Петте ключа към успешния HR-подход: гъвкавост, баланс между личен и професионален живот, професионални компетенции, ценности, ангажираност

Жените в HR-а говорят LIVE: най-успешните практики за изграждане на HR-стратегия


25.02.2022 г.

Вчера се проведе първото издание на HR-конференцията „Жените лидери в човешките ресурси говорят”, на списание и клуб BUSINESS LADY. Събитието бе част от инициативата „Жените лидери в човешките ресурси”, в рамките на която най-успешните дами в областта на HR и Employer Branding споделиха опит и добри практики, и дадоха насоки за изграждането на HR- стратегията на всяка организация в следващите 5 години.

Общо 12 топ дами в HR сферата взеха участие в конференцията, а събитието откриха част от членовете на международното жури на инициативата - Ирина Андонова, изпълнителен директор и собственик на Encounter Bulgaria Ltd.; Aakash Keluskar, Managing Partner at Ash & Maple Management; Виолета Иванова - HR-ът, който обиколи света на Харли и Ани Филипова, мотивационен спийкър. Модератор на конференцията бе Калина Петкова, управляващ партньор за България, Boyden World Corporation.

Жените в HR-а говорят LIVE се излъчи в трите виртуални канала на списание и клуб BUSINESS LADY, където можете да ги гледате отново, на запис:
https://www.linkedin.com/events/womenleadersinhrtalkslive6886976270245122048/about/
https://www.facebook.com/businesslady.eu
https://www.youtube.com/channel/UCaTF5I3aL0w2MDmlxwvxYqg/videos

Тук можете да гледате записа от HR-конференцията:
https://www.facebook.com/businesslady.eu/videos/661318991775381

Вижте какво споделиха едни от най-опитните дами – HR-професионалисти у нас, и до какви изводи достигнаха.

Виолета Иванова, мотивационен спийкър разказа за “HR-ът, който обиколи света на своя мотор Harley Davidson”. “Моето възприятие за работата на всеки в нашата сфера е, че ние имаме мисия и тя е да правим хората щастливи в работата си, защото всички знаем, че именно стремежът към щастие е един от водещите в живота ни. Ние като професионалисти имаме силата и отговорността да влиям върху съдбите и живота на хората, така че тези, с които контактуваме са изключително повлияни от нас. Понесла тази отговорност и със същата тази мисия, аз поех дългия път около земното кълбо, яхнала своя мотор Harley Davidson. В началото на 2019 г. приех предизвикателството и вдъхновението да се срещам с жени от толкова много различни култури и да ги вдъхновявам да са смели и да преследват мечтите си”.

Ани Филипова, мотивационен спийкър говори на тема „CV-то не казва цялата история”. В своето изложение тя спомена: “Пандемията отне много неща, но помогна за огромната промяна. Напоследък работодателите се съсредоточават върху благосъстоянието и личното удовлетворение на служителите си. И тази промяна ще бъде трайна. Дигитизацията даде на хората нови възможности за развитие и способност да се издържат сами. Хората са най-важни, затова не гледам на човека като на служител, а като на човек”. Ани сподели още, че служителите очакват гъвкавост - в работна и онлайн среда, благополучие - това на компаниите е неразривно свързано с благополучието на техните служители и не на последно място развитие.

София Медникарова, мениджър Човешки ресурси в ММ Solutions презентира „Образът на HR-професионалиста или етикет за поведение”. София акценитра върху предизвикателството да се привличат нови таланти в компаниите. Причините: ограничен трудов пазар, влошено качество на образованието, липса на подготвени кадри, конкуренция сред работодателите и условия на работа, възнаграждения и социални политики. Една от основните инициативи в ММ Solutions е “Тренировъчен лагер за програмисти” - интензивна програма, която след приключване може да премине в предложение за работа. София сподели и своите 8 професионални правила и принципи на работа: Професионализъм и компетентност, Отговорност, Последователност и устойчивост, Ангажираност и подкрепа, Прозрачност и безпристрастност, Уважение и толерантност, Екипност и споделяне на опит и Комуникация, посредничество.

