Ана Палашева - брой 7

Ана Палашева е родена през 1988 г. в гр. София. На своята крехка възраст има куража да създава нов стандарт в увтърдена индустрия и да си създаде професия по поръчка, отговаряща изцяло на нейните лични качества и интереси - първият BEAUTY BANKER в света. Житейската й философия е базирана на сентенцията на Шекспир: ”Всичко на този свят вече е казано, а това, което е твърде глупаво да се каже, вече е изпято.” Според нея това значи, че е време да мислим и действаме в нови категории. Качеството, което най-много цени у себе си, е благодарността. Накратко, г-ца Палашева е бъдещ юрист по образовение, аристократ по възпитение и филантроп по призвание.

 


"Знаеш ли нуждите, имаш и отговорите"


 

Г-це Палашева, предлагате на българския пазар нещо уникално и различно в сферата на бюти индустрията. Как се роди идеята и откъде почерпихте опит (чуждестранно ноу хау, личен опит, професионални наблюдения, друго)?

Концепцията е изцяло авторска. Като проект е разработвана в продължение на цяла година, почти толкова продължи работата и по помещението, както и по проучването и тестването на технологии и продукти, избор на контрагенти и т.н. Уникалното в нея е, че е базирана изцяло на опита ни като потребители на този вид услуги. Съвършено отразява нуждите и изискванията на един много взискателен клиент. Парадоксалното е, че част от най-добрите ни страни се родиха като антипод на това какво не трябва да се прави. 
Еманацията е базирана на личен опит и преживявания, трупани в продължение на години в различни точки на планетата. Автор е моята майка, която създаде този уникален бизнес модел, както и специално създадената за мен позиция – Beauty Banker.

 

Вие сте типичен представител на младите предприемачи в България. Как оценявате бизнес възможностите на страната ни в бюти сферата конкретно? До колко пазарът е благодатен за иновативни решения, каквото е Beauty Bank?
Никой не бяга от хубавото. С него лесно се свиква. Създай добър продукт и имаш пазар. В това отношение пазарът е благодатен от Акапулко до Диарбекир.

 

Двадесет и четири часовото обслужване на клиенти е свързано с желязна дисциплина… Каква е визията Ви за екип, организация и контрол?
Екипът ни е наясно, че ние сме тук, за да сме в полза на клиентите си. Те са хора с много динамичен лайфстайл и никой не знае кога ще възникне нужда от нашите услуги. Логично е ние да се отзоваваме при всяко позвъняване, 24 часа в денонощието имаме готовност да съберем екип, който да обслужва само един клиент. И ние го правим, при това с усмивка, колкото и трудно да е това в 3 часа сутринта... Но знаете ли какво е чувството, когато изпращаш този човек на вратата и видиш признанието в очите му?

 

В този ред на мисли, кои са основните качества, които най-много цените у своите служители и какви методи за мотивация използвате?
Нашите служители са тренирани на поведение, присъщо за 5-звезден круизен кораб. Това изключително впечатлява нашите клиенти. Не пропускат да го коментират, наред с резултатите от работата им.

 

На какъв принцип подбирате Вашите клиенти, бихте ли характеризирали потребителя на уникалните услуги в Beauty Bank? 
Те избират нас. Въпрос на изисквания.

 

Защо точно Beauty Bank? Как се спряхте на това име и къде е връзката между финансовата институция и бюти индустрията?
Името е логично следствие, еманация на цялостната концепция. Центърът е организиран и действа като инвестиционна банка. Тук ние разглеждаме външността на успешния човек като капитал, а естетическото поддържане - като инвестиция. 
Друга основна наша дейност е превенцията на остаряването, което също е вид инвестиция. Вместо капитал, депозираме активни вещества, които укрепват кожата и се борят с трите типа остаряване.

 

На Вашата визитка, под името Ви стои титлата Beauty Banker. Какви са неговите функции и какви възможности предлага?
Ролята на Beauty Banker е аналогична на тази на инвестиционния банкер .
Инвестиционният банкер следи и анализира пазара, Beauty Banker–ът отчита сезоните, начина на живот, естествения биоритъм на организма. В Beauty Bank целегодишно следим тенденциите и технологиите и създаваме ново меню за всеки сезон. 
Като всеки банкер и Beauty Banker внимателно създава портфейл (тук го наричаме индивидуална програма с надграждане), следи за правилното прилагане и отчита резултатите.

