Мила Маречкова - брой 16

"Работата и удоволствието от работата трябва да са винаги заедно"Мила Маречкова е управител на British American Tobacco Bulgaria - представена на пазара с марките Dunhill, Rothmans, LuckyStrike, Vogue и Kent. Oт години ръководи успешно екипа си, получавайки признание както в компанията си, така и в националните бизнес среди.

Г-жа Маречкова завършва Френска гимназия, а своето образование продължава със специалност «Финанси» в УНСС. Започва работа в Българската Търговско-Промишлена Камара, продължава кариерата си в Adidas, която тогава прави първите си стъпки на българския пазар. После започва работа в British American Tobacco, където сменя няколко позиции и управлява различни отдели, а от 5 години ръководи целия бизнес на компанията в България. През 2016 г. печели наградата на Business Lady за успешно ръководене на бизнес.

В кариерата си работите в различни сектори на бизнеса и индустрията – можете ли да опишете разликите в начина, по който се работи в такива различни сфери?
По-скоро бих описала приликите, защото ключът към успеха в каквато и да е индустрия са хората. Знам, че звучи като клише, но истината е, че хората успяват заедно – един може, двама могат повече, а трима и четирима още повече. Потенциалът на един човек се разгръща напълно във взаимодействие с други – допълват се знания, умения, опит. Вярвам, че за един добър екип няма невъзможни задачи, както в спорта.

Сравнихте работата на една организация със спортен отбор – как бихте описали успешния ръководител?
За да ръководиш бизнес, трябва да работиш и да знаеш как се случват нещата на практика, за да покажеш със собствен пример какво се изисква от всеки в организацията. Да познаваш екипа и да работиш близо до хората, в организацията това също е важно.
Имам късмет да работя с наистина най-добрите в бранша – с годините изградихме екип от хора, които искат да побеждават, добри са в това, което правят, и не спират да търсят начини да са още по-добри, по-иновативни и по-креативни в решаването на задачите. Много е важно, че колегите не се затварят в рамките на своите функции и формални отговорности, а всеки вече се е превърнал в универсалния войник – може да прави всичко, разбира как неговата работа е свързана с други процеси в организацията и мисли с три крачки напред.
Един от най-важните моменти в работния ни ден е така наречената «неформална оперативка» -- събираме се на по кафе, поканени са абсолютно всички отдели във фирмата, разменяме си новините, обсъждаме и няма да повярвате колко хубави идеи се раждат в резултат на тези кратки събирания. За мен лично е важно да мога да чуя всеки и много се гордея, че почти винаги получавам идеи и предложения, които се доразвиват в диалога и понякога се създават сериозни и много успешни проекти.

Какъв съвет бихте дали на младите хора, които сега започват кариерата си и искат да постигнат много в развитието си?
Работата и удоволствието от работата трябва да са винаги заедно». Особено в началото на кариерата успехът идва с много труд. Младите хора, завършвайки образованието си, нямат почти никакъв досег с реалния бизнес. Със стажантската си програма British American Tobacco помага на младите хора да се справят успешно с първата си крачка от теорията, която са изучавали в университета, към практиката и да започнат кариерата си в голяма международна компания. По време на стажа се дава достатъчно време на един млад човек, който иска да се развива, не само да научи повече за базовите операции в отдела, в който стажува, но и да придобие представа за цялостната работа на компанията, да участва в проекти, които засягат различните функции, да работи с колегите от чужбина. Разбира се, използваме всяка възможност да поканим на постоянна работа стажантите, които показват усърдие и потенциал.

Какво е най-голямото Ви постижение на местния пазар?
Надявам се, че то все още ми предстои. Няма проект на пазара, който бих посочила като най-голямо постижение. Смятам, че комбинацията от постоянните усилия и малките всекидневни победи са това, което води към успеха – водещите ни марки спечелиха признанието на българските консуматори и продължаваме да градим нашето портфолио с целта да отговаряме на търсенето на пазара.
Също мога да спомена съвместната работа с индустрията и активния диалог с правителството по отношение на безбандеролната търговия в България. През последните две години с добрата съвместна работа и подкрепата на институциите постигнахме много добър резултат в намаляването на нивата на нелегалния пазар на цигари.

