Print this page

Предпролетна подготовка за косата и кожата

Грижи за косата

 

През зимните месеци и всички допълнителни фактори, които вървят в комплект със студеното време, косата ни се изтощава. А като добавим и използването на сешоар, боядисване, къдрене, както и всеки друг вид третиране на косата, състоянието, в което тя посреща пролетта, се оказва не дотам приятно.

 

Като за начало трябва да подрежем изсъхналите и изтощени краища на косата си. А защо да не сменим и прическата? Освен това използването на подхранващи маски е задължително поне 1-2 пъти седмично, като те биват подбирани според особеностите на всеки тип коса. Същото важи за всеки един продукт, който слагаме върху косата си.

 

Независимо обаче колко „външни“ грижи полагаме, красотата винаги идва със здравето. Преди всичко трябва да се стремим да осигуряваме необходимите хранителни вещества за организма си, а по този начин и косата ни ще получи всичко необходимо, за да бъде здрава и изглежда добре.

 

Особено важни за здравината на косата са витамините от групите A, B и C. Витамините B и C се грижат за растежа на косъма като по този начин правят косата здрава и нечуплива, а витамин А – за кожата на главата.

 

Косата се състои основно от протеини и поради тази причина, е важно да консумираме храни, богати на белтъчини като месо, риба, мляко и сирене. По този начин се предотвратява късането на краищата и косата се заздравява. Групата минерали пък, които са от особено значение за красивата и здрава коса, са мед, който подобрява цвета и блясъка на косъма, цинк - предотвратява косопада и желязо – пренася кислорода до корените.

 

Грижа за кожата

 

Всичко, стресиращо организма, което е свързано с края на зимата засяга и косата, е в сила и за кожата. Благодарение на студа и вятъра, тя обикновено се изсушава, а появата на първите по-силни слънчеви лъчи би могло да й повлияе в негативна насока, като се засили производството на кожния пигмент меланин, което пък води до удебеляване и загрубяване на кожата. Овлажняването й не е необходимо единствено през зимния сезон. Лосионът за тяло, както и подобни овлажняващи продукти, не бива да излиза от употреба с настъпването на пролетта. Подхранващите маски за лице са също задължителни – използвайте сезонните плодове, за да ги втривате в кожата.

 

Особено важни витамини, които трябва да приемаме през пролетния сезон, са A, E, C и D. Те подпомагат хидратацията и омекотяването на кожата, а освен това стимулират процесите на регенерация. Пиенето на вода спомага за пречистването на токсини от организма. Така ще се подобри не само видът на кожата, но и на косата.