Етикет за респект: Как жените изграждат авторитет и влияние в бизнеса

18.01.2019 г., Вероника Илиева

Етикетът за респект беше основната тема на срещата на Business Lady Club на 17.01.2019 г. Как жените изграждат авторитет и влияние в бизнеса разкри специалният гост на вечерта Анета Савова и нов член на Business Lady Club, през призмата на женското лидерство.

Председателят на клуба, Мила Захариева, обяви, че стартират Мастърмайнд сесиите за златни и сребърни членове на Бизнес Лейди Клуб на 24.01.2019 г. от 9 до 10,30 ч. с водещ Милена Хаджииванова.

На 5.02.2019 г. ще се проведе първото от поредица събития Leaders of Bulgaria LIVE и първата тема, която ще поставим е „Уникалният път към успеха”. Организаторите на събитието списание Bulgaria Business Review, списание и клуб Business Lady и сдружение „Успешни в България” си поставят амбициозната цел да показват добрия пример и да мотивират младите хора, че „Успехът в България е възможен”. С тази мисия подготвяме и първият български алманах на успешните личности „ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”, като ще имаме възможност на живо да чуем и видим част от участниците, включили се до момента в него, наши съвременници - ярки фигури, постигнали завидни резултати в своята област. Модератор на дискусията между лидерите ще е Милена Хаджииванова.
Събитието ще се състои във ВУЗФ, на 5.02.2019 г. от 11 ч. пред аудитория от студенти и завършващи ученици. Добре дошли сте и вие да видите и чуете на живо истинските Лидери на България.

През март ще проведем годишните награди „Компания на годината’18” с официална церемония по награждаване и дневен форум на тема „BUSINESS EXCELLENCE 2022”.


Даниел Димитров, основател на клуба и Председател на сдружение „Успешни в България” представи 2-та проекта, които стартират от февруари:
- проектът за Национален литературен конкурс за есе на тема: „Как да сме успешни в България“ на сдружение „Успешни в България”, основано от членовете на Business Lady Club, в партньорство с д.ик.н. Янка Такева и Синдиката на българските учители. Класиралите се деца на първо място получават и възможност да засадят дърво на определено за целта от местната Община специално място. Идеята е да се формира „Гора на успеха“, която ще просъществува през десетилетията и ще свидетелства за амбициите и реализацията на успешните българи в България.
- ще бъдат възобновени и посещенията по училища от членовете на клуба за мотивация на децата да останат да се развиват и реализират в България, като им се покаже личния пример. В тази връзка, ще насрочим отделна среща за дейността на сдружение „Успешни в България” и който желае да се включи в посещенията по училища, да заяви желание и да сформираме група.


Специалният гост на вечерта Анета Савова, с опита си на лектор, стратег-консултант и автор в областта на женското лидерство, анализира бизнес средата, която днес дава изключителни възможности на жените да напредват в кариерата си и да управляват бизнеси - свои или чужди в %, който конкурира едни от най-развитите страни в Европа. Въпреки това деловите жени често споделят, че чувстват как:
- мнението им остава пренебрегнато или неоценено в хода на “екипната работа” и рядко получават признание за приноса си;
- постиженията им се размиват в извънредно “шумна” и разредена бизнес среда;
- не успяват да се отличат сред конкуренти и претенденти;
- изпитват дискомфорт при комуникация с висшестоящи ръководители и утвърдени бизнес партньори;
- им липсва ясна стратегия за развитие в организацията или на пазара.

В тази практична и систематизирана дискусия, консултантът по темите на женското лидерство и нов член на Бизнес Лейди Клуб Анета Савова сподели основни стратегии, необходими на жените в бизнеса да се позиционират за успех, да постигат резултати в бизнеса си и да се утвърдят като кандидати за лидерски позиции в мениджмънта. Говорихме конкретно:

- Коя е най-важната кариерна стратегия днес?
- Каква е разликата между етикет за респект и класически бизнес етикет?
- 5 начина, по които жените губят силата си в бизнеса и на работното място
- Градивни компоненти на авторитета в бизнес среда
- Кои са пролуките, през които “изтича” авторитетът?
- Правила за овладяване на силовата динамика в бизнес ситуации


Анета Савова е лектор, стратег-консултант и автор в областта на женското лидерство. Тя консултира делови и професионални жени как да се позиционират като лидери в мениджмънта на компаниите и организациите, в които работят.
Основни теми, с които работи са:
- Развитие на лидерско присъствие, влияние и лидерски стил в компанията/организацията;
- Позициониране на силен и уважаван глас в конферентната зала или на сцена;
- Изграждане на авторитетен имидж и стил.
Основател на годишната лидерска конференция - Women. Speak. Live;
С приз за Жена на годината 2018 в конкурса DAMA GODINE, Белград, Сърбия;
Автор на книгата Жената, която създадох: Личният път на женското лидерство
Създател на он-лайн поредица интервюта Жените говорят.
Повече за нея и Успешни жени можете да видите на www.uspeshni-jeni.com


В края на 2018 излиза книгата й “Жената, която създадох: Личният път на женското лидерство”, която разглежда женското лидерство като съчетание от пет допълващи се елемента: лична история, автентичен и присъствен глас, изграждане на подкрепяща контактна мрежа, авторитет и визуално представяне. Това е своеобразна рамка за женско лидерство, по която жените преминават от средните мениджърски нива към лидерски позиции в компаниите или в бизнес нишата, която заемат.

Всички членове на клуб Бизнес лейди могат да закупят книгата на Анета - Жената, която създадох: Личният път на женското лидерство на преференциална цена от 20 лева от сайта на Успешни жени https://uspeshni-jeni.com/ като посочат (изпишат) в полетата за поръчка към името си BLC.

Срещата на Бизнес Лейди Клуб приключи с традиционния за клуба нетуъркинг, размяна на контакти и свободни разговори, предпоставка за бъдещо сътрудничество и бизнес.