Мадлен Кокева - брой 11

Няма нищо по-естествено от желанието да съхраним добрата визия,
сияйната кожа, стройното тяло

Според Марк Твен „бръчките са само следи от отминали усмивки”.
Но колко от нас са склонни към подобна философия...

 

Д-р Мадлен Кокева е завършила специалност „Медицина” в Медицинска Академия, София. Специализирала е „Дерматология и венерология” в Катедра по дерматология на Медицинска академия, както и „Социална медицина и организация в здравеопазването”, специализация по „Естетична медицина (лифтинг)” в Москва при проф. Марлен Суламанидзе, мастер курс в Париж по “Приложение на ботулиновия токсин в дерматологията и естетичната медицина”, специализация по „Химически пилинги и филъри” при проф. Уго Картие, почетен професор на Френската дерматологична асоциация и много обучения за работа с професионални продукти и апаратура.


Професионалната си компетентност д-р Кокева обогатява непрекъснато със специализации и курсове по естетична медицина, сред които са специализация по филъри, мезотерапия и химически пилинги при проф. Обаджи в Бейрут (Ливан), специализация по естетична медицина в Бостън (САЩ).


В екипа си в Magic line, д-р Мадлен Кокева е привлякла доказани професионалисти, добре информирани за всички актуални тенденции и открития в областта на естетична медицина, които избират за своите клиенти само доказано ефективни и безопасни дерматологични процедури.

---------------

Дерматологичен център Magic line е създаден през 2005 г. в София от д-р Мадлен Кокева. От създаването си до днес, Magic line не изневерява на принципа си да работи само с най-качествените препарати и оборудване, произведени от уважавани международни компании.


В уютна обстановка, в сърцето на столицата, д-р Кокева и нейният екип посрещат със специално внимание своите клиенти и предлагат компетентна професионална консултация и индивидуален подход. Специално разработен комплекс от процедури за подмладяване и профилактика на стареенето, дават на всеки клиент на Magic line ефикасните индивидуални решения за красота и добро самочувствие.


Д-р Кокева, Вие сте сред най-добрите специалисти по естетична медицина у нас и безупречен дерматолог, с богат професионален опит. Разкажете как се насочихте към тази сфера!


Ще отговоря на въпроса Ви, като споделя част от разговор, проведен неотдавна с моя внук. Той иска да стане лекар и един ден, разговаряйки на тази тема, го попитах какво мисли за моята специалност. Отговорът беше: „Харесва ми, но... Аз искам да спасявам животи!”


Истината е, че когато (в началото на 90-те години) реших да избера естетичната дерматология, тя беше неоценена и непрестижна. И сега, обръщайки поглед назад, си давам сметка, че изборът ми е съдбовен. Той е проекция на вродения ми стремеж към изящното и красивото. Навярно е наследен от моите роднини по майчина линия (артист, писател, скулптор). Не може да си добър в естетиката, ако не си добър в дерматологията.


Красотата е естествен стремеж на всеки един от нас. За някои е наказание – казват: „Много красота, но друго няма!” Хората се възхищават на добродетелите, но няма съмнение, че красотата винаги ги очарова. Повечето от нас се страхуват от старостта, защото тя е тъжна и нелицеприятна. Имам ярък спомен от студентските си години: пътувам в трамвая, а пред мен са млада девойка и жена около 60-те. Странно за самата мен, погледът ми беше привлечен от тази достолепна дама. Достойнството, с което носеше своите години, естественият чар, вътрешната озареност, които излъчваше, ме караха да не откъсвам поглед от нея. Тогава за първи път прозрях, че всяка възраст може да бъде красива; че красотата не е само приоритет на младостта. А и да не забравяме иронията на неотразимата Бриджит Бардо: „По-добре стара, отколкото мъртва!”


Пак в средата на 90-те години, пребивавайки известно време в чужбина, имах шанса да срещна хора, които ми „отвориха очите” за новите научни открития, прилагани в дерматологията и козметиката, както и за навлизането на лазерните технологии. Бях завинаги запленена от опитите да се надхитри природата и да се отложи остаряването. И затова сега смело мога да твърдя за себе си – аз съм щастлив човек, защото моята работа е моето хоби!


