Наталия Кобилкина

Флиртът е инструмент,

който прави бизнеса по-лек и по-забавен

 

Хората, които успяват да флиртуват правилно, притежават света!

 

Интервю на Даниела Илиева

 

Наталия е първият и в момента единствен сексолог в България, който провежда обучения по сексология. Г-жа Кобилкина е една от първите жени, които говорят за секс открито и в момента активно развива сексуалната култура в България. Тя е семеен терапевт, педагог, авторка на многобройни статии, свързани с отношенията и секса. Постоянен гост на различни предавания, свързани с взаимоотношения. Наталия непрекъснато провежда лекции по сексология за аудитория от 10 до 150 човека.

Наталия е автор и водеща на първите революционни тренинги в България по темата сексология за жени, мъже и за двойки. Провежда тренинги както в България, така и в чужбина. Сред тях е един от най-известните женски курсове в България „Тайните на гейшата или изкуството да бъдеш жена”.

Наталия е магистър в областта на семейната психотерапия и сексология в Научноизследователския институт по семейна системна психотерапия и медицинска психология, Русия. Притежава диплома „Семеен терапевт и клиничен психолог”. Тя е магистър по психология на бизнеса към Института за управление на бизнеса и правото, Русия. Шест години е работила като бизнес-треньор и Директор Човешки ресурси. Заедно с това Кобилкина е преминала през 40 тренинга за личностно развитие. Три години групова психотерапия при световно известния психотерапевт Нина Турченко. Наталия е НПЛ мастър и специалист по Ериксонова хипноза.

Чрез своята работа Наталия успя да промени живота на много мъже, жени и двойки, развивайки тяхната увереност в себе си и в сексуалността им. Това дава възможност на хората да се наслаждават повече на сексуалния си живот и да изграждат зрели и хармонични отношения. Кобилкина дава необходимите знания, умения и навици на необвързаните хора и с нейната помощ те успяват да намерят правилния партньор и да имат успешни връзки. През курсове на Наталия са минали повече от 400-500 човека. Само в България Наталия е провела около 50 тренинга за жени, мъже и семейни двойки. Индивидуалните консултации са повече от 500 часа. 

 

 

Г-жо Кобилкина, вие сте сексолог, семеен терапевт и бизнес-тренер. Имахте ли трудности, когато прохождахте? Как успяхте да се наложите в областта на междуличностните отношения?

Първо правило - важно е да бъдеш влюбен в това, което правиш. Второ, да бъдеш честен cъс самия себе си и c околните. И трето, да вярваш в себе си и да поемеш риск. От една страна, винаги е трудно да бъдеш първият. От другата страна, много хора ме подкрепяха и вярваха в мен и това ми помогна да се развия професионално. Разбира се, когато стартирах, мои познати споделяха, че България е консервативна държава и хората нямат нагласата да говорят с другите за своя личен и интимен живот. И че всичко, което съм замислила да осъществя, няма да стане. Но това не е  така. Всички хора, независимо от националност, възраст, социален статус, искаме едно – да бъдем обичани и щастливи. Аз помогам на хората да постигнат това. Именно заради това моят проект е толкова успешен.

 

Вие сте първият и единствен сексолог в България. На какво ниво е сексуалната култура на българина?

Има доста неща, които тепърва трябва да се изградят и развият. Много неща хората просто не знаят, затова че никой не ги е научил. Нашите уважаеми родители също не знаеха нищо за сексуалната култура. Така че, сеге е времето да станем силни, сексуално задоволени, грамотни в сексуално отношение личности.

 

Имате училище за взаимоотношения. Склонни ли са българските жени да посещават курсове с такава тематика? И на какво всъщност ги учите в курса?

