България е на 16-то място в ЕС по равенство между половете

„Компании с жени в управлението повишават стойността си 17:100” – сподели Илона Станева от Fibank

„Увереността е по-важна от интелигентността” – допълни Детелина Смилкова, ВУЗФ

На 12 юни 2019 г. в хотел Маринела, София се проведе най-голямата нетуъркинг конференция за жени „BUSINESS LADY EXCELLENCE” – вдъхновяващи разкази за успеха на жени в бизнеса, срещи с лидери, нау-хау, бизнес среда.

Форумът беше открит от г-жа Мила Захариева, председател на Business Lady Club. Зам.-министърът на икономиката Лилия Иванова сподели, че винаги се радва и подкрепя подобен род събития, в рамките на които могат да бъдат споделени добри практики, успешни истории и създаване на контакти. От М Икономиката се стремят и финансово да покрепят женското предприемачество у нас, чрез палитрата от европейски програми.

Водещи преподаватели по Сакралната архитектура на тялото-храм демострираха как да останем в тонус през целия ден, дори в седнало положение и как да носим дамската си чанта, за да останем с правилна стойка. Практикувайти не само в залата тези познания, Елена Кожевникова, ученичка на самата създателка на системата на Натали Дроен, и Жана Иванова, собственик на издателска къща Жануа’98, която въвежда системата в България, показаха как с малки промени в положението на тялото и стойката, всяка кост, мускул и орган отива на мястото си, а тялото ни става храм на душата.

Модератор на панел БИЗНЕС беше Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ и почетен председател на Business Lady Club. Адв. Златина Русева-Савова (управляващ съдружник на Ruseva-Savova & Partners) сподели своя поглед за „Лидерските качества на жените ръководители - CEO и предприемачи, правещи компанията сила, с която всички да се съобразяват”. Сред тях тя изтъкна приобщаването и мотивирането. 30% от работодателите у нас са жени, а 36% от самозаетите лица са дами (по данни на МТСП за 2017 г.). Какви лидерски качества да се стремим да развием – упоритост, да възприемаме трудностите като временна пречка, успоредно развитие на бизнеса и семейството – децата са извор на енергия и източник на неизчерпаема сила, която ни вдъхновява да постигаме още по-големи професионални успехи. Неподдаването на негативни емоции, прочистване на мислите, да се отървем от всички притесния и страхове по повод нашето развитие в личен и служебен план – единствените ни ограничения са тези на собствените ни умове. Постиженията са плод на денонощна работа, упорит труд, правилно канализиране на енергията и непрекъснато актуализиране на своите лични и професионални цели, не на последно място – позитивно мислене.

В рамките на панел БИЗНЕС изяснихме и „Как жените промениха лидерския модел в 21 век?”, с лектор Анета Савова (създател на „Успешни жени”). Менторството е особено важно и ценно за развитието на жените в бизнеса – да имаш рамка с ясна цел и фокус и правилно поставяне на целите и инструментите за тяхното постигане, дава прекрасни резултати. Днес жените в бизнеса имаме нужда от обгрижване, балансиране, приемане и толерантност, промяна във възприятията, гъвкавост и адаптивност, обединяване на усилията за решение – това са всички женски ценности. Ценностната система днес е разместена, макар че съвременните женски ценности са същите като от преди милиони години.

Детелина Смилкова пък говори по темата „Жените в бизнеса - новото нормално или новата реалност”. Със своя заразителен дух тя спомена, че жените вече са натрупали финансова грамотност и увереност, като вече собствен бизнес стартират, както милениали, така и в пенсионна възраст. Майчинството ни прави повече лъвици, нямаме време да не сме уверени. Увереността е по-важна от интелигентността.

