Илияна Търнина - брой 14

Paysafe поощрява успешната кариера в България

Илияна Търнина е Управител и Вицепрезидент Операции – Електронни Портфейли (Digital Wallets) в Paysafe България. С придобиването на Skrill от страна на Optimal Payments се създава Paysafe Group, нова организация, която се оформя като един от най-големите работодатели в сферата на онлайн разплащанията в световен мащаб.

Илияна има повече от 10 години опит в управлението и развитието на човешки ресурси, придобит в компании в сферата на информационните технологии и онлайн търговията. Професионалният ѝ път успешно комбинира мениджърски опит и HR кариера в големи международни компании. От 2008 г. до 2012 г., заема регионална позиция в Microsoft и спомага за развитието на HR практиките в България, Малта, Македония, Кипър и Албания. През 2013 г. е поканена от Optimal Payments да създаде локалния офис в България. Само за 2 години и половина, заедно с ръководения от нея екип, компанията се разраства до 150 служители, а след придобиването на Skrill компанията в България наброява над 600 човека.

Завършила е Университет за национално и световно стопанство, специалност Счетоводство и контрол. Има множество специализации по управление и развитие на човешките ресурси, сред които CIPD, UK (Chartered Institute of Personnel and Development).

Как бихте описали 2015 година – какво донесе на Вас и на Paysafe?
Ако трябва да е само една думата, то това би било „шеметна“, в най-добрия смисъл. Една година, която мина като миг. В професионален план за мен годината завърши с нова позиция: от края на 2015 г. вече съм вицепрезидент Операции – Електронни портфейли (Digital Wallets) в Paysafe България.
Придобиването на Skrill от страна на Optimal Paymentsи създаването на Paysafe не е просто сделка, с която се оформи като един от най-големите работодатели в България, то е процес, който продължава и който засяга стотици личности. Да участвам активно в този процес и да съм един от хората, които създават новата компания и новата култура, е голяма възможност за мен, както в личен, така и в професионален план.

Какви са плановете Ви за 2016 година?
След обединяването на дейността на двете компании в България и създаването на Paysafe броят на служителите достигнаповече от 600, като около 100 от тях са наети само през последните няколко месеца на 2015 г. Плановете на компанията са да продължава да наема персонал тук, като стратегическата целе да се направи център за ИТ услуги и обслужване на клиенти. Планираме откриване на още поне 150 работни места до края на 2016 г. Голяма част от новите позиции ще бъдат в екипа за обслужване на клиенти и в екипите за ИТ специалисти. За екипа „Обслужване на клиенти“ ще търсим хора с добри комуникативни умения и познания на различни езици. Другият отдел, в който ще инвестираме много, e фокусиран върху предлагането на ИТ услуги. Там ще търсим различни специалисти, които да се присъединят към екипа и да ни помогнат да постигнем целите на компанията.
Инвестициите в технологии се планират да бъдатна стойност 1,5 млн евро. Продължава и разрастването на офиса в България. В началото на тази година приключва и вторият етап от разширението му, като общата площ ще достигне 5000 кв. м. Така инвестициите в офисните площи стават близо 2 млн евро.

SV1 6926В какво се изразяват мисията и визията на Paysafe?
Мисията ни е да предлагаме подходящо решение, съобразно със спецификата на всяко разплащане, като ще се стремим да се превърнем в най-предпочитания партньор в световен мащаб.
Paysafe надгражда възможностите на компаниите, от които бе създаден. През годините двете компании Skrill и Optimal Payments извървяха дълъг път и натрупаха много опит, развивайки световния пазар на онлайн разплащанията.
Сега Paysafe е пресечната точка на всякакъв тип онлайн разплащания. Това, което ние правим, е много подобно на това, което PayPal прави в международен план. След обединението ни в световен мащаб Paysafe става компанията номер две в тази индустрия. Целта ни е в близките години да станем номер едно.

Основният фокус на Paysafe са онлайн разплащанията. Какви са Вашите съвети за сигурност при извършване на онлайн разплащания?
Моят съвет е потребителите да избират доставчици, които имат ясно установени правила за работа с лични данни и надеждни системи за защита на информацията. Системите за защита са най-различни, така че преди да предоставите вашите лични данни, може да се свържете с въпросния сайт и да разпитате подробно за това как се пазят вашите данни и финансови средства.
Освен това да ползват сайтове, които имат сертификат за сигурност (SSL: secure sockets layer). Можете да ги познаете по това, че уеб адресите им започват с HTTPS:// и се появява катинар, който в зависимост от браузъра може да е адресното поле или другаде.
Особено внимателно трябва да проучваме всички емейли, които получаваме от банки или сайтове с електронни портфейли. Много често това се оказват фалшиви мейли, които препращат към фалшиви, но на вид направени по същия начин сайтове като банката/сайта с електронен портфейл и целят да напишете там своето потребителско име и парола. Това е много опасно, тъй като по този начин вие директно и доброволно предоставяте своите данни за вход в реалния сайт, което се използва почти веднага.
И естествено, никога не споделяйте които и да било от личните си данни по имейл. Звучи добре познато, но голяма част от злоупотребите се случват именно по този начин.