Самостоятелната ми кариера също не е случайна: имах натрупан опит и желание да правя нещата по моя начин. Изцяло, а не на парче. Оттогава насам любопитството ме води да научавам, да търся и да откривам, да завладявам нови и нови територии в науката и да ги прилагам в практиката.

 

Кое Ви мотивира при създаването на дерматологичен център „Magic Line“ през 2005 г.–Вашият опит, потребностите на съвременната жена, желанието да предложите едни от най-ефективните технологии в областта на дерматологията?
Дерматологичен център „Magic Line“ e част от франчайзинг верига, изградена в Париж, с идеята да предлага съвременна козметична апаратура – по-скоро като „show room“. Така го заварих, когато през 2005 г. ми беше предложено да поема ръководството му.


Благодаря на Бога, че винаги съм искала повече, отколкото мога да постигна. Вече имах опит, няколко специализации в чужбина, оставаше само да приложа наученото. Така че формулата на успеха се дължи на търпение, упоритост, самоувереност, изтъкване на преимуществата и формиране на екип.


Според Марк Твен „бръчките са само следи от отминали усмивки”. Но колко от нас са склонни към подобна философия... Тяхната проява в повечето случаи понижава самочувствието и самооценката, провокира комплекси, психологически дискомфорт, може да се стигне до проблеми в личния живот, а понякога и в работата.


Достиженията на съвременната козметология предоставят достатъчно възможности да се отложи стареенето и дори да „излъжем” времето.

 

SV2 1870Клиниката работи с модерна апаратура и предлага едни от най-иновативните процедури, в областта на естетичната медицина, в световен аспект. Кое още прави Magic Line уникална по рода си?


Няколко са нещата и те не са секретни. Изисква се критично отношение към всеки случай, висок професионализъм и отговорност към специалността. Естетиката не е ширпотребата на дерматологията – тя не е занаятчийство, нито й прилича да е комерсиална. Винаги съм твърдяла, че за да си добър в естетиката, трябва да си добър дерматолог, преди това, да си „врял и кипял”, да си подготвен за неочаквани реакции и отговорно да се справяш с тях. Да надхитриш времето е възможно, но в определени граници и то само при условие, че са налице добро общо здраве и здрава кожа.


Обещанията за успех трябва да са реални и да се основават на точна преценка. Опасно е, когато очакванията са по-големи, отколкото лекарят може да предложи. Затова винаги отделям достатъчно време за предварителен преглед, който ме ориентира колко основателни са претенциите и какво, най-добро, мога да предложа, какви временни странични ефекти могат да се появят. И аргументирано да откажа, когато ми е ясно, че очакванията на пациента са неоснователни или нереални.


Екипът! Без добре обучен и всеотдаен екип, на който може да се разчита да изпълнява точно предписанията, няма как да стане! Заложила съм на млади и талантливи хора, с чар и силна вътрешна мотивация за изява и реализация. И когато им дадеш в ръцете прецизно подбрана апаратура, наистина могат да направят чудеса.


Предпочитан стил за работа в клиника „Magic Line“ е комбинираната терапия. Това означава, че конкретният проблем, който е довел пациента при нас, се разглежда като част от цялостните промени, настъпили в организма. Такова отношение винаги гарантира успех, който удовлетворява и двете страни. И не на последно място – грижите трябва да са системни, постоянни, да се превърнат в начин на живот.

 

Кои са клиентите на Magic Line?


Основно задължение в клиниката е спазване на строга конфиденциалност. Toва са хора с най-разнообразни професии – мъже и жени със сериозен бизнес, артисти и певци от различни жанрове, журналисти и юристи, наши и чужди дипломати, както и колеги лекари, студенти и ученици. Посещават ни много чужденци, на работа у нас, както и българи, работещи в чужбина.

 

В този ред на мисли, кои са най-често срещаните дерматологични проблеми сред целевата аудитория, с която работите?


През кабинета на Magic line ежедневно преминават пациенти с различни дерматологични и естетични проблеми. Важно място заема проследяването и оценката на състоянието на невусите, като част от профилактиката на меланом на кожата. В клиниката се извършват ежедневно и естетични манипулации от типа „Да спрем времето”. Всички те са описани подробно в сайта ни.


Трябва да