Среща на Бизнес Лейди Клуб – 13.12.2018 г.

Тема: Управление на хора и екипи

Вероника Илиева, 14.12.2018 г.


Срещата на Бизнес Лейди Клуб откри председателят на клуба г-жа Мила Захариева с новини около клуба.


Проектът за Национален литературен конкурс за есе на тема: „Как да сме успешни в България“ на сдружение „Успешни в България”, основано от членовете на Business Lady Club, в партньорство с д.ик.н. Янка Такева и Синдиката на българските учители, с подкрепата на Министерство на образованието е разписан и готов да стартира от 1 януари 2019 г. Класиралите се деца на първо място получават и възможност да засадят дърво на определено за целта от местната Община специално място. Идеята е да се формира „Гора на успеха“, която ще просъществува през десетилетията и ще свидетелства за амбициите и реализацията на успешните българи в България.

През януари ще бъдат възобновени и посещенията по училища от членовете на клуба за мотивация на децата да останат да се развиват и реализират в България, като им се покаже личния пример. В тази връзка, ще бъде насрочена отделна среща през януари за дейността на сдружение „Успешни в България” и който желае ще може да се включи в посещенията по училища.

По време на събитието „Златно сърце”, което се състоя на 4.12.2018 г., беше разиграна благотворителна томбола за талантливи български деца – част от проекта „Таланти в действие” на Сдружение „Успешни в България”. Събраните средства 1045 лв. бяха разделени между талантливите деца от Фондация „Консонанс” за проекта „Импровизация и Токата – 120 години от рождението на Панчо Владигеров“ с за цел да се възроди творчеството на големия български класик Панчо Владигеров в юбилейната му година, и талантливите момиченца гимнастички от Спортен клуб „Ритмика”, които цяла вечер радваха гостите със своите музикални и танцови заложби и изпълнения.

По време на официалната церемония бяха представени още два социални проекта - Център за специална образователна подкрепа Лозенец, децата от който бяха изработили сувенири, целящи набирането на средства за изграждането на детска площадка в двора на училището за деца със специални образователни потребности от 6-то помощно училище, който подпомогна и Стела Даскалова с благотворителната продажба на нейните бестселъри за възпитанието на деца. Събраната сума за тях е 400 лв. Както и първият по рода си календар с новородени недоносени бебета с арт фотографии, чиито инициатор е Теодора Янкова, нюборн фотограф. Предстои да бъде издаден календар „Pearl in the ShellCalendar” за 2019 г., средствата от продажбата на който ще бъдат дарени в интензивно неонатологично отделение за недоносени деца, за закупуването на апаратура, която да поддържа жизнените им функции.
Благодарим на членовете на клуба, които осигуриха подаръци за благотворителната томбола – Жана Иванова от издателска къща Жануа’98” (книги), Стела Даскалова (бестселърите си) и Куайсер фарма (продукти на Допелхерц).

Започнахме подготовката на Компания на годината’18. Събитието ще се проведе през март месец 2019 г. с вечерна церемония по награждаване на компаниите с добри практики за 2018 г. и дневен ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ: BUSINESS EXCELLENCE 2022, за който подбираме презентатори.

По повод класацията за ДАМИ СЪС ЗЛАТНИ СЪРЦА 2018, която предстои да публикуваме в следващото издание на списание Business Lady /принт и он-лайн/, каним за представяне в този проект тези дами, които имат реализирани и подкрепени социални и благотворителни инициативи през настоящата година, но и не само.
Целта на класацията е да представи дамите с големи сърца, които /освен своята професионална кариера и лични ангажименти/ са отделили време, енергия и средства в подкрепа на различни социални и обществено полезни кампании и инициативи. Целта ни е да се фокусираме върху добрите практики в социалната отговорност, като споделим обществения принос на различни дами и дадем пример на всички останали, защото доброто ражда добро.

Традиционното представяне на всички присъстващи в 30 сек. на срещата на клуба, даде възможност всеки да знае с кого седи на една маса и е предпоставка за обогатяване с нови познания и създаване на контакти в нетуъркинг частта.


Темата на срещата „Управление на хора и екипи”, беше с водещ на дискусията: Жени Георгиева, член на Бизнес Лейди Клуб


Тя ни помогна да намерим отговор на въпроса:
„Кой е най-важният въпрос, свързан с управлението на хора, на който ми е трудно да намеря устойчив отговор? Когато вечер си лягам да спя, отговора на кой въпрос продължавам да търся?“

Евгения (Жени) Георгиева е ЧР практик, консултант, коуч на лидери и тренер. Има повече от 15 години бизнес опит в големи български компании, които са приватизирани и участва в топ мениджърските екипи, ангажирани с тяхното преструктуриране и развитие. Тя е Асоцииран сертифициран коуч (ACC) към ICF и член на CIPD, U.K. (Chartered Institute of Personnel and Development) на ниво Chartered Member. Има докторска степен по психология и магистратура по организационно развитие от Университета Пепърдайн, САЩ. Жени е коуч на лидери и подкрепя всички, които търсят своето истинско професионално призвание, независимо дали са млади хора или изявени професионалисти. Чрез консултантската си фирма Талънт Линк България работи като консултант по организационно и личностно развитие и помага на организациите и техните лидери да изграждат и ръководят успешни екипи, да открият и развият своите силни страни и да се справят с предизвикателствата, свързани с управлението на човешкия капитал. Наскоро Жени и Талънт Линк България спечелиха престижната награда на БАУХ за най-добър консултантски проект за 2017 г. Повече информация може да получите от сайта на фирмата.

По тази широкообхватна тема присъстващите дами имаха възможност да зададат въпроси под формата на дискусия, които вълнуват собствената им работа и бизнес.
Част от препоръките и темите, които засегна Жени Георгиева:
- Да има ясни правила, процедури и процеси в организацията, които да важат за всички.
- Да има измерими показатели на труда.
- Да се постигне ангажираност на екипа към целите на организацията чрез активното им включване.
- Препъникамъните са его, пари и кариера.
- Степените на делегиране, чиито цели са 2: освобождаване на време на мениджъра и развитие на екипа.
- Функциите на ЧР мениджъра - „ЧР облъчва мениджърите до вторично излъчване”
- Каскадиране на стратегията на фирмата в ЧР, в продажби, в маркетинг и останалите функции.
- ЧР да задава коучинг въпроси на CEO.
- Нищо не е по-демотивиращо от несправедливото разпределение на парите, толерирането на определени хора, защото хората имат вродено чувство на справедливост. Доверие се гради трудно и рухва за един миг.
- Стратегия за личното ми развитие.
- Мотивация на дългогодишен компетентен служител.

Всички присъстващи си размениха празнични картички, с които приповдигнаха настроението си и бяха повод за запознанства и създаване на лични контакти в нетуъркинг частта.