„КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА” панел 1

«Елиминирай, Делегирай, Автоматизирай» -

сред основните ключове за успешно управление на проекти,

според вицепрезидента на ВУЗФ - Детелина Смилкова

„КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА”

дневно Business Lady Live събитие със споделяне на практически опит

В момента тече първата част от седмото издание на Годишните награди „Business Lady2017, инициирани от сп.BusinessLadyи Business Lady Clubв София хотел Балкан(бившия хотел Шератон).

През изминалия панел „Ключове в мениджмънта” бяха разгледани следните теми:

  1. Time management
  2. 2.Project management
  3. 3.Как да надъхаме екипа си и самите нас – техники за ентусиазиране.

Участие в този панел взеха:

-      Лидия Шулева - Собственик Бизнес Интелект

-      Лили Караманчева - Генерален мениджър на QUEISSER PHARMA България

-      Детелина Смилкова - Вицепрезидент на ВУЗФ, председател на БАУХ

-      Димана Василева - Основател и мениджър на Quintessentially в България

-      Гергана Маркова- Главен водещ на обучението в Марков колеж и собственик, управител на ЛИКОРА ООД

-      Милен Великов- HR специалист

Ето основните акценти от първия панел в практическата среща.

А тук можете да гледате в реално време: www.businesslady.club.

УПРАВЛЕНИЕ НА ВРЕМЕТО:

Гергана Маркова: „Смисълът, целта и фокусът са тези, които определят оптималното използване на времето. Те насочват човешката енергия в правилна и градивна посока. Следват ги адекватната комуникация и делегирането на задачи.”

Лилия Караманчева: „Когато човек работи за целта, която осмисля професионалното и личното му ежедневие, тогава намира време, енергия и ресурс да ги случи. При жените делегирането е трудна работа, защото това означава, че трябва да признаеш, че и някой друг може да свърши тази работа толкова добре, колкото теб. Ето някои техники: приоритизиране, оптимизиране на процеса за взимане на решения като достъпност и комуникативност, и адаптивност към проблемите и предизвикателствата в процеса на работа.”

Детелина Смилкова: „Нещо отнема толкова време, колкото му позволим. Най-ефективният ми помощник е интуицията.”

Милен Великов: „Най-често срещаните грешки, които жените правят при организацията на времето са: разфокусирането чрез телефони/приложения, римайндъри; тютюнопушенето все още се възприема като социален елемент, а то отнема ценно време.”

Лидия Шулева: „Сред крадците на време са: неумението на жените да казваме НЕ, делегирането на задачи, занимаването с дреболии /проверката на мейли и др./. Нагласата и целеполагането са особено ефикасен инструмент. След това ни трябват позитивна нагласа и краткосрочни стъпки за достигане на крайната цел.”

Ако имахте магическа пръчка...

Детелина Смилкова: „Ако имах магическа пръчка, бих се научила да спя по 3 часа. Също, бих научила хората да не говорят празни приказки. Елиминирай, делегирай, автоматизирай – така премислям всяка задача, докато не ми остане само 1, която също можем да отсеем, съобразно тристепенната схема. Ако искаш да стигнеш бързо – работи сам, ако искаш да стигнеш далече – изгради екип. Авторитарният начин на управление вече НЕ работи ефективно. А също, много бих искала да спазвам информационна диета, тъй като страдаме от информационна претовареност.”

Милен Великов: „Ако имах магическа пръчица, бих направил така, че повече хора да работят с повече страст, вдъхновение и смисъл.”

УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ:

Основни стъпки за постигане на добри резултати:

Лидия Шулева: „Съвпадат с управлението на времето – приоритизиране, подбора на качествен екип, ясни и точни очаквания за крайния резултат от страна на мениджъра и навременна обратна връзка. Не на последно място – контрола на работния процес, ефективна система за контрол.”

Качествата на добрия проджект мениджър:

Милен Великов: „Един проджект мениджър трябва да бъде харизматичен, проактивен и да може да управлява добре времето си.”

Гергана Маркова: „В чисто професионалните проекти, аз лично отнасям нещата основно към управлението на взаимоотношенията, да можеш да боравиш с емоциите на хората, за да можеш да ги увлечеш в проекта и в целта. Саймън Синек е казал: „Ние сме свикнали да броим служители, а сещаме ли се да броим сърца?””

Грешки, довели до опит и добра практика:

Милен Великов: „Създаване на правилни очаквания, измерване на тези очаквания в реално време и валидирането им.”

Лилия Караманчева: „Липсата на ясна персонална отговорност води до обща безотговорност”.

