Останки от кораба „Санта Мария“ в Карибско море

Американски учени успяха да открият в Карибско море останки от знаменития кораб Санта Мария на откривателя на Америка Христофор Колумб.

 

Ценната находка е направена след подводна експедиция на север от крайбрежието на Хаити.

 

Учените смятат, че това може да е най-важното откритие в подводната археология.

 

Географските и топографски данни показват, че намерените останки действително са били част от кораба Санта Мария, с който през 1492 година Христофор Колумб открива Америка.

 

Ръководителят на американската група подводни археолози Бари Клифърд заяви, че резултатите от направените изследвания категорично доказват, че намерените отломки са част от легендарния кораб.

 

"Вече сме информирали властите в Хаити за откритието. Ще се постараем да извадим от морското дъно най-добре запазилите се фрагменти от кораба и да ги предадем на властите" – заявяват американските археолози.

 

До момента участниците в експедицията са успели само да снимат находката си.

 

Според Бари Клифърд флагманът на Христофор Колумб може да бъде реставриран изцяло, след което да стане основната атракция на музея в Хаити.

 

Корабът Санта Мария е построен през втората половина на XV век от испанските корабостроителници.

 

През 1492 година Санта Мария заедно с корабите Пинта и Ниня се отправят на експедиция, предвождана от Христофор Колумб, в търсене на по-пряк път към Индия.

 

Санта Мария е бил най-големият от трите кораба, които прекосяват Атлантическия океан.

 

На 12 октомври същата година експедицията достига Бахамските острови, което се определя за официална дата на откриването на Америка.

 

На 25 декември корабът Санта Мария се удря в подводен риф и потъва.

 

Христофор Колумб и останалите 90 души от експедицията се връщат с другите два кораба в Испания.

 

След първата експедиция на Колумб, в която са открити Бахамските острови, Куба и Хаити, европейците се запознават с ванилията и тютюна.

 

В началото тютюна е бил забранен за употреба, тъй като влиянието му върху човешкия организъм се смятало за някакъв вид магьосничество.