Как да се борим с пигментните петна?

Луничките са генетично предопределени да се появят на лицето ви. Хубавото е, че този тип пигментация не се отразява на неговия блясък. Напротив – придава му особен чар.


Красотата на кожата е помрачена от пигментните петна. Те най-често се появяват вследствие на действието на слънчевите лъчи или механичните травми върху кожата, поради хормонални изменения (по време на бременност или прием на лекарства), а също и петна, които се появяват с възрастта, след 45-50 години.


Това е момент отново да ви напомним – не забравяйте за слънцезащитните кремове! Ако оставите пигментните петна без защита от слънцето, всички останали грижи и опити за облекчаването им е загуба на време и пари.


Какви са процедурите за справяне с пигментните петна?


Най-често козметиците препоръчват лазер или фотокорекция. Под влиянието на импулсите светлина по време на фотокорекция се акумулира енергия, която разрушава меланина и петното се изсветлява. В зависимост от размера на пигментацията, лекарят избира различна мощност и количество светлинни импулси. Понякога е достатъчна само една процедура, а в по-тежки случаи – няколко. Лазер се използва не само за кафявите, но и за червените пигментни петна. Последните често възникват при светла кожа и близко разположени до повърхността на кожата капиляри.


Ако лазерът е противопоказен за вас, препоръчително е да се възползвате от пилинг със салицилова или фруктова киселина и продукти с ретинол. Преди да изберете каквато и да било изсветляваща процедура или продукт, посетете лекар, който да ви посъветва в зависимост от индивидуалните ви нужди.


Какви съставки трябва да съдържат козметичните продукти за премахване на пигментни петна?


kak-da-se-borim-s-pigmentnite-petnaПреди време основната изсветляваща съставка в продуктите беше хидрохинон. Днес той почти не се използва. Плодовите киселини намаляват пигментацията като премахват най-горния слой на кожата, но те не са подходящи за чувствителната кожа. За нея е подходяща по-меката салицилова киселина. За избелване на кожата активно се използват и растителни екстракти – магданоз, бял равнец, лайка...


Във формулите на изсветляващите кожата продукти трябва да се съдържат съставки, които балансират производството на меланина. Това зависи не само от работата на меланоцитите, но и от средата, в която те се намират – меланотопа. Ето защо е важно коригиращият серум за пигментни петна да се използва, за да възстанови тази среда. Условието е да се използва не по-малко от два-три месеца.