Димана Василева: „Никога не предполагай – ясни задачи, които всеки от екипа има да свърши, до най-малкия детайл”.

ТЕХНИКИ ЗА МОТИВАЦИЯ НА ЕКИПА:

Най-ефикасните техники за мотивиране и ентусиазиране

Лилия Караманчева: „Екипите се отглеждат и възпитават, точно както възпитаваме децата си – толко лесно и толкова трудно. Хората в екипа имат нужда от ясни правила, искрени отношения, управление на емоциите /т.нар. емоционална интелигентност и емпатия/. Вече никой не се мотивира от строг и безсмислен контрол и страх. Друг важен момент е индивидуалният подход – познаване уменията и качествата на екипа. Всеки да съзнава, че е ценен и уникален, да развиваме персоналните качества на всеки един. Честно и прозрачно взимане на решения – и екипа да участва в това решение. Уважение и благодарност към хората във всеки един момент.”

Събитието е организирано в две части:

I.       Business Lady Live (work shop) – „КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА”

II.      Вечерна официална церемония и гала вечеря, по време на която ще бъдат връчени наградите на отличените дами.

Инициативата се провежда с подкрепата на комисар Мария Габриел, която записа специално обръщение към организаторите, участниците, жените и възможности им за развитие и предприемачество в 21 век. Обръщението на комисар Габриел можете да видите тук: www.businesslady.club.

Business Lady Live (work shop) – „КЛЮЧОВЕТЕ ЗА УСПЕХ НА ЖЕНИТЕ В БИЗНЕСА” ще се проведе в рамките на един ден (от 10:00 до 14:00 часа) и ще се излъчва безплатно в реално време он-лайн тук, без регистрация: www.businesslady.club. Темите и панелите, които в момента текат и предстоят са:

  1. II.Личен живот и бизнес: МИСИЯ ВЪЗМОЖНА сред темите в този панел са: Старт на собствен бизнес – плюсове и минуси, Професионалното прегаряне – как да го избегнем?,Иновативни методи за релакс в бизнеса.

Добри практики от житейския си професионален опит ще споделят:

-      Ани Хира - Бизнес консултант Човешко развитие, основател на HUGAH

-      арх. Богдана Панайотова - Управител на „ЕН АР Консулт” ЕООД

-      Десислава Петева - Управител наПимел Трейдинг ЕООД

-      Юра Драганова - Директор „Човешки ресурси в „Солвей Соди АД

-      Виктория Стоянова – Президент на Зонта клуб „Света София”

-      Димитър Караманчев - Основател на StartITSmart и MetaReading

-      Александър Николов- Бизнес консултант и коуч, автор на книгата „Бизнес растеж

-      Марина Цекова - журналист, НОВА ТВ

  1. III.Как го правят успешните бизнес дами в този панел ще чуем интересни гледни точки за: Социалните роли на жените в 21 век и техники за приоритизиране, Женската енергия и предприемачеството – как да се настроим ментално за успешен бизнес? и ще направим няколко Ролеви игри. Сред събеседниците тук са:

-      Илона Станева - Директор „Маркетинг и реклама”, Първа инвестиционна банка

-      Илияна Захариева - Директор „Корпоративни комуникации”, А1 (Мтел)

-      Стойне Василев - Предприемач и основател на SmartMoney.bg

-      Жана Иванова - Собственик на Издателска къща „Жануа`98"

-      Яна Данаилова - Нутриционист и специалист по хранене, сертифициран преподавател по йога

-      д-р Наталия Футекова - Предприемач, основател ERP Academy

-      Мила Захариева - Основател на Корект Консулт Партнерс

-      Илияна Захариева – директор Корпоративни комуникации, А1 (Mtel)

Партньори на 7-мите годишни награди на сп. Business Lady са радио Фокус, радио Витоша, Информационна агенция Фокус, информационна агенция Кросс, интернет порталите Mail.BG, Radar.BG, b2bmedia, Manifesto.BG, Flashnews.bg, винарска изба „Бонония естейт”.

За допълнителна информация:

Даниела Илиева, +359 886 849 452, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.


Списание Business Lady е единствено по рода си информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория. Това е списанието на всяка уважаваща себе си съвременна работеща жена. Изданието реализира редица проекти (освен печатния си и он-лайн формат) – Business Lady Club, Годишни награди на сп. Business lady (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017), Годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце” (2014, 2015, 2016, 2017), Годишни награди „Компания на годината” (2014, 2015, 2016, 2017), Икономически форум (2016, 2018), Благотворителен бал за борба с рака на гърдата (2013, 2014), потребителската класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017), Социални кампании, проект „Успешни в България”, Алманах ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, Диамантено парти и др.