Дискомфорт предизвикан от пърхот

Имате важна бизнес среща,а пърхота се сипе върху сакото ви?

 

Пърхотът е състояние на сух, лющещ се, раздразнен скалп, което се причинява от прекомерен растеж на дрождите. При много хора този тип гъбички се развиват на повърхността на кожата, но те могат да се намерят и по скалпа. Реакцията на организма към тях е прекомерното произвеждане на клетки, вследствие на което мъртвите се отделят от повърхността на скалпа ежедневно.

 

Пърхотът може да бъде доста неприятен – може да се „появи“ на дрехата. Формата на пърхота може да бъде като прах или люспи. Необходимо е да се диагностицира, за да се разсее съмнението за други състояния.

 

На пазара се намират множество медицински противопърхотни шампоани. Повечето от тях съдържат серни или цинкови съединения, които потискат определени ензими, вземащи участие в растежа на дрождите. Когато пърхотът не е сериозен, той може да се третира с общодостъпните шампоани на пазара.

 

Колко често трябва да се използва шампоанът?

 

Дерматолозите обясняват, че противопърхотните шампоани трябва да се използват редовно – при по-леки състояния 2 пъти седмично за период от четири седмици, а след това за „поддръжка“ - по веднъж в седмицата. Когато състоянието е по-тежко, трябва да се използва и по-често два пъти за една седмица.
Когато шампоанът се нанесе, той трябва да се остави да действа за няколко минути, преди да се отмие. Възможно е шампоанът против пърхот да изсуши косата, затова след употребата му, е препоръчително да се нанесе балсам или маска за коса.