Имате богат опит в индустрията, какво се промени през годините, какви нови тенденции забелязвате?
През 2013 г. стартирах дейността на Optimal Payments в България, преди това имам четири години опит в онлайн индустрията. Това, което се промени през годините, е броят на хората, които извършват разплащания онлайн. Сега не само приемаме за нормално, но и изискваме от доставчиците да предоставят възможност да платим за дадена стока или услуга по електронен път, отвсякъде и от различни устройства. Потребителите са много по-образовани, изискващи и мобилни.
Това, което не се промени, а продължава да е от критична важност, е доверието между потребителите и доставчиците на решения/средства за електронно разплащане.

SV1 6963Притежавате и опит в областта на Човешките ресурси, Вие лично как мотивирате своя екип, за да даде най-доброто от себе си на работното място?
Ценя опита, ентусиазма и желанието за развитие. Стремя се хората около мен да се чувстват ценени и необходими за успеха на компанията. Ясно дефинираните цели, които стоят пред Paysafe, дават необходимата свобода за това всеки да реализира потенциала си по свой собствен и отговорен начин.
Според мен човек дава най-доброто от себе си тогава, когато се идентифицира с ценностите и целите на компанията и ги приема като свои.

Като мениджър и работодател какъв набор от качества и умения очаквате да видите в кандидата срещу Вас?
Радвам се, когато у кандидатите откривам отговорност, честност, упоритост, внимание и отзивчивост към клиентите ни, както и жив интерес към типа работа. Опитът не е задължителен, но желанието за научване на нови неща е качество, на което много държим.

Освен в технологии и офис площи планирате да инвестирате и в обучение и развитие на персонала. Къде виждате мястото на т. нар. „меки умения” в развитието на Paysafe и ИТ индустрията въобще?
Тъй наречените „меки умения“ са от изключителна важност за нас. Ежедневно нашите служители комуникират с клиенти от целия свят и тези умения помагат за справянето с предизвикателства от различно естество.
Само за 2016 г. планираме инвестиции в обучение и развитие на персонала на стойност 500 000 евро. На служителите на Paysafe се предоставят редица възможности за обучения, както в България, така и в чужбина, а с придобитите знания и сертификация получават по-широко поле за изява в компанията.

Какви са конкурентните предимства на Paysafe?
Обединението на двете компании ни дава много предимства. Наборът от продукти, които предлагаме, в момента не се предлага от нито една компания от тази индустрия. Географското покритие, което обхващаме, ни дава възможност да обслужваме клиентите на родния им език в местната валута.
Обединената компания изпълнява плащания в повече от 200 държави, с над 100 разплащателни метода, на повече от 40 валути и обслужва клиенти на повече от 20 езика по света. Стойността на компанията към момента възлиза на повече от 3 млрд. долара. Това е оценка, както за бизнеса и резултатите на компанията, така и за доверието на клиентите ни.
Ако говорим за Paysafe като работодател в България, предимствата ни също са много. Това, което ни отличава на преден план, е това, че сме един от малкото in-sourced проекти, т.е. всички функции в нашата компания подпомагат директно нашия продукт, т.е. нямаме момент на обслужване на чужд продукт. Това дава и голяма мотивация на служителите ни, тъй като те могат да видят директния резултат от усилията си в резултатите на компанията, които се комуникират регулярно. Освен това разнообразието на позиции тогава, когато имаме цялостен бизнес, е значително и позволява голяма възможност за кариерно израстване.

SV1 6976Кои са клиентите на Paysafe – млади, работоспособни, ценящи времето и парите си...?
Клиентите на Paysafe са навсякъде по света, мобилни са, изискват сигурност и качествени услуги. Да, определено мога да кажа, че те ценят времето и парите си.

Как поддържате хармонията в живота си и по какъв начин успявате да съчетаете различните социални роли, остава ли ви свободно време?
Днешният забързан ритъм изисква много и е въпрос на труден баланс човек да не загуби фокуса си върху истински важните неща. Вярвам, че с добро планиране времето стига за всичко.

Имате ли си идол, на който се стремите да подражавате в личен или професионален аспект? Кой е човекът, от когото сте почерпили най-много знания за живота и работата?
Много интересен въпрос. Надявам се да не прозвучи нескромно, но баща ми едно време казваше: „Не се старай да подражаваш на други, не се старай да помниш имена. Старай се другите да подражават на теб и ти да станеш име“.
Това не означава, че не обичам да се уча от стотици хора около мен, правя го всеки ден и всяка минута, но факт е, че нямам идоли. Според мен човек трябва да е отворен да открие и развива полезни знания и умения от различни хора и обстоятелства.

В какво се изразява успехът за Вас? Коя, според Вас, е успялата жена?
Успехът идва при подготвените, не мисля, че полът има значение. Зад всеки успех стоят много труд, упоритост и целеустременост.
За мен успех е удовлетвореността от добре свършената работа, признанието от колегите, с които сте минали през сложен процес и сте реализирали труден проект, също малките ежедневни радости с обичаните хора.

Коя е любимата Ви книга?
Обожавам класическата художествена литература, особено от руски автори. Съвсем наскоро преоткрих тази своя страст. Автори като Гогол, Достоевски, Горки, Толстой са безценни.

Какво е Вашето послание към читателите на сп. Business Lady?
На читателите пожелавам това, което и на себе си: здраве и стремеж да следваме целите си, да слушаме повече интуицията си и най-вече – да не спираме да се развиваме и самоусъвършенстваме. Нека всеки ден да научаваме нещо ново, което да ни помага да сме по-ефективни професионалисти, по-търпеливи и разбиращи родители и в крайна сметка – по-добри хора.