Print this page

Доказано във времето – най-добрата инвестиция е тази, която насочваме към самите нас

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Габриела Димитрова е медицински козметик с интереси към естетичната медицина и козметологията. Завършила е Медицински колеж „Йорданка Филаретова” - София и е участвала в семинари и конференции, както и в редица квалификационни курсове в областта на здравето и красотата. Съветът на Габи е преди всичко да се грижим за здравето си. Гримът може да бъде само допълнение към външния вид. Истински красивата кожа е здравата кожа.

Салони „Мърфи“ са известни не само с перфектно коафьорство, но и с адекватния си клиентски подход и козметични процедури. Кои са актуалните процедури за сезона?
С настъпването на края на лятото и навлизане на есенно-зимния сезон грижите са специфични за всеки тип кожа. За повечето от нас лятото е най-желаният и чакан сезон, но рядко се замисляме за вредите, които слънцето нанася – пигментации, дехидратация, загрубяване на роговия слой, слънчеви алергии и др.
Има различни начини, по които можем да повлияем на тези кожни състояния и значително да ги подобрим или изцяло да се справим с тях. Правилният анализ на състоянието на кожата е ключов за предстоящата професионална грижа. Много подходящи за сезона са хидратиращи, ексфолиращи, депигментиращи (избелващи) и регенериращи терапии. Химични пилинги, Hydrafacial, иглена и безигленамезотерапия, кислородна терапия, микродермабразио – това са едни от най-търсените и предлагани методи.

В предварителния разговор коментирахме химическия пилинг и неговите предимства. Споделете какво представлява тази процедура, как се прилага и по какъв начин въздейства върху кожата?
Първите данни за химически пилинг датират още от Древен Египет, където са използвали вани с мляко (млечна киселина), различни химични вещества (например алабастър, сол и др.), за да поддържат повърхността на кожата гладка. През следващите години много дерматолози откриват и описват полезните свойства на киселините и употребата им навлиза все повече в практиката на дерматолози и медицински козметици. Появяват се нови технологии за повърхностно кожно реструктуриране, които стават водещи в съвременната антиейдж медицина. В днешни дни химическият пилинг е сред най-често употребяваните процедури, прилагани при различни козметични и терапевтични индикации.
Химическият пилинг е процедура, при която върху повърхността на кожата се нанасят органични киселини, в различна концентрация и процентно съдържание, които значително повлияват структурата и вида й. По този начин се получава контролирано химично излющване на роговия(повърхностен) слой на кожата и стимулиране на естествените процеси за регенерация. Категоризира се в три групи: повърхностен, средно дълбок и дълбок пилинг. Индикациите за повърхностен пилинг включват леки до средни бръчки, хиперпигметации, кератози, белези от акне, както и подобрение на цялостния вид на кожата. За целта се използват АHA и ВНА (Алфа-, и Бета-хидрокси) киселини – гликолова, бадемова, азелаинова, коджикова, салицилова, TCA и др. Всяка една от тях има различно действие върху кожата и подбора, а комбинирането им зависи от конкретния проблем, който третираме.

Какъв е Вашият подход при определяне на подходящия химически пилинг, съобразно нуждите на индивидуалния клиент?
Отговорът ми се крие във въпроса Ви – съобразно нуждите на индивидуалния клиент. Както споменах, анализът на кожата и правилната диагностика са ключови в подбора на процедурата. Изборът на киселина – една или коктейл от няколко, зависи изцяло от състоянието на кожата и резултатът,който целим. Например при третиране на пигментации и белези от акне се използват различни киселини.

Споменахте, че адекватната грижа за външния вид и здравето са предмет на цялостна грижа и всекидневен режим. В тази връзка, в салони „Мърфи” имате цялостен подход и персонализирана програма за своите клиенти. Разкажете подробности...
Ние се стремим да запазим индивидуалността на нашите клиенти, както и да откликнем точно на това – техните персонални очаквания. Голяма част от тях са в бизнес средата и разполагат с ограничено време. Ние като професионалисти отговаряме на това, изготвяйки приоритизирана програма за разпределяне на процедурите, с идеята да постигнем максимални резултати с определена инвестиция на време. Като това включва грижа за косата и скалпа, терапии за лице, масажи, отслабващи и антицелулитни процедури, маникюр и педикюр.

Вашето послание към читателите на сп. Business Lady?
Доказано във времето – най-добрата инвестиция е тази, която насочваме към самите нас!