Print this page

Музей на разбитите сърца в Загреб

От векове наред Загреб е изпълнен с култура и забавления. Неслучайно хора от всякаква възраст и националност обожават хърватската столица. Само в центъра има 18 музея и шест галерии. Повечето от тях се намират на романтични каменни улици, осветявани от газови лампи във вечерните часове. Днес ще ви заведем на едно необикновено място в стария Горни град. Това е Музеят на прекъснатите връзки, който няма аналог в света.

 

Няма човек, който да не се е влюбвал и да не са му разбивали сърцето. Именно в Загреб може да посетите Музей на разбитите сърца, където може да намерите отговори на много любовни въпроси.

 

Музеят е доста нов, основан е през 2010 година от Дражен Грубишич и Олинка Вищица, които са били двойка, но прекъсват любовните си взаимоотношения. Те са имали доста общи вещи и понеже не успели да ги разделят, решили да направят изложение с тях, като по този начин покажат на хората колко много ги боли, че вече не са заедно.

 

Към днешна дата в музея има над 1 000 експоната, които са подарени от други хора, на които са им разбили сърцата. Някои от нещата са постоянно там, а други се сменят през определен период от време. Един от най-интересните предмети е малка бутилка, която е пълна с нечии изплакани сълзи, след като любовта си е отишла.

 

Освен предмети има и доста писма и снимки. Към всеки един предмет има описание какво е довело до раздялата и на коя дата се е случило това.