Козметичните филъри могат необратимо да увредат очите Ви

Всеки човек е суетен и иска да изглежда добре. Някои хора обаче са по-суетни от останалите и са готови да прибегнат до козметични интервенции, за да запазят добрия вид на своето лице. Именно тези хора обаче трябва да бъдат особено внимателни, тъй като процедурите против бръчки могат да доведат до постоянна слепота, предупреждава ново проучване.

 

В редки случаи инжектирането на филъри в челото може да доведе до необратимо увреждане на окото, твърдят учени. По принцип поставянето на мазнини или колаген в кожата, за да се изгладят бръчките, е напълно безопасно. Американски изследователи обаче споделят, че това важи само за зоните в средната част на лицето – например около устата.


Kozmetichnio-feluri-2В много случаи вещества, които не са одобрени за употреба в близост до очите, се използват за премахване именно на несъвършенствата в тази област на лицето. В изследването, публикувано в списание JAMA Ophthalmology, се казва, че има трима души, ослепели в следствие на процедурата. Това може да се случи, когато филърът се просмука в кръвоносните съдове и попадне в артерията на окото. Тогава кръвоснабдяването на окото се прекъсва.


Доктор Карли споделя: „Въпреки, че това усложнение е много рядко срещано, то е много важно. Прекъсването на кръвоснабдяването ще изчезне, но загубата на зрение ще остане постоянна“. Ето защо специалистът е на мнение, че всички лекари трябва да обяснят риска на своите пациенти преди извършването на процедурата, пише вестник Daily Mail.