Имаме различни програми и всички са свързани с отношенията. Само че на различни стадии. Имаме обучения за хора, които не могат да се влюбят и намерят своя партньор. Както и за хора, които имат партньор, но поради една или друга причина не успяват да изградят дълга любовна връзка. Разработили сме програми и за хора, които имат дългогодишен брак, обаче се появяват кризи, свързани с деца, изневяра, рутина и т.н. Ние ги учим да разбират себе си, да разбират партньора си и да развиват отношенията си на ново качествено ниво. Щастливите отношения винаги изискват работа от страна и на двамата партньори.

 

Губи ли жената от своята уникална женственост, опитвайки се да бъде все по-еманципирана? Или, казано по друг начин, каква е цената на еманципацията?

Цената на еманципация е много висока. Първо, колкото по-голяма е еманципацията, толкова по-малка е ерекцията. Второ, жената спира да се чувства жена и възприема себе си като мъж. И като следствие често са на лице или чисто женските проблеми, или трудно забременяване. Нашето тяло е много честно. И щом сме родени като жени, значи е важно да извървим пътя си като жени – смирени, приемащи и показвайки своята уязвимост.

 

Пречи или помага флиртът в бизнеса?

Флиртът - това е прекрасен инструмент, който прави бизнеса по-лек и по-забавен. Той е като подправка към храната. Но е важно да знаеш: къде, как и с кого! Хората,  които успяват да флиртуват правилно – притежават света!

 

Факт е, че съществуват стотици бизнес курсове, а липсват такива, от които жената може да почерпи опит как да бъде добра майка, грижовна съпруга и безупречна домакиня. Как вие успявате да научите дамите на това – да съчетаят успешно кариерата с личния живот?

Още Оноре Балзак казва, че истинската жена е лейди в общество, мила и нежна с мъжа до себе си, проститутка в легло и грижовна майка. Курсовето ни помогат на жените да предобият нови таланти и да ги отворят в самите себе си. И разбира се това не пречи да имат успешен бизнес.

 

Има ли връзка между любовта и бизнеса? А между секса и бизнеса?

Хората, които могат да обичат и дават всичко от себе си безусловно, обикновено са успешни и в бизнеса. Най-големият дефицит в света – това е любовта! Всички хора се борят за това всеки ден, опитват се да я купуват, правят какво ли не, за да бъдат обичани. Колкото повече любов имаме в живота си, толкова по-лесно ни е да бъдем успешни в работата и бизнеса си. Цялата Вселена сякаш започва да ни помага. Разбира се, колкото повече обичаме хората, толкова по-лесно имаме и щастливи сексуални взаимоотношения. Сексът дава много енергия и сила. Всички истински харизматични лидери притежават много силна сексуална енергия.

 

Какво представлява курсът „Тайните на гейшата или изкуството да бъдеш жена” (какви умения придобиват дамите)? Какви всъщност са тайните на гейшата и какъв тип жени посещават най-често тези занятия?

Това е базов курс за жените. Наистина вярвам, че за абсалютно всяка жена е важно да го премине. На последния ми курс една от дамите се разплака. Аз я попитах за причината, а тя ми отговори: „Ако знаех всички тези неща преди две години, ние никога нямаше да се разделим със съпругата ми и щяхме да бъдем едно щастливо семейство”.

Това е един от най-модерните курсове за жените в България. Тайната на гейшата е да намериш себе си. Да отвориш своята вътрешна жена, да премахнеш своите страхове и да разбереш какво искаш, какво можеш и как да го получиш. Каквото иска жената – иска го и Господ Бог. И този курс доближава всяка жена към Богинята в самата нея. Животът става по-лек и красив. Разбира се, като следствие идват и много скъпи подаръци и грижа от страна на мъжете. Но това е следствие от това, че живееш чрез своята женска енергия.

 

Тайните на гейшата важат ли и в бизнеса? Изкусителка ли е добрата бизнес дама?

Да бъдеш гейша е много престижно и модерно. Мисля, че няма да открия голяма тайна ако кажа, че моите познати мъже често ме молят да ги запозная с моите «гейши», защото те знаят, че тези жени стават още по-специлни, отколкото са били преди. Често гейши са много успешни и известни бизнес дами. Но винаги спазваме конфеденциалност за техните имена.

