По-скоро женският проблем – Вени!!!

Разширените вени са често срещан проблем както при млади, така и при големи. Засягат жени и мъже, а лечението им протича бавно и не винаги успешно. Предлагаме ви някои природни лекове за справяне с разширените вени.

 

Разширените вени, или още варикоза, са освен естетически проблем и здравословен. Може да се срещне както при 20-годишни момичета, така и при по-възрастни жени. Мъжете стават жертва на разширени вени по-рядко, но дори те не са защитени. Причината за появата на разширените вени може да е различна. При някои тя е генетична обремененост, при други – ефект от нездравословен начин на живот.

 

Липсата на достатъчно движение, наднорменото тегло, лошите навици като пушенето и консумацията на вредни храни или твърде много сол също са виновници за появата на разширени вени. Варикозата е характерен неприятен ефект и на бременността. Ако ви се налага да работите на бюро по цял ден или пък да стоите прави по 8 часа, тогава трябва да сте нащрек за появата на такъв проблем. При някои те започват като разширени капилярни мрежи, които прерастват в разширени вени.

 

Хубаво е да вземете навременни мерки – правете дълги разходки или бягайте в парка. Докато сте на работа, не кръстосвайте крака, а ги дръжте повдигнати върху стола или кошчето за боклук. Правете специални упражнения като например 10 пъти изправяне на краката на пръсти и отпускането им. Следете теглото си и не позволявайте килограмите ви да минат нормата, характерна за вашите ръст и фигура.

 

Природни лекове при разширени вени

 

А ето и някои природни лекове и съвети при разширени вени, които могат да облекчат дискомфорта или дори да заличат проблема, ако сте го хванали в началото.

 

Използвайте специални ластични чорапи – слагайте ги сутрин след ставане, защото тогава съдовете все още са с форма, близка до идеалната.

 

След работа правете студени компреси или студени душове на засегнатите части. Топлата вода не е полезна за разширените вени.

 

Мажете разширените вени с мехлем, приготвен от разтопена свинска мас и стрити цветове от невен.

 

В глинен съд се разтваря хума. След това я поставяте върху памучен плат и превързвате болното място. Стоите с превръзката 3 часа, а след това промивате с отварата от смрадлика.

 

Сутрин и вечер мажете краката с памук, напоен в ябълков оцет. Хубаво ще е, ако по време на лечението приемате веднъж дневно по 2ч.л. ябълков оцет, разтворен в 1/2ч.ч. вода.

 

При разширени вени всяка вечер в продължение на една седмица правете превръзка от мед и листа от орех. Компресите с листа от живовляк също имат благотворен ефект.

 

Ако страдате от разширени вени, налагайте болното място с лозови листа.

 

При варикоза избягвайте топлинни масажи, сауна и гореща кола маска, защото проблемът може да се влоши. Наблягайте на храни, богати на витамин С и калций. Също така не пренебрегвайте жълтия кантарион, той укрепва стените на капилярите и облекчава вените. Правете си чай и го пийте след като изстине.