Зелени вибрации

Четвъртото издание на “Sofia Green Fashion Days”ще се състои на 10-11 май 2019 в ЦУМ и се надяваме, че ще мине също под бурни аплодисменти, както и миналите пъти. Проектът е първото по рода си събитие не само на Балканския полуостров, но и в цяла Източна Европа, което два пъти годишно събира дизайнери на дрехи направени от органични, натурални и възобновяеми материи, и производители, които държат на здравословния начин на живот и органичната храна и био козметика.

Инициативата беше приветствана от кмета на София и през септември 2018 организаторите на «Sofia Green Fashion Days» организираха съвместнa кампания с общината и «Зелени решения София» под надслов «Време е за детокс на гардероба». Кампанията бе реализирана в рамките на инициативата «European Week for Waste Reduction». След събиране на ненужните дрехи и рециклирането им от «TexCycle”, “Sofia Green Fashion Days” поканиха трима дизайнери, които направиха колекция от дрехи за възрастни (Десислава Филева), чанти (Александрина Пандурска) и деца (Десислава Веселинова), създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил. Началото на модното ревю бе дадено с приветствените думи на Кмета на гр. София, г-жа Йорданка Фандъкова. "Нашата основна задача е да подобряваме качеството на въздуха. Това няма как да се случва с усилията само на общината или на която и да било друга институция. Важно е всички да знаят, че когато се изхвърлят дрехи за отпадъци, те могат да бъдат изгорени, а това е изключително вредно. Затова, тази година пилотно разпространихме контейнери за изхвърляне на дрехи и чанти и съвместно с организаторите на «Sofia Green Fashion Days» оползотворихме изхвърлените непотребни дрехи и от тях се родиха част от моделите, които ще видите тази вечер."- сподели г-жа Фандъкова. Всички приходи от продажбата на колекцията "Втори живот" ще бъдат в полза на благотворителна кауза, свързана с опазването на природата ни. «Днес не трябва да бъдат изобретявани нови материали, природата дава всичко в ръцете ни - естествени материали, които растат. Вземете това, което вече не е необходимо и рециклирайте и използвайте за други цели. Възхищавам се на България, че е богата не само с природни ресурси, но и с талантливи хора. Просто погледнете какво са направили младите дизайнери от импровизирания материал, който е бил събран» - сподели създателката на Sofia Green Fashion Days — Натали Абилдина. Моделите, сред тях бяха и ентусиасти и професионалисти от най-известната в София High Level Fashion Agency - дифилираха от копринени пашкули от Natali Mark, обеци от вълна With Freya и бижута, направена от яворова дървесина и натурални камъни от Panayotov Handmade. Официален Стилист на Sofia Green Fashion Days – е абсолютен лидер в производството на професионална козметика за коса в Русия - Estel. Те също дадоха подърици на всеки дизайнер. Пак по традиция дизайнерите получиха веган-букети от Frutta e Verdura.

Освен колекцията от рециклирани материали, посетителите видяха колекция от натурален памук с авторски принт от модна къща AZARIA с дизайнер - Десислава Веселинова. EVANTI Fashion House с дизайнер Евелина Дойчинова демонстрира платове от натурална вълна, машинно и ръчно плетени облекла. Специален гост на събитието беше Никола Чочев - един от финалистите на тазгодишното издание на „Гласът на България“. Свежест в програмата донесоха детски колектив «МиРеЛа» с диригент Мариела Милеткова.
По време на изложението бяха показани биологични и натурални продукти, био козметика, бижута и стоки за бита, изработени от естествени съставки, които не вредят на околната среда. Този път организаторите бяха домакини на участници от Австрия, Русия, Казахстан, Италия, Иран и Бразилия.
За първи път бяха организирани уоркшопи: тематична работилница «Как да се облечем в увереност и да изразим автентичната си същност» от имидж консултант очарователната Райна Хайнеке, "Освобождаване от стреса", докато рисувате Мандала от талантливата Татяна Ким (Казахстан), демонстрация "Как да направя бижута от вълна" с уникалния дизайнер Мариела Иванова и представяне от позитивната Жулиета Круз на екзотичен плод от Бразилия – гуарана, от който се произвежда натурална напитка без синтетични добавки. Guarana Antarctica беше официална напитка на събитието и даде на всички участници сила, тон и вдъхновение да създават. Два дни продължиха работилниците, по време на които Татяна Ким от Казахстан учи децата как да създават картини от използвани пластмасови бутилки, и естествени материали като зърнени култури и семена. В крайна сметка ще оставим бъдещето си на нашите деца спокойно. И сега се готвим да посрещнем нови гости в София в най-красивия сезон!
Снимки: Кристина Блинова, Petkov Studio
Автор: Натали Абилдина