Как да възстановим косата си след зимните месеци

Зимата е най-тежкият период за косата ни. След мразовитите месеци тя изглежда слаба, сива и безжизнена. Нищо странно, при положение, че в резултат на температурните амплитуди и вятъра, кожата на главата активно се защитава, като променя влажността си и се лишава от витамини и други полезни вещества.


Най-неприятното последствие след дългата зима може да бъде лошото състояние на луковицата на косъма. Има обаче прости съвети, с помощта на които ще възстановите отслабената си коса.


Подобряване на микроциркулацията:

 

kak-da-vuzstanovim-kosata3Най-добрите съставки в козметиката, които се грижат за изтощената коса са ментол и масло от евкалипт. Те имат силно тонизиращо и освежаващо действие и регулират мастните жлези по скалпа, като по този начин подобряват циркулацията на кръвта по кожата на главата, която обикновено е нарушена през зимата. Така че при избора на шампоан и балсам за коса, избирайте такива, в чийто състав е включен евкалипт и ментол. В допълнение тези съставки имат приятен и свеж аромат.


За блясък и енергия:


Косата става сива и накъсваща се, заради нейната дехидратация. Причината за това е сухият въздух през зимата в помещенията. В началото на пролетта може да ви отнеме известно време, за да направите поредица от хидратиращи маски с витамини, за да върнете влагата и да накарате косата да блесне.


Това може да направите и с домашно приготвени маски с подходящи зърнени храни, със сметана и жълтъци. В магазина търсете продукти, на които пише за слаба и изтощена коса или продукти, които придават енергия на косата. Козметичните средства, които обещават дълбока и интензивна хидратация и възстановяване, много често обаче „запушват“ косата с тежки за виталността ѝ съставки.


Почистване и овлажняване:


kak-da-vuzstanovim-kosata4За да имате хидратирана коса, трябва да използвате мек шампоан, такъв, който е освободен от химикали. Най-често гледайте за надписа sulfat free. Мийте косата си с него два пъти в седмицата, но не прекалено често. Известно време се въздържайте от ползването на сух шампоан – той може допълнително да изсуши кожата на главата ви и да влоши състоянието ѝ.


В салоните за красота може да получите специална грижа с ензими за съживяване на косата. Ензимите разтварят мазнините и остатъците от козметика и се борят срещу пърхота. 10 минутна терапия е достатъчна, за да излезете с ново самочувствие и доза сила и енергия за косата си. Скалпът ви ще е почистен от всякакви примеси.


Професионалните грижи са задължителни в началото и в края на всеки сезон, за да подпомогнат правилното функциониране на скалпа и на кожата на главата като цяло. Това помага и за растежа на косата. Не се страхувайте от ножиците – пролетта е идеалното време за подстригване. Първо, защото това е сезонът, когато всичко оживява в природата и всички сме изправени пред промени, включително и на външния вид. И второ, през март е времето да се сбогувате с отслабените през зимата нацепени краища на косите ви.