КНДР на прага на пети ядрен тест, Ким Чен-ун „циментира” лидерството си

Северна Корея може би подготвя извършване на ново ядрено изпитание в близко бъдеще, алармира американска интернет страница, която наблюдава изолираната страна, цитирана от АП.

 

Сайтът 38 North отбелязва, че сателитни снимки от четвъртък показват автомобили до команден център, който се смята, че е свързан с контролирането на подземни експлозии, което може би е знак, че предстои изпитание.

 

Центърът се намира на около 6-7 километра от изпитателния полигон Punggye-ri. Сайтът допълва, че нивото на активност на полигона продължава да бъде ниско, но рядко има автомобили до командния център с изключение по време на подготовка за изпитание.

 

Наблюдатели обаче признават, че е изключително трудно точно да се предвиди дали Северна Корея подготвя ядрен тест. До момента КНДР е провела четири ядрени изпитания, като първото беше през 2006 година, а последното през януари, което беше последвано от изстрелване на далекобойна ракета и съответно налагане на нови санкции от ООН на Пхенян.

 

Официални представители от Южна Корея обявиха, че Пхенян е приключил подготовката за пети ядрен тест и съответно изпитанието може да се осъществи всеки момент.

 

В петък в Северна Корея започна първият за последните 36 години конгрес на управляващата партия, който се очаква да затвърди лидерството на вожда Ким Чен-ун.

 

Държавната медия съобщи, че дневният ред на конгреса включва преглед на работата на Централния комитет на партията и на Централния одиторски комитет, ревизиране на партийния устав, избиране на Ким за лидер на партията и избиране на ново ръководство на партията.

 

Също така се очаква партията да приеме нова титла на лидера на КНДР. Този ход вероятно ще вдигне Ким до нивото на баща му и дядо му, които остават генерални секретари на Корейската работническа партия. Символичният ход ще демонстрира, че младият лидер все още има пълен контрол над страната и е готов да започне нова ера. Ким е ръководител на партията, но е първи секретар.

 

На конгреса участват повече от 3 400 делегати.