Комплексната грижа за красота и здраве обхваща профилактика на процесите на стареене във всички подлежащи тъкани – кости, мускули, опорен апарат, подкожни мазнини и кожа

Д-р Паула Лозанова е родена в София, в семейство на лекари, всички с различни специалности. Завършила е Медицински Университет в гр. София. От дете мечтае да стане дерматолог и винаги е харесвала идеята да прави хората по-красиви. Родителите й настояват да избере друга професия, познавайки трудностите да бъдеш лекар в България. Въпреки това, я подкрепят в избора и в начинанията й и както казват на шега - във всички нейни лудости. По време на специализацията й по кожни болести се заражда любовта й към кожната хирургия, в последствие към лицево-челюстната патология. Естетиката на лице е само малка част от обемът й на работа. Интересите й основно обхващат както мини-инвазивните процедури, така и хирургичните подходи за подобряване качеството на живот на различни групи пациенти. В клиничната си практика д-р Лозанова има пациенти с лицеви травми, онкологични случаи, вродени заболявания, случаи на пациенти с увреди на лицевия нерв и несиметричност на лицето. При тях се налага често комплексен подход на лечение и диспансеризация.

Д-р Лозанова има щастието да работи в приятна семейна атмосфера. Paula Fines е фамилна клиника за комплексна медицинска грижа, с акцент върху естетичната медицина, вагинално здраве, диететика, спортна медицина и лицево-челюстна хирургия. Всеки един лекар от семейството е посветен на различна област от медицината. За голямата фамилия на Paula Fines тя е не просто работа, а родово призвание. Грижат се за всеки детайл и постигат симбиоза между иновация и традиция. Идеята е пациентите да се чувстват като у дома си, да получават персонална медицинска грижа и внимание.
www.paulafines.bg

Д-р Лозанова какви са последните тенденции в естетичната медицина? Накъде върви тя? Какво е бъдещето?

Съвременните тенденции за естетика и превенция на стареенето се базират основно на продукти, стимулиращи естествените регенеративни процеси на организма. Стимулацията на колагеновата и еластинова продукция, хидратацията и лифтингът на кожа по естествени механизми, са основен приоритет на новите инжекционни импланти. Касаят терапии както за лице, така и за тяло.

Какво най-често искат да коригират дамите?

Оперативните интервенции за козметични цели са добре познати и чести, но като всички хирургични операции са свързани с възстановителен период. Съвременните тенденции в естетиката са насочени към все по-популярните мини- и неинвазивни процедури, при които ефектът се постига бързо и без нужда от дълго възстановяване. Лифтинг на тъканите на лицето, шията, красивата и хидратирана кожа са едни от най-желаните процедури. Корекцията на лицевите контури и устни с хиалуронови филъри и повдигането на вежди с резорбируеми конци са едни от най-търсените корекции. Понятието за динамична естетика се налага все повече в естетичните норми за красота – тоест красивите корекции, които са видими и по време на мимически движение на лицето, на устните. Пациентите се наплашиха от неествените резултати.

Българката е пословична със своята грижа за външния вид, в кои случаи тя излиза извън границите на естетиката?

Козметичната хирургия и естетична медицина става все по-популярна, социално налаганите ни норми за красота са с тенденцията да стават все по не-реалистични и неестествени, нормите за красота вървят към едно „фул фентъзи“ направление, което се налага за нужно и общоприето. Тук идва и моментът за нас специалистите, които предлагаме този тип услуги, да нормираме и спрем тази тенденция към хипер коригирани и неестествени, дори често гротескни лица. Да направим едно лице по-красиво и по-младо, а не да го загрозим с намесите си, залягайки на това, че такава е модната тенденция.
На помощ ни идват и качествените материали и продукти за мекотъканно възстановяване в лицето на: хиалуроновите филъри Cytosial, колагеновите стимулатори, биогенните стимулатири JALUPRO, лифтинг конците APTOS и лазерната модерна апаратура на FOTONA за неоперативна антиейджинг терапия.

Предполгам сте имали колебания при даден пациент какво да направите, как реагирате? Кои са най-сложните Ви случаи?

Хирургията и неоперативните техники за смяна на пол и визуалната промяна на чертите на лицето към феминизация или маскулинизация на пациентите става все по-популярна и ние като специалисти трябва да сме подготвени за това. Често тези процедури се налагат не само за естетична корекция, но и за пациенти, които имат някакъв вид постоперативни, травматични или вродени дефекти. Имаме възможността да предложим една социална програма под шапката на грузинската фирма APTOS - за възстановяване на лицевата симетрия при пациенти с трайна парализа на лицевия нерв. Програмата е безплатна за пациентите.

Знаем, че красотата изисква грижа отвън и отвътре. Бихте ли споделили какво точно включва комплексната грижа да се поддържаме красиви?

Комплексната грижа за красота и здраве обхваща профилактика на процесите на стареене във всички подлежащи тъкани – кости, мускули, опорен апарат, подкожни мазнини и кожа. Ето защо философията за млади тъкани заляга на грижата отвътре-навън. Еволюционните продукти се налагат под формата на добавки за перорално приложение, течни и анти-птозисни импланти, козметика.

Защо избрахте да работите с един от най-големите вносители на консумативи в бранша, а именно компанията Global Aesthetics, която е вече 10 години на пазара?

Съвместната ни работа с Global Aesthetics в годините е от изключителна ценност за нас и това партньорство дава отражение на развитието на естетичните тенденции в България. Работим с тях повече от 10 години. Фирмата стимулира налагането на световни брандове на българския пазар, като такива са лазерните системи Fotona, конците APTOS, хиалуроновите филъри Cytosial и Jalupro.

Кой е най-новият им продукт? Разкажете за него....

Иновативната формула на новия продукт SUPER HYDRO от гамата на JALUPRO е революционна със соята формула за хидратация, колагенова стимулация, потенциране на еластичността на кожата и биорегенерация чрез биомиметични пептиди. Насочена е към регенерацията на съединителнотъканния опорен апарат на лицевите структури, което осигурява профилактика на стареенето и подържа тонуса на кожата и лицевия контур.

Какво ще посъветвате читателите на сп. Бизнес лейди? Как да останат по-дълго красиви и млади?

Световните тенденции се насочват все повече към малко инвазивните процедури, изискващи по-малко време за възстановяване, по-малка травма и по-малко рискове за пациента. Все повече се говори за превенция на стареенето или по-скоро за удължаване на младостта. Една нова и необятна тема. Свидетели сме на новости в областта на имунологията, биохимията, биофизиологията и конвенционалната медицина, свързани с удължаване на „живота без болест“. Ние като лекари е необходимо да сме в крак с всички тези нови модели и да гледаме към бъдещето.