Ивелина Иванова, ръководител HR отдел в Hele Cloud Bulgaria коментира „Емоционално интелигентният лидер и неговото място за изграждането на ефективни и ангажирани екипи в организацията”. През последните години емоционалната интелигентност се нарежда сред 10-те топ меки умения, които са търсени от работодателите. “Емоционалната интелигентност включва в себе си именно комплект от умения, които ни помагат по-добре да възприемаме емоциите, да ги разбираме и управляваме. Много е важно лидерът да запазва спокойствие дори и в критични ситуации, каквито често се срещат в динамичния пазар в днешно време”. Ето какво още сподели Ивелина: “Това, което дава сила на екипите ни е различният подход, липсата на предубеденост към останалите и разбиране нуждите на останалите”.

Снежана Колева, директор People & Culture Business Partner в Coca-Cola Europacific Partners говори за „Кариерен компас - управлението на таланти като самоосъзнатост и отговорност”. Основното, на което залагат като стратегия за управление на хора в компанията е грижата за служителите. „Изграждането на “преносими” умения и адаптивност към еволюцията на работа се оказват наистина ключови и именно на това залагаме в нашите кариерни разговори, които провеждаме с нашите служители. Пречупването на мисленето, че кариерното развитие е само вертикално и че човек учи и развива умения само чрез обучения е основното, върху което насочваме работата си. Целта е хората все повече да осъзнаят, че така нареченото хоризонтално движение в кариерата е от решаващо значение за придобиване на умения за заемане на по-високи и по-отговорни позиции”.

Джахоноро Веселинова, член на Борда на директорите и директор ‘Човешки ресурси и Маркетинг” в Mobile Wave Solutions говори на тема „Stay Interview vs. Exit Interview”. „Stay Interview е процес, при който успяваме да задържим служителите в компанията, тоест да не стигаме до изходящи интервюта или Exit Interview”. Джахоноро сподели, че към момента няма точна статистика за текучеството в IT сферата за България, но за Европа тя е25%, а за US - 65%. Всяка година, само в България в Jobs bg, LinkedIn и т.н. има над 10 000 обяви за IT специалисти или с други думи има голямо търсене и ниско предлагане. „При Exit интервюто разбираме какво е накарало служителя да напусне работата си, докато в Stay интервюто - разбираме какво е накарало човека да остане на работата си.”

Ива Николова, мениджър “Човешки ресурси” в Anakatech коментира темата за „HR метриките за задържане на служители през 2022 г.”. „Нуждаем се от подход, основан на статистически данни, за да защитим стратегиите си пред нашите stakeholders, за да знаем в каква посока да фокусираме усилията си и за да имаме предвидимост на събитията”. Ива сподели двата фактора при метриките за задържане на служители: Attrition rate и Turnover. „Attrition е информацията, която събираме от доброволно напусналите колеги, докато при Turnover събираме инфо между доброволно и не доброволно напуснали. Проучване на Галъп сочи, че 75% от мениджърите имат възможността да задържат своите служители, защото именно те са хората, които изграждат най-силно доверие в екипите си, могат да мотивират най-добре своите служители. Трябва да се прави качествен пред количествен подбор”.

Елена Ватрачка, директор “Човешки ресурси” в Schneider Electric България презентира темата за „Устойчивото развитие през призмата на HR”. Тя сподели основната роля на HR-а в 6 дългосрочни ангажимента, свързани с лична и социална устойчивост: „Действаме за климатично позитивен свят, Ползваме ресурсите ефективно, Поддържаме силно етични принципи, Създаваме равни възможности, Уважаваме приноса на всички поколения, Даваме възможност на местни общности. Такъв пример е Индустриалната академия, в която споделяме и преподаваме знания, за да можем общо да повдигнем нивото на компетенции”. Сред добрите практики на компанията у нас в тази посока са множество инициативи, сред които “Дари енергия”. „Тази година успяхме да достигнем до 2019 семейства в Пловдив, като дарихме енергоспестяващи пакети” – допълни г-жа Ватрачка.

Деница Стоянова, ръководител “Човешки ресурси” за регион Балкани в AstraZeneca говори за „Future of work: хибриден модел и гъвкавост като ключови фактори за успех в привличане и задържане на таланти”. „Моята дума за Future of work е Гъвкавост. Представям си начина на работа гъвкаво, по отношение на това от къде, кога и как работим. На второ място, си представям гъвкав начин на учене и кариерно развитие и на трето място - гъвкави придобивки”. Предпочитан начин на работа след пандемията, според проучване, проведено през лятото на 2021 г. сочи, че 58% от служителите искат изцяло дистанционна работа, 39% предпочитат хибриден режим на работа и 3% искат да се завърнат към 100% присъствие в офиса. „За мен златната среда и най-полезният вариант е така нареченият хибриден модел на работа, защото при него се получава нещо като демократизиране на процеса. Преди всичко сме личности и след това професионалисти" – допълни Деница.