 

А българската бизнес дама от какъв съвет най-често се нуждае?

Как да бъде жена! Как да намери или запази мъжа до себе си. Как да бъде щастлива и как да спре да се осъжда.

 

Вие сте и семеен терапевт. Каква диагноза бихте поставили на взаимоотношенията между двойките у нас?

Жените често са принудени да бъдат силни и да постигат всичко сами. Мъжете от този факт се чувстват слаби, смачкани и безполезни. Често в семейство има обръщане на ролите.

 

Въобще, къде стои сексът в отношенията между двама души и не е ли по-важна платоническата любов, уважението, разбирателството и доверието?

Важно е всеки да вярва, че съществува партньор, с който може да бъде щастлив сексуално, социално, интелектуално, духовно и материално. Това е наистина възможно. Но само след като сам е повярвал в него!

 

Как решихте от бизнес-психология да се насочите към материята на семейния терапевт и сексологията?

Бях много успешен бизнес-треньор и Директор човешки ресурси в голяма световна компания, обаче един ден се събудих и реших, че искам да променя живота си. Напуснах работата си и поех риск да правя това, за което винаги съм мечтала. Семейната психотерапия и сексологията е моето образование, но когато учих не предполагах, че точно това ще работя. Това беше по-скоро като хоби. И съм много щастлива, че успях да превърна моето хоби в много успешен бизнес и че по такъв начин мога да помагам и да служа на хората. Това е моята мисия в живота. Просто го приех като даденост. И това наистина ме прави щастлива.

 

Какви обучения по личностно развитие и не само бихте препоръчали на съвременната бизнес дама? А на читателите на списание Business Lady?

Разбира се курса «Тайните на гейшата или изкуството да бъдеш истинска жена».  Искам да видя повече щастливи жени в този свят. Също така, имаме уникален курс «Флирт в бизнес-комуникация», който дава много силни инструменти да постигаш своите цели в бизнеса, използвайки своята женствеността.

 

Какво представлява Центърът по сексология и щастливи отношения?

Това е център, чиято основна цел е хората да имат среда да се развиват. За жените има курсове за отношения, сексология, самогримиране, имидж и стил, и дори планираме нов продукт “Готвене за бизнес-дами”, в който преподава шеф-готвач на известен ресторант. За мъжете има курсове за флирт и отношения. Също така, пишем научни статии свързани с отношения, отговаряме на писма, провеждаме индивидуален коучинг, както и организираме Флирт-парти. Идеята на този център е да даваме възможност на хората да се запознават с нови партньори и да изграждат пълноценни отношения на всички нива.

 

Какъв е основният проблем на българската работеща жена в отношенията й с половинката? Какво показва практиката ви у нас?

Да се довери на мъжа до нея, да спре да се опитва да контролира нещата и да покаже своята слабост и уязвимост.

 

На какво се основава Ериксоновата хипноза и как действа тя?

Ериксоновата хипноза е едно от най-модерните направления в психологията на момента. Тя изисква много сериозно и дълго образование и в момента има много малко такива специалисти в България. Обаче това е най-действеният и бърз начин да промениш човека. При такъв тип хипноза (ние го наричаме транс), терапевтът предразполага човека да стигне на доста дълбоко ниво в своето подсъзнание и да изчисти там нещата, които го тормозят. По този начин ние за един час можем за излекуваме страхове, тревожности, да променим ограничаващи убеждения. На ниво физиология – ериксоновата хипноза помага да сформираме новите невронни връзки в мозъка и това дава голяма свобода на избора. По този начин човек усеща промяна на ниво събитие.

 

Какво е вашето послание или съвет към читателите на Business Lady?

Обичайте себе си безусловно, само за това, че сте живи. Приемайте себе си такива, каквито сте, благодарете на себе си за всичко, което сте постигнали до този момент и помнете, че Вие сте Благословени.