Ветото на Плевнелиев е протурско, скочи ВМРО и заплаши със събаряне на коалицията

ВМРО излезе със становище срещу наложеното от президента Плевнелиев вето върху новия Изборен кодекс, заплашвайки да събори управляващата коалиция.

 

Припомняме, държавният глава спря промени в частта за избирателните права на българите в чужбина и ги върна в парламента за преразглеждане.

 

Заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност, скочиха патриотите.

 

Според ВМРО предложените от Патриотичния фронт промени в кодекса целят прекратяване на дългогодишната скандална намеса на властта в Турция във вътрешните работи на суверенна България, страна членка на ЕС.

 

Няма никакво съмнение, че турските власти организират незаконно предизборната кампания в Турция в полза на своите политически проекти – ДПС, ДОСТ, НПСД. Лидерите на тези противоконституционни турски политически формации се надпреварват да се снимат с диктатора Ердоган под турското знаме или в угодно приведени пози, алармират от партията.

 

Броят на гласовете от Турция за български избори зависи само и единствено от моментното решение на президента Ердоган. Разкриването на стотици предизборни секции в Турция, извън контрола на българската държава, представлява огромна изборна фалшификация, която има пряко отражение в Народното събрание на България и има ключова роля при създаването на правителство и мнозинство. Конкретен пример – формирането на кабинета „Орешарски“, поясняват войводите.
Те смятат, че решението на Плевнелиев е в услуга на целите на Ердоган и турските политически интереси и амбиции в България.

 

Същият Ердоган, който в петък недвусмислено и ясно показа отношението си към изповядваните от президента Плевнелиев т.нар „европейски ценности“, като ясно, гласно и арогантно заяви на представителите на ЕС да вървят по своя път, заявяват още в становището си от ВМРО.

 

Според партията аргументите на президента са общи приказки, които невярно твърдят, че българите в чужбина били лишени от право на глас. От своя страна президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия не казва и дума как ще гарантира, че Турция няма да продължи със скандалната си и незаконна намеса в нашите вътрешни работи, допълват националистите.

 

ВМРО ще съгласува единна позиция на Патриотичен фронт, основно послание в която ще е твърдото ни убеждение, че ако това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече, заканиха се от ВМРО.