Катерина Шопова, директор “Човешки ресурси” в Lidl България сподели своето виждане „Утре започва от днес: възможност за любима първа работа”. Тя сподели стремежа на компанията да превръща работата в достатъчно атрактивна и интригуваща за своите служители, за да може да задържи тяхното внимание и разказа за добрите практики в Lidl България – Практикантската и Стажанската програма, посредством които младите хора създават трудови навици, придобиват професионални компетенции и добиват опит и самочувствие, ценни за тяхното личностно и кариерно развитие. Катерина коментира, също така, че всичко това е продиктувано от демографската структура у нас и на трудовия пазар - 10% спад в населението за последните 10 години и няколко милиона емигранти в лицето на младите хора в трудоспособна възраст. Посоката пред HR-специалиста е ясна – конкретни стъпки към ангажирането на служителите към организациите, превръщане на трудовия пазар в интригуващ за младите хора.

Даниела Антова, People & Culture Manager в JTI България коментира темата за „Изграждане на ангажирани и лоялни екипи”. Ангажираните и лоялни екипи могат да бъдат разглеждани от две гледни точки - както от страна на работодателя, така и от страна на служителите. Ако се спрем на страната на работодателите, говорим за постигане на бизнес цели, по-високи финансови резултати и всичко, свързано с бизнес мисиите. От друга страна, служите виждат картината през тяхната призма, чрез своите лични кариерни цели, искат да се чувстват част от силна и добре представена компания, коята сответно е предпочитан работодател, което им дава сигурност и изгражда доверие между двете страни.

Роси Кузманова-Тонева, директор на Дирекция “Управление на човешкия капитал” във Fibank презентира своите техники „За търсене, намиране и отглеждане на Шампиони и защо днес е важно това: Талантите в контекста на актуалния трудов пазар”. Шампионите знаят, че винаги е възможно и има от къде да извадиш малко “в повече”, от собствен опит са наясно, че няма лимит на човешките възможности. „Шампион е равно на талант. За да ги намерим трябва да питаме, слушаме и чуваме, да търсим различното без презумцията, че то носи основно проблеми, да мислим за избора не като за минимизиране на риска, а като за социален експеримент за откриване на алтернативни възможности” – добави още Роси.

Галина Димитрова, мениджър “Човешки ресурси” в NOVA говори „За процеса по създаване и имплементиране на мисия и система за оценка на представянето”. „Фокусът ни бе да имаме мисия, която да показва кои сме ние; ценности, които да ни описват и критерии, които да са част от нашата оценка на представянето. Планираме редица инициативи, свързани с процеса по оценка на представянето, като програма за ментори, отворени позиции, инициативи, с които да увеличим даването на обратна връзка, създаване на съдържание и обучения. Обратната връзка е от ключово значение за нас, затова създадохме платформа за обратна връзка 24/7”.

Добромира Манасиева, HR мениджър и партньор в start-up компании коментира „Мястото на професионалния HR в Start up компаниите”. „Говорейки за малки организации, за мен HR-рът е по-скоро функция, отколкото титла. Когато компанията е малка, много разчита на интуицията на основателя и тук ролята на HR е да привлече таланти, чиято енергия да даде тласък на бизнеса” – добави още Доби. Важни процеси при стартиране на организацията са: Консултиране при/преди стартиране, Поддържане на културата и запазване на началния ентусиазъм, Изграждане на ясни процеси, Запазване на фокуса към идентичността и Адаптиране. В по-малката организация дори е много по-важно не високото представяне, а наличието на високо доверие от страна на хората – в екипа, в идеята, в успеха на организацията.

Целта на инициативата „Жените лидери в човешките ресурси” е да покаже приноса на дамите в съответния сектор, като продължение на основната мисия на списание Business lady - да подкрепя позициите на дамите в бизнеса и обществото.


------------------------------------------------------
За допълнителна информация:
Даниела Илиева, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., +359 884 060 940
Биляна Стефанова, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., +359 888 468 299

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://businesslady.eu/lifestyle/subitia/item/3094-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-hr-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProId4e4ef0c0f8