 

Инвестиционният банкер отчита и се съобръзява с финансовата криза, това важи ли за Beauty Banker–а?
По време на криза човек трябва много да внимава за какво и как си харчи парите и да изисква максимума срещу тях. В Beauty Bank предлагаме само проверени и доказано ефективни продукти и процедури. Подобно на инвестиционнен банкер, Beauty Banker –ът не одобрява импулсивното харчене, изготвя стратегия как да инвестирате времето и парите си така, че да извлечете най-много дивиденти срещу вложенията си. Държи сметка за всяка похарчена минута и стотинка.

 

Разликата между инвестиционен банкер и Beauty Banker?
Beauty Banker-ът ви глези. Помни вкусовете и предпочитанията ви - Evian или Pellegrino, Coke или Pepsi, The New York Times или Wall Street Journal. Нито един детайл не е маловажен, когато предлагаш легендарно обслужване!

 

Банкерите предлагат стимули за своите клиенти, Вие по какъв начин смятате да стимулирате Вашите?
Като всяка банкова институция ние също имаме еквиваленти на финансовите инструменти - спестовни книжки, бюти кредити, дори имаме еквивалент на инвестиционните планове, които носят дивиденти.

 

Какви качества трябва да притежава човек, за да бъде добър Beauty Banker?
На първо място – издръжливост и отдаденост. На практика се работи 24 часа. Буквално. Beauty Bank предлага уникалната услуга 24/7 HOT BEAUTY LINE. Това означава, че сме 24 часа на разположение на клиентите - ние се съобразяваме с техните нужди, а не те с нашето работно време. Още една част от пъзела, наречен легендарно обслужване. Случвало ни се е да отваряме на клиентка в 3 часа през нощта, защото тя иска в 5 часа сутринта да е на летището с прясно приготвена прическа и маникюр.
Другото е комплекс от качества – езици, познаване на народопсихологията и културните различия на отделните нации, отличното владеене на етикета и протокола, непрекъснато усъвършенстване, събиране на информация, тестване на нови неща и трендове в индустрията. И най-важното - избор на правилните партньори.

 

Имате много интересна позиция - Консиерж в Центъра за красота, типична само за 5-звездните хотели. Каква добавена стойност носи Консиержът на Вашите клиенти?
Ето това е най-хубавото! Ролята на Консиержа е да изпълнява поръчки, задачи и желания. Консиержът все още е непознат в България, дори в повечето хотели не се предлага, но това е бъдещето. 
Времето е другият капитал на успелия човек, който все не достига. А ние (като всяка банка) управляваме капитали, така че сме се погрижили и за това. На нашите клиентки не им се налага да избират между време за разкрасителни процедури и многобройните задачи от „to do”- списъка си, за тях ще се погрижи техният личен Консиерж. Докато клиентката се грижи за себе си, колата й ще бъде измита и заредена с гориво, дрехите от химическото чистене ще са на задната седалка, а покупките от списъка за пазаруване ще са в багажника.
Списъкът с възможни задачи е ограничен само от нуждите и въображението на клиента.

 

Ще издадете ли тайната на легендарното обслужване?
Да имаш същия лайфстайл като клиентите си – да посещавате същите ресторанти, да пазарувате от едни и същи места, да пътувате до същите дестинации, да имате същите нужди, желания и изисквания. Знаеш ли нуждите, имаш и отговорите!

 

Девизът на Beauty Bank е „Салонът на бъдещето”. Какво послание се крие зад това мото? И как смятате да го защитите?
С три думи: съчетава технологиите на клиника, удобсвата на собсвения дом и услугите на 5-звезден хотел-valet & concierge service. Легендарното обслужване и уникалните лайфстайл програми са нашата запазена марка.

 

Защо избрахте именно тази индустрия, въпреки острата конкуренция?
Една жена прекарва в салон за красота средно между 1 и 3 часа седмично. Знаем го от опит и създадохме салона, който търсихме за себе си в София, но не открихме.
Можете да дойдете с приятелка и да съчетаете красивите услуги с лек обяд, доставен от любимия ви ресторант и бутилка вино в градината. Нашата частна зала е на разположение на онези, които търсят уединение, независимо дали иска да остане несмущавана, сама с мислите си и да използва времето за почивка или иска да продължи да води бизнеса си. 
Персоналът е обвързан със строги декларации за поверителност. Всяка дочута информация остава между четирите стени.

 

Какви продукти използвате в Beauty Bank и защо?
Много беше направено в Beauty Bank, за да селектираме само най-доброто, което се продава на планетата – висш клас козметика и световни технологии. Нашите клиенти получават това, което биха получили в най-луксозните хотели – от Лас Вегас, през Лондон до Москва. Разровихме пазара, за да открием специално разработени продукти за специфични нужди - като тези на пушачите, на жителите на мегаполис и т.н.