Кое е най-голямото предизвикателство в кариерата Ви?
Много трудно е да не се спира, да не оставаме прекалено дълго в зоната на комфорта, радвайки се на постигнатото до момента. С изкачването в кариерата става все по-трудно - най-младите служители обикновено получават задачите си, мениджърите имат възможност да управляват процеси, но като ръководител на компания трябва да се търсят проекти и предизвикателства, които да развиват организацията напред.
Например, в началото на годината приех предизвикателството от централата ни за разработване на добра идея - планът, който предложихме от БАТ България, се оказа най-смелият и най-амбициозният. Спечелихме вътрешното състезание с всички други пазари в региона, където са и големи държави като Англия, Германия, Испания и др. Вече мина повече от половин година и засега успяваме да изпълняваме плана си и сме вторият най-голям пазар на база пазарен дял на Dunhill в Западна Европа. Тази марка е създадена през 1907г., а ние продължаваме да я градим с последните иновации в бранша. В началото на годината лансирахме на българския пазар първия Super Slims продукт с капсула във филтъра, която дава възможност за промяна на вкуса.

Според Вас има ли някакви разлики в стила и стратегиите за успех на мъжете и жените?
Прието е, че мъжете и жените имат определени начини на поведение – мъжете са по-склонни към аналитично мислене, по-ориентирани са към външните фактори, а жените имат силно интуитивно усещане в бизнес ситуациите, с повече внимание към човешкия фактор.
Важно е човекът да е наясно със своите силни и слаби страни и да търси своята индивидуална стратегия, която е най-подходяща за него и да не спира да се развива.

Разбира се, че са важни личните качества, но на читателите ни ще им е интересно да чуят повече за успели жени в бизнеса – имате ли много дами в British American Tobacco?
Първо искам да отбележа, че за всички колеги най-важен е професионализмът и добрата работа в екип. Да, имаме много успели дами в екипа на БАТ не само тук, но и на международните пазари. Дамите работят със сърце и са ключови за добрата атмосфера и създаването на добри традиции в офиса, като например винаги празнуваме успехите и постигнатото заедно. Често може да намерите домашни сладки до кафе машината, а за Коледа офисът винаги е украсен с много вкус и празнично настроение.

Да си добър в работата си изисква толкова много усилия и време, но това е само една част от живота ни. Как намирате вътрешен ресурс да успявате и в личния си живот – майка сте на момче, съпруга, поддържате приятелства по цял свят, а и се изявявате като автор на забавни и философски разкази?
Не смятам, че това, което сте описали е нещо извънредно – по-скоро обичайното ежедневие на една съвременна жена. Не разделям живота на работа и личен живот— усещам работата като част от себе си. Също така нещата са много подобни в бизнеса и в други сфери на ежедневието ни – например, събирам и анализирам информация, за да сключа договор с най-добрия доставчик за фирмата ни, а после прилагам същите стъпки, за да избера най-доброто училище за детето.
Според мен поддържането на връзка с колегите и приятелите в наше време е от ключово значение – взаимно обогатяваме живота си, помагаме си един на друг, за да сме в час с толкова много неща, от които някой от нас се интересува и може накратко да обясни на другия, иначе не стига време да се задълбочиш във всичко това.
В началото, когато започнах да пиша разказите, това беше само начин да се разтоваря, но вече имам няколко публикации и е много приятно, когато ми споделят, че припознават себе си в моите героини или всекидневна случка или бизнес ситуация.

Какъв съвет бихте дали на жените, които тъкмо правят първи крачки в развитието на кариерата си?
Ще ви дам един пример – направи ми впечатление, че когато имаме работни срещи в България с колегите от чужбина и ги черпим с българско вино, те винаги са много приятно изненадани; дори хората, които проявяват голям интерес към вината, обиколили света и опитвали продукцията от най-добрите изби на Стария и Новия Свят, споделят, че не са очаквали такова хубаво качество и автентичен вкус, а и никога не са чували за българското вино. Това е и моят съвет към жените – имате си силните страни, имате всички качества, за да успеете, но няма да се случи, ако никой не разбере за тях – не очаквайте някой да дойде и да открие вашите таланти – открийте ги сами и ги покажете на целия свят.