарски изделия. Напоследък занаятчийското производство набира скорост, а пък покрай туризма ХОРЕКА канала е в истински подем. Разбира се, работата с различните видове клиенти има специфики и оттам идва предизвикателството да си адекватен в различните подходи, пък и да имаш ресурса да участваш в повече състезания.


Трудно ли е да се наложиш като пазарен лидер във Вашата област?


Предполагам толкова трудно колкото и във всяка друга област. Някои са спринтьори, ние избрахме маратона. Това доведе до по-бавен, но пък устойчив растеж. Винаги сме играли по правилата, зачитали сме бизнес етиката и сме изключително социално отговорни, защото осъзнаваме ролята си по отношение на бъдещите поколения.


Какви методи за оценка на потребителските вкусове използвате?


На всеки 2 години правим глобално проучване относно потребителските нагласи, като тази година България също е включена в Taste Tomorrow изследването. Резултатите показват тенденциите и задават посоката, в която да разработваме нови продукти. Правим също сензорни анализи на крайни изделия, съвместно с наши клиенти – производители, за да преценим доколко добре се приемат от консуматорите и респективно какъв би бил потенциалният им успех на пазара.


За близо четвърт век промениха ли се и в каква посока потребителските предпочитания към тестените и сладките изделия? И как ПУРАТОС успява да отговори на тези промени?


Промяната е налице и особено отчетлива в последните 5 години. Тя отразява нарастващата платежоспособност и смяната на поколенията. Категорично нараства търсенето на по-качествени изделия за сметка на цената. Потребителите се ориентират към по-чист етикет, натуралност, повече зърна, семена и фибри; по-малко сол, захар, трансмазнини… Като цяло се оформиха 3 големи тренда: Вкус, Свежест и Здраве.


Кои са последните иновации, които ПУРАТОС разви на българския пазар?


Голям успех постигнахме със серията Softgrain, която представлява комбинация от зърна и семена в закваски. Съвместно с хлебопроизводителите успяхме да отговорим на търсенето за повече семена, зърна и натуралност и да предложим по-голямо разнообразие на регала. По отношение на индустриалното сладкарство Acti - fresh е продуктът, който благодарение на уникалната комбинация от микроорганизми (ензими) забавя процеса на стареене и запазва изделията свежи за по-дълго време. Работим усилено и за намаляване на броя на Е-номерата в етикетите, с цел по-чист етикет. Deli Cheesecake пък е единственият по рода си готов за употреба пълнеж за оригиналния Ню Йорк чийзкейк с истинско сирене.


Какво е мястото на екипа в общата картина на успешния бизнес?


Екипът е истинският ключ към успеха. Спойката между хората, допълването и атмосферата са много важни за приобщаването и по-високата продуктивност. В крайна сметка не продаваме нито продукти, нито услуги, а преживявания, които само един мотивиран екип може да осигури.

А на партньорите, с които работите? Каква е Вашата мениджърска стратегия за привличане на нови партньори? Имате ли програма за лоялност?


Отговорът всъщност е във Вашия въпрос: ние сме партньори. Винаги тръгваме от тенденциите на пазара, които споделяме с производителите, така че да могат да отговорят на изискванията на утрешния ден. Тръгваме от готовото изделия назад по веригата, та чак до суровината. Заедно разработваме концепции, предоставяме технологична и маркетингова подкрепа. Стремим се да сме близо до клиентите си, като технолозите и демонстраторите ни са изцяло посветени на съвместните разработки и ежедневното преодоляване на предизвикателства в производството и на пазара.


Как Вие самата мотивирате своя екип? Имате ли си любими техники?


Аз вярвам във вдъхновяващото лидерство. Хората са способни да дават много, но както и в любовта, така и в работата, за да си успешен не трябва да се страхуваш да вложиш сърцето си... така всичко се случва от само себе си.
Разкажете повече за фирмената стратегия, насочена към служителите. Споделете повече за магията на ПУРАТОС...
Част от магията е фактът, че мениджърският ни екип е с осреднен трудов стаж над 8 години в компанията. Липсват инциденти, водещи до отсъствие, за последните 12 години. Грижим се за хората като постоянно инвестираме в образование и повишаване на квалификацията. Промотираме здравословен и балансиран начин на живот. Празнуваме успеха.


Наблюдава ли се текучество на персонал в компанията и как се справяте с него?


Текучеството напоследък се засили и то в производството. Отдаваме го на обективни причини като ниската безработица, но и работим по субективните като постоянно подобряваме уменията си за подбор на персонал. Една от мерките е да намалим броя на хората, за сметка на увеличаване на заплащането на истински ангажираните работници. Планираме и въвеждане на основно + допълнително възнаграждение. Тази схема е много работеща при търговците, защо да не е приложима и в производството.Целта ни е да приобщим хората не само чрез материални, но и нематериални стимули като по-добра комуникация, обратна връзка и възможности за развитие в структурата на фирмата в България и по света.


Тази година спечелихте награда „КОМПАНИЯ НА ГОДИНАТА” за 2017 година, за успешен мениджмънт, качество и иновации в хранително-вкусовата промишленост. Какво означава за Вас това отличие?


Наградата идва като признание за годините на постоянство и неотлъчно следване на набелязаните цели. Тя отразява и приноса ни за постоянното повишаване на качеството, асортимента и оптимизиране на хранителните стойности в сферата на хлебната, сладкарска и шоколадова индустрия.


Какво предстои? Кои са проектите, върху които работите в момента – разширяване на производството, нови продукти, друго?


Бъдещето на хляба е в неговото минало. Инвестицията, която правим тази година е свързана с осигуряване на вкусен хляб с натурални съставки. Работим и върху български щамове закваски, съвместно с Университета за хранителни технологии в Пловдив. Целта е да ги популяризираме в световен мащаб, като ги превърнем в част от световното наследство.


Според Вас кои са качествата на съвременния мениджър – предпоставка за успешен бизнес?


Визия, предприемачески дух и умения за работа с хора.


Имате ли си формула за успех?


Успехът не е константа, той е непрестанен процес. Не се примирявам с посредствени хора и резултати. И, за да сърфираме на гребена на вълната, трябва ясна цел, продуктивна параноя и дисциплина.


Как намирате баланса между професионален и личен живот?


При мен, след толкова години работа в „Пуратос”, линията между професионално и лично отдавна е изтрита. И може би в това е ключът – да си на работа, без това да те натоварва - приемаш, че това е неотменна част от живота ти и се наслаждаваш.


Какви са Вашите лични интереси и хобита?


Обичам киното, като дете мечтаех да стана актриса, посещавала съм и театрални ателиета. Танците също са ми в кръвта.
Най-добре обаче се зареждам с преходи в планината, прекараното време там ме кара да се чувствам божествено. Когато съм в града играя тенис, а миналата година открих и голфа като разпускаща терапия.
Много ми е мъчно за изчезващите животински видове, както и за безбройните измъчени домашни любимци, скитащи по улиците. Гледам да помагам с каквото мога.

 

Вашето пожелание към читателите на сп. Business Lady?


Да закусват с хляб, да се глезят със сладкиши през деня и да се оставят да бъдат съблазнени от истински белгийски шоколад вечер. Да се радват на живота, да не изпитват чувство на вина, когато похапват вкусна храна, да не правят компромис с вкуса и да се хранят балансирано, по-често и на по-малки порции.