Print this page

Околочният контур на ремонт... Предимствата на мезотерапията за очи

Текст: Jewel Skin clinic
Снимки: личен архив

“Искам да изглеждам по-малко уморена“ е фразата, която естетичните дерматолози слушат ежедневно. Отпускането на кожата, намаляването на обема и появата на фини линии и бръчки допринасят за остаряването на лицето. Когато тези фактори засягат зоната около очите, те често оказват значително влияние върху естетичния външен вид на човека. Освен че прави лицето да изглежда по-старо, изследванията показват, че вариациите във формата на веждите, позицията на клепачите и бръчките значително влияят на това как другите възприемат изражението на лицето.

Деликатната зона
Зоната около очите е изключително нежна и тънка. Любопитно е, че тази зона е една от най-подвижните върху човешкото лице. За 24 часа окото прави около 15 000 движения, усмивки или намръщвания, което всъщност е причина и за появата на мимически бръчки. “Първите се появяват около 25-годишна възраст, когато започва и процесът на естественото стареене на кожата, тъй като с годините намалява производството на колаген и еластин. Стресът, агресивните ултравиолетови лъчи и неблагоприятната околна среда ускоряват появата на бръчките. Това е моментът, когато всяка дама трябва да започне да се грижи целенасочено за кожата около очите.” – обяснява д-р Анелия Здравкова от столичната клиника Jewel Skin clinic.

Адекватните процедури
Деликатният околоочен контур може да бъде стегнат, повдигнат, мимическите бръчки да се заличат, тъмните кръгове да се тушират, а изгубеният обем да се възвърне, чрез различни естетични процедури. “Най-популярната сред тях е ботулиновият токсин. Инжектирането му в малки количества в зоната около очите предизвиква нейната релаксация и изглаждане. Така наречените бръчици “пачи крак” са заличени за около 3 до 6 месеца.” – казва дерматологът д-р Здравкова.

Други инванзивни процедури са мезоконците и филърите.
Мезоконците третират успешно малките, издаващи възрастта бръчици. Методът е неоперативен, като при него с игла се поставя специална тънка монофиламентна нишка. При изваждането на иглата конецът остава подкожно. В рамките на три-четири месеца конецът се резорбира напълно, а изглаждащият ефект продължава около година.
“Филърите пък са подходящи за запълване на хлътналите участъци под очите, където започва и т.нар. “долина на сълзите“. Продуктите, които се използват са не така плътни и се поставят в малки количества, за да не се получи “препълване”“ – разяснява доктор Анелия Здравкова от Jewel skin clinic. Тя допълва, че ефектът при тях е видим моментално и се запазва от 6 месеца до година.
Радиочестотният лифтинг е адекватна процедура, която “работи” като профилактика на бръчките и стяга областта около очите. Известен е още и като лифтинг в обедната почивка, защото може да се направи бързо, без никакви нежелани странични ефекти като зачервяване, подуване и подпухване. Обикновено се препоръчват 4-5 процедури, които се правят през 21 дни. След това на половин-една година се прави по една поддържаща процедура.

На фокус – мезотерапията за очи
Препоръчва се за намаляване на тъмни кръгове и торбички около очите, поради стрес, генетична предразположеност, нарушения на кръвообращението и други фактори. Прилага се чрез инжектиране на различни по състав комбинации, съдържащи хиалуронова киселина, рускус, витамин С и антиоксиданти, които подобряват микроциркулацията, еластичността и периокуларния дренаж. Тези коктейли могат да включват и редица полезни съставки като хексапептиди, екстракт от краставици, лайка, боровинки, розмарин и други. Процедурата се прилага за 6-8 седмици, с 1 сесия на всеки 2 седмици, като ефектът се вижда след първата терапия.
“Прилагането на мезотерапията за околоочната зона се увеличи многократно последните години, поради някои предимствата й в сравнение с останалите методи. В сравнение с ботокса, който релаксира само бръчиците около очите, но не влияе върху тонуса на кожата, мезотерапията повлиява тургора и уплътнява тънката и деликатна околоочна зона.“ – обяснява д-р Здравкова. Тя допълва, че инжектирането на филър под очите е ефективен метод, но е показан, само ако има „ хлътване“ под очите, а и крие значителни рискове от странични ефекти, в сравнение с мезотерапията. За разлика от останалите методи за подобряване на тази зона, мезотерапията за околоочния контур е бърз, лесен за изпълнение и относително безопасен метод, който може да бъде провеждан многократно през годината. Не на последно място с нея видимо се подобрява тонусът на кожата, намаляват се тъмните кръгове, подуването, фините бръчици, подобрява се хидратацията и се придава един по-свеж вид на лицето.