Уакачина – оазис за изгубените в пустинята

Забравете зимата и си представете, че сте в пустинята близо до Ика, Перу. Ще се озовете в един оазис, който е като мираж насред нищото.

 

За Ваше щастие обаче си е абсолютно реален, а името му е Уакачина. Разположен само на 8км от най-близкото населено място и наричан „Оазис на Америка“, това пустинно бижу е изградено около бреговете на малко естествено езеро. Около селището пък има високи дюни, които го обграждат като пясъчни планини.

 

Ако сте прекарали достатъчно време в пустинята вероятно трудно ще повярвате, че океанът е само на час път от Уакачина.

 

Дълги години това местенце е било туристическа дестинация за заможни семейства от намиращия се наблизо град Ика и въобще от цялата страна.

 

Оазисът е рай за странстващите в пустинята и за туристите, които ще открият множество хотелчета приличащи по-скоро на дървени постройки със сламени покриви и ресторанти изградени около синьо-зелена лагуна заобиколени от пясъчни дюни. Тук живеят около 100 души, които се изхранват изцяло от туризъм.

 

През 40-те и 50-те години на миналия век тук са идвали предимно заможните перуански семейства, а от 90-те години започва и по-масирана рекламна кампания на оазиса. Днес Уакачина е рай за почитателите на сърфирането по пустинния пясък и карането на бъги.

 

За беда на местните и респективно туристите, големият интерес през годините води до намаляване на количеството вода в лагуната поради строежа на кладенци от притежатели на земя близо до оазиса. Ето защо в момента тя се захранва от други водни източници посредством помпи, за да не пресъхне и оазисът вече да не е оазис.

 

Уакачина е един от малкото останали естествени оазиси в Северна и Южна Америка.

 

Легендите разказват, че лагуната се е появила, след като местна принцеса била отвлечена от млад ловец, докато се къпела в басейна си. След като напуснала мястото басейнът й се превърнал в сегашната лагуна. Докато тя тичала с краищата на наметалото си оформила пясъчните дюни около оазиса. Според легендата самата тя и до днес все още е в лагуната като русалка.