Аристократизъм в Швейцария - вилите на Лугано

Едно от специалните удоволствия в Лугано е разходка по сенчестата крайзерна алея и нагоре към величествената вила „Фаворита“ от ХVІІ в. Построена от пруския принц Леополд, в нея днес се намира престижният музей „Тисен-Борнемиса“.


Великолепните вили на Лугано, Тичино, Швейцария


През 1992 г. има една много обсъждана в медиите продажба на смайващите 800 стари майстори на мадридския музей „Вилахермоса“ (по повеля на родената в Испания съпруга на покойния им собственик, барон Ханс Хайнрих Тисен-Борнемиса). Мощен швейцарски индустриалец, страстен любител на изкуството, баронът е бил синът на първоначалния собственик на тази еклектична, забележителна колекция от над 150 „остатъчни“ основни творби от европейски и американски майстори от ХІХ и ХХ в., като Де Кирико, Мунк, Хопър, Шиле, Уайът и Полък. Най-старата част от колекцията включва впечатляващи мебели от ХVІ и ХVІІ в.


2Изкусителните гледки от вилата към езерото са подсилвани от прочутата градина, сама по себе си един педантичен шедьовър. Художествено аранжирана сбирка от почти 100 вида местни и екзотични цветя и дървета, сред които са разположени класически статуи, тя е градинарско наследство, предавано от фамилията Тисен-Борнемиса, която все още живее тук.


Може да ви се прииска да имате собствена вила. За една либерална доза la dolce vita се настанете в частната вила в италиански стил, в червено и охра, „Принчипе Леополдо“.

 

3Построена от аристократичната фамилия Прусиян фон Хохенцолерн през 1868 г., тя все още свидетелства за царственото великолепие отвътре и отвън, уникално разположена върху Колина д’Оро (Златния хълм) с изумителни гледки към заобиколеното от планини езеро Лугано от повечето апартаменти и една от най-стилните в областта трапезарии и тераси за вечеря на открито.


Следобед една лека едночасова разходка от хотела до удивително живописния крайезерен град Гандрия, разпилян по гористите склонове на Монте Бре. Една въжена линия ви качва на 900 м до планинския връх. За най- добър изглед по тези места изберете наблюдателна позиция от 1675- метровия връх на уместно наречената планина Дженерозо.

 

4 5