Арх. Богдана Панайотова - брой 17

Колкото по-бързо е темпото ми – толкова повече се зареждам

Мисията на „ЕН АР КОНСУЛТ” е да повиши нивото на качеството на строителството и да търси винаги най-компетентните решения

Интервю на Вероника Илиева
Снимки: Пламен Колев

Арх. Богдана Панайотова е Управител на „ЕН АР Консулт” ЕООД. Компанията осъществява строителен надзор и консултантска дейност в сферата на строителството. Арх. Панайотова завършва през 1995 г. специалност „Архитектура” в УАСГ. Професионалната си кариера започва в РДНСК – Хасково, като от 1999 до 2003 г. е Началник на РДНСК – Хасково. След това става Главен архитект на община Хасково. През 2006 г. основава фирма за строителен надзор в проектирането и строителството. Омъжена, майка на 3 деца.

Бизнесът й в момента е свързан с изпълняване на инженерно-консултантски услуги на значими инфраструктурни проекти в България, както и на частни проекти за сгради и съоръжения. Някои от изпълняваните проекти са изграждане на част от първи и трети метродиаметър на Метрото в София, водни проекти и пречиствателни станции на няколко града в България и много други.

Арх. Панайотова, кое Ви привлече и Ви задържа в строителния сектор вече толкова години?
Това, че съм закърмена с проблемите в строителството и не съм си представяла друга сфера на развитие. И това, че съм работила през годините на професионалното ми развитие от всички страни на строителния процес – от страна на държавен контрол, от страна на общински контрол, както и от страна на проектант и строител. Сега вече и като строителен надзор. Т.е. работила съм от страна на всички участници в строителния процес, което означава, че познавам процеса от всички страни и това, че интересът ми към сектора се поддържа постоянно. Майка ми, баща ми, дядо ми, на когото съм кръстена, са строителни инженери. От 5 годишна, когато се разбра, че мога и да рисувам, е било ясно, че ще стана архитект.

Как възникна идеята за създаването на консултантска компания „ЕН АР КОНСУЛТ”?
След 10-годишния ми административен, проектантски и мениджърски опит (като Началник на Регионална дирекция по строителен контрол и Главен Архитект на град Хасково), това беше най-естественото продължение на моето развитие. Имах достатъчното самочувствие за натрупани знания в сферата на строителното законодателство и опит като мениджър. Тогава реших да прекратя с администрацията „завинаги” и да създам собствена фирма, свързана с това, което знам най-добре. Един Архитект, още като студент, си мечтае да бъде успешен проектант, но при мен нещата тръгнаха по друг начин и дори се учудих как на една творческа личност може да й е интересно да решава проблеми и да се занимава със законодателство. Но… на мен ми хареса.

Какви са мисията и визията на компанията?
Стремя се да създавам компетентни кадри и да ги запазвам… Това, което изпълнява строителният надзор, е съчетание между конкретните инженерни умения и опит на всеки специалист и познанията на строителното законодателство. Трудно се изграждат такива специалисти. Естествено, мисията е да се повиши нивото на качеството на строителството и да се търсят винаги най-компетентните решения на многобройните проблеми, свързани с това.

Защо е необходим строителен надзор? Какви са рисковете, ако не се извърши такъв?
Строителният надзор, изпълнявайки се от частни фирми, в България се появи от 1998 г. Необходимостта тогава от създаването беше огромна и идеята беше да се гарантира законното изграждане и качествено изпълнение на строежите, имайки предвид разнообразното строителство, което започваше в България, и това, че вече липсваха „държавните структури”, осъществявали дотогава този надзор. Законодателната идея за наличие на строителен надзор е много силна, друг е въпросът точно как се прилага. Защото това трябва да е фирма с доказан капацитет на специалисти, с наличие на всички застраховки за евентуална щета и това да гарантира успешното започване и завършване на строителството и да е сигурност за този, който инвестира в строителството.

Как се осъществява строителният надзор в България и в чужбина?
За съжаление, доста различно, но имайки предвид, че това е нова сфера за България, мисля, че постепенно се придобива опит и български фирми вече започват да конкурират европейски компании при изпълнение на консултантски услуги на инфраструктурни проекти у нас и в Европа.

Кои са Вашите клиенти?
Клиенти всякакви – и частни, и общински, и държавни структури. Думата е „Възложител” – този, който сключва договор с фирма за надзор, а тя следи и гарантира правилното и качествено изпълнение на собствения му строеж. Договорите са или спечелени след проведена обществена поръчка, или директно възложени.

Каква е конкурентната среда в този сектор?
Както във всеки сектор в България. Има всякакви фирми – и големи, и малки, и новосъздадени, и всякакви. Разчитаме на опита и на създадения през годините професионален екип, за да сме конкурентни и интересни на пазара.

1Разкажете за най-големите проекти, на които сте осъществили строителен надзор.
Безспорно най-големите проекти, по които моята фирма е работила, са три участъка от изграждане на метрото в София. От „Младост” до Летището целият участък от Първи метродиаметър в периода от 2009 до 2016 г. и сега части от Трети метродиаметър, включвайки целия квартал „Овча купел”, което изграждане започва сега от март 2017 г.
Другите големи проекти на фирмата през последните 3 години бяха и изграждане на пречиствателни станции и канализационна мрежа по Оперативна програма „Околна среда“ на няколко града - Свиленград, Бяла, Банево - Ветрен (Бургас), Банкя и др.

Има ли нужда от промяна в регулацията на сектора?
Естествено. Мисля, че естественото развитие на нещата ще доведе до това. За България всичко това – изграждане на големи инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския съюз и друго финансиране, отчитането им – беше ново. Мисля, че вече се създаде достатъчно опит в бранша, в административния капацитет и то доведе и до знания за успешното финансиране и отчитане, които познания оформят вече новата визия за всички участници в процеса. Така че са необходими промени в законодателството и в нашия Закон за устройство на територията (дори създаване на нов такъв) и в Закона за обществени поръчки. По този въпрос се работи с обединени усилия на повечето от браншовите организации в нашия сектор (на проектанти, на строители и на инженери-консултанти).

Как оценявате развитието на бранша и на Вашата компания?
Засега не е много успешно, но имам много надежда за бъдещето, по което се работи усилено от всички.

Как една дама успява да се наложи в типично мъжка сфера?
В работата не се приемам „дама” и мисля, че никой не ме приема такава. Така съм се наложила през годините (и като началник на държавна структура и като мениджър на частна фирма). Иначе се чувствам много добре в кожата си и се чувствам на мястото си.

Кои са конкурентните предимства на „ЕН АР КОНСУЛТ”?
Създаденият ЕКИП. Голяма гордост ми е. Това винаги е било най-интересно за мен в личен план (като типичен Близнак винаги държа всичко, с което се занимавам да ми е интересно). Лично за мен, най-голямото предизвикателство е създаване на екип с цел справяне с конкретните задачи. С много от хората във фирмата работим заедно около 20 години. Те бяха част от екипа ми в администрациите, в които съм работила, и сме се развивали заедно като знания и опит. С много интуиция съм залагала основно на това – млади хора-специалисти, необременени с нищо, да работят заедно с наложени специалисти с дългогодишен опит – всеки се учи от другия. И става. Много ми е хубаво, като се получава. И другото – много обичам всички и държа на добрия микроклимат във взаимоотношенията във фирмата.

Има ли женски качества, които Ви помагат или пък Ви пречат в бизнеса?
Може би точно това, което споменах по-горе. Силна интуиция, любов и загриженост (като майка) към всички от моя екипа. Интуиция в работата. В новите предизвикателства. Енергията, с която се впускам във всяко ново начинание. Вече бъркам кое е мъжко и кое е женско, но имам чувството, че дори това, че съм по женски чувствителна и емоциална, по-скоро ми помага, отколкото ми пречи в работата.

2С кои принципи не правите компромис в работата си?
ТОЧНОСТТА! Смея да твърдя, че аз съм коректна, директна и точна във взаимоотношенията си в работата и държа на същото.

Какви са изискванията към екипа Ви? И какви мотивационни техники използвате?
Аз обичам всеки един от тях. Бих помогнала на всеки един и в личен план – и те го знаят. Винаги съм коректна като работодател към тях. Всичко правя с любов – очаквам същото и от тях. Когато са чисти взаимоотношенията – работата върви. Когато е силен екипът – екипната работа върви. Не винаги мотивацията е финансова, но се старая с добро отношение и уважение да компенсирам.

Какви са бъдещите Ви планове?
Да увеличавам екипа и дейността на фирмата. За момента имаме работещи позиционирани офиси в Хасково, София, Бургас и Пловдив. А още в по-далечно бъдеще – работа в чужбина.

Коя, според Вас, е успялата жена? Как бихте дефинирали успеха?
Категорично – успялата жена е тази, която се радва на деца. Майката. Моят най-голям успех в живота е това – имам три златни деца! Които съм родила, за които мисля ежедневно и планирам щастливото им бъдеще. Всичко останало ми се получава покрай това.

Как успявате да балансирате между работа и личен живот?
По-скоро мога да отговоря на въпроса: „Какво пропуснах досега в живота си? Какво искам да наваксам?“ Освен майка, началник, мениджър, работодател – малко бях забравила, че съм жена… Липсват ми чисто женските неща. Имам нужда да бъда и жена. Така че – трудно съм съчетавала личен живот, работа и майка… Започвам да работя по въпроса… Спорт, книги…

Какво Ви движи напред? Кое Ви мотивира и зарежда?
На този етап от живота ми – това, че са децата ми са още малки… По правило трябва да се чувствам в началото. Така че вместо уморена – аз се чувствам заредена за дълго професионално бъдеще… Въпрос на гледна и опорна точка.

Вашето послание към читателите на сп. „Бизнес лейди“...
Сънят, който сънувам от време на време, и как се чувствам непрекъснато – едно човече, което тича, тича непрекъснато, спъва се, подхлъзва се, пада от време на време, но то още преди да падне, се надига потно и започва отново да тича… Не знам дали си го представяте – но аз постоянно се виждам така… Не ми се спира, чувствам, че колкото по-бързо е темпото ми – толкова повече се зареждам, вместо да се уморявам… Много е просто – тичаш и се зареждаш сам! За всичко!