Едва 7% от комуникацията се предава чрез речта, останалото е невербално

Вероника Илиева, 24.04.2019

„Комуникация, етикет и протокол: Езикът на тялото в бизнеса и изкуството” беше темата на среща на Бизнес Лейди Клуб с актрисата Йоана Буковска – Давидова и естета и комуникационен експерт проф. д.н. Любомир Стойков на 24.04.2019 г. от 19 ч. в Панорамната зала Силует на 19 ет. в хотел Маринела.


Бизнес дамите от Бизнес Лейди Клуб научиха тънкости за бизнес комуникацията, невербалното общуване, етикета и протокола, които:


- дават предимства в комуникацията в бизнес срещи, с клиенти и партньори.
- Биха предотвратили някои от най-често срещаните гафове, грешки и провали.
- дават ключ в разчитането на невербалните сигнали, които отсрещната страна изпраща.


Йоана Буковска – Давидова и проф. Любомир Стойков споделиха своя човешки и професионален опит в сферата на театъра и киното, публичното поведение и бизнес комуникацията, за да разкрият каква е връзката между общуването, етикета и протокола и отговорят на въпроса за цената на умението/неумението да бъдем успешни в контактите си с хората, с публиката, с партньорите, с клиентите както във всекидневието, така и в специалните моменти.


В своята мултимедийна презентация проф. Любомир Стойков обясни предимствата на невербалната комуникация в деловата сфера, като акцентира, че едва 7% от комуникацията се предава чрез речта, останалото е невербално; разгледа принципни и фундаментални въпроси на етикета и протокола, в т.ч. и някои от най-често срещаните гафове, грешки и провали. Акцентът върху водещата тема – езика на тялото, има за цел да изтъкне неговите предимства пред вербалната комуникация и да накара всички да осмислят по нов начин ролята на погледа, жестовете, лицевото изражение, мимиката, походката, гласа и др. за гарантирането на успеха и разбирателството в междуличностното общуване.


Проф. Стойков демонстрира основни жестове и значението им и тълкуването им спрямо религиозни, етнически, културни различия.


Харизматичната наша актриса Йоана Буковска – Давидова се спря на знаменити свои роли и сценични изяви в контекста на езика на тялото в изкуството. Тя разкри професионални тайни от своето актьорско майсторство, свързани с безмълвното общуване. Успоредно с всичко това популярната и обичана българска актриса изтъкна ползата от познаването и прилагането в реалния живот и всекидневното общуване на художествените, творческите и артистичните похвати, използвани на сцената и пред камерата. Връзката, здравата спойка и хармония между тялото и духа е водеща ценност в посланията, които актьори, сценаристи и режисьори изпращат към своите зрители. Този и редица още свои възгледи за невербалното общуване в изкуството най-откровено и емоционално сподели Йоана Буковска – Давидова, която отговори и на въпросите, и на мненията на присъстващите.

Председателят на Бизнес Лейди Клуб Мила Захариева обяви предстоящите събития:


- Мастърмайнд сесия за златните и сребърни членове на Бизнес Лейди Клуб на 15.05.2019 от 8.30 до 10.30 сутринта
- Следващите срещи на Бизнес Лейди Клуб – 16.05.2019 и на 30.05.2019 г. от 19 ч.
- А на 22-ри май е следващото голямо събитие на сп. Бизнес Лейди – годишните награди Business Lady’18 с дневна конференция Business Lady Excellence. В наградите ще бъдат отличени бизнес дами с най-добри практики през 2018. А през деня на голямата сцена дами на водещи позиции в бизнеса, политиката и икономиката от страната и чужбина ще говорят за това, че жените са новото нормално в бизнеса. Ние поставяме въпроса „Какво следва от тази нова реалност?”

Традиционното представяне на всички присъстващи в 30 сек. в началото на срещата даде отлична възможност след темата на вечерта за завързване на контакти в нетуъркинг частта.

Условия за членство и повече информация за клуба може да прочетете на www.businesslady.club