За суперсилата на жените в бизнеса, как се справят с мотивирането на своите екипи говори Милена Виденова, Управител на Кофас за България. В темата „Жените побеждават” тя обясни защо темата за женското лидерство е толкова актуална за последните години, водещо до необходимостта жените да се справят с все повече социални роли и да поемат все повече отговорности. Тенденцията на застаряване на населението в световен мащаб е един от факторите. В много случаи мъжете биват оценяват по това какъв е техния потенциал, а жените оценявани според техните резултатите. Жените на високи управленски позиции са там, защото притежават нужните качества. Големият бизнес в България все още е доминиран от мъже. 33% от компаниите у нас са основани и управлявани от жени. Средният месечен доход на жените е 830 лева, докато мъжете получават средно по 970 лева месечно. Жените пък водят по процент висшисти у нас. В изпълнителната власт имаме повече жени, а делът на дамите, управляващи големи компании, листнати на борсата е в по-малък мащаб. В ТОП 16 характеристики на най-добрите лидери, жените водят мъжете в 15 позиции, сред които инициативност, самоусъвършенстване, честност и почтеност, ориентиране към постигането на резултати и на екип, вдъхновител и мотиватор, двигател на промяната и други.

„Аз съм привърженик на екипната работа, а най-големият ми професионален урок е подценяването ми за това, че съм жена, че изглеждам наивно, което е и най-голямото ми предимство.” – допълни още г-жа Виденова.

Bold + Brilliant: Жените в бизнеса: Смели и бляскави – по тази тема говори доц. д-р Наталия Футекова, управляващ партньор на ERP България. Тя сподели, че е осъзнала в един момент, че управлявайки по моделите на мъж, за съжаление в нея е остана малка част от жената, загубила е ценностите, моделите и първичността, с които всеки човек се ражда и е трябвало да положи усилия, за да си ги възвърне. „Споделям това сега с вас, за да имате лошия пример, че дори да загубите себе си в определен момент, промяната е възможна. За 21 дни човек може да промени свой навик. Написах своите отрицателни и положителни характеристики и в продължение на 21 дни четях само положителните – това доведе до промяна в моето възприятие за себе си. Бъдете свободни и щастливи.“

За „Натиска на обществото у нас-стереотипи, традиции, манталитет“ говори Илона Станева, Директор „Маркетинг и реклама” Fibank. Кои са стереотипите, в които живеем? Историята назад познава много примери на разбити стереотипи, например преди години сестринството е била изцяло мъжка професия. Съотношението в екипите в ИТ сектора е 70:30 в полза на мъжете. Най-големият стереотип е куклата Барби, но компанията – производител /притисната от общественото мнение/ решава да се либерализира и създава Барби – инженер. Стратегията обаче се оказва не успешна и компанията спира производството на този модел. Навикът на общественото мнение – мъжете произвеждат и ръководят, а жените – обслужват и търгуват. Дами, експериментирайте и разбивайте стереотипите – съобразявайте се с тях, само ако са ви полезни.

Всичко за събитието, участниците и техните презентации, ще откриете тук: http://blex2019.eu/.

Вечерта се проведе и осмото издание на Годишните награди на списание и клуб Business Lady. Наградите се връчват за най-голям принос на българската делова жена в различни категории. Целят да се даде гласност на успешните управленски модели, ефективните бизнес практики и адекватно развитие на човешкия капитал, като по този начин се поощри женското предприемачеството сред българската общественост. Наградите са продължение на основната цел на изданието - да споделя успешни бизнес практики, да бъде трибуна за различни професионални успехи, лични качества и достижения.

------------------------------------------------------------
Списание Business Lady е единствено по рода си информационно издание с бизнес насоченост и дамска аудитория. Това е списанието на всяка уважаваща себе си съвременна работеща жена. Изданието реализира редица проекти (освен печатния си и он-лайн формат) – BusinessLadyClub, Годишни награди на сп. Businesslady (2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Годишни награди за благотворителност и КСО „Златно сърце” (2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Годишни награди „Компания на годината” (2014, 2015, 2016, 2017), Икономически форум (2016, 2018), Благотворителен бал за борба с рака на гърдата (2013, 2014), потребителската класация „ЛЮБИМИТЕ МАРКИ” (2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018), Социални кампании, проект „Успешни в България”, Алманах „ЛИДЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ”, Диамантено парти и др.

------------------------------------------------------------
За повече информация:
Даниела Илиева, Mobile: +359 884 060 940, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.