 

Къде е балансът между качество и цена на услугите и продуктите, които предлагате в Beauty Bank?
Балансът се определя от географскота ни локация и икономическата ситуация. Въпреки сериозната инвестиция, ние поддържаме средни за страната цени, имайки предвид козметиката, която ползваме. Удобствата и дизайнерският интериор са нашият комплимент към клиентите ни и не са отразени в цената на услугите.
И когато твърдим, че предлагаме висш клас козметика, ние можем да го докажем. Имаме предвид световния стандарт на категоризация, в който всички марки се позиционират в четири категории. От висшия клас продукти за коса в България са представени само две марки и ние работим с тях. Брандове, които можеш да срещнеш в супермаркета, не са сред висшия клас, независимо от рекламните послания, с които ежедневно се злоупотребява.
Чакаме момента, когато този бранш ще бъде регламентиран и в България, ще има реална категоризация на тези услуги, подобно на хотелиерството. Тогава ще стане невъзможна словесната еквилибристика.

 

Какво е мнението Ви за бюти индустрията у нас като цяло? И как оценявате алтернативните си конкуренти (преки, предполагам, нямате) – останалите центрове за красота?
Доволни сме и благодарни, че индустрията, макар и хаотична и нереглментирана, е добре развита в България. Благодарение на това има създаден пазар и потребности от услугите. Ние стъпваме на готова основа, за да изведем предлагането на следващо ниво.

 

По какъв начин получавате обратна връзка от клиентите си?
Книгата с резервации е най-обективната обратна връзка.

 

Какви професионални цели си поставяте за следващите 5-10 години? И какви планове имате по отношение на развитието на Центъра за красота?
В момента създаваме нов стандарт в утвърдена индустрия. След 5 години нашите клиенти ще са толкова разглезени, че традиционният начин на предлагане на услуги на парче от безкрайни списъци с менюта ще са останали в миналото. Клиентите ще имат нови нужди и ние ще сме там, за да им отговорим първи.

 

Учите Право. Смятате ли да се реализирате в юридическата сфера и ако да - по какъв начин ще балансирате между Центъра за красота, правото и личния живот?
Образованието е сред най-важните фактори за изграждане на завършена личност. Правото, освен професия, е и начин на мислене. Във всеки случай би било полезно, дори да не го реализирам като кариера.

 

Смятате ли, че съществува определена зависимост между възраст и успех? 
Успехът и славата са капризни приятели. Успехът е производна от личните умения, индивидуалният поглед за нещата, наличието на бизнес нюх, смелост да се инвестира, амбиция, иновативно мислете и т.н.

 

Вие сте много красива, млада дама. Как бихте коментирали посланието „Прекалено красива съм, за да работя”, добило популярност от една небезизвестна билборд кампания?
Ще перефразирам: „Прекалено красива съм, за да НЕ работя.” 
Да работя, за мен, е въпрос на престиж и привилегия. Безкрайно благодарна съм на близките си, които са ми дали това възпитание, отношение, както и възможността да го правя със стил и размах.

 

Кой Ви подкрепи в това иновативно за българския пазар бизнес начинание?
Най-близките ми хора и прецизно подбран екип от професионалисти.

 

Как бихте дефинирали успеха? И коя за Вас е успялата жена?
La Divina - Мария Калас. Още от детската градина, освен приказките на Оскар Уайлд и Шекспир за деца, слушам нейната история. Това е приказка за метаморфозата на дебелото, полусляпо гръцко момиче до примадоната, която е владяла света. Тя е пример за посредствен талант и божествена харизма. По нейно време най-талантливото сопрано е била Рената Тебалди, но кой днес помни името й? Тридесет и пет години след смъртта й тя все още е една от най-продаваните артисти, символ на самата класа и изисканост и най-вече на това какво може да направи упоритостта, труда и амбицията с една жена.

 

Какво послание ще отправите към читателите на сп. Business Lady, част от които млади и амбициозни дами с обещаващо професионално бъдеще?
Не се чувствам достатъчно пораснала, за да отправям послания. А съвети все още само приемам, не ги давам.

 

А съвет в качеството си на Beauty Banker?
Не позволявайте парите ви да изтичат в канала заедно с продуктите, които действат на повърхността на кожата или косъма. Търсете и ползвайте само продукти и процедури с гаранция, че активните съставки проникват в сърцевината на клетката/косъма и работят за изграждането и възстановяването отвътре навън.

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: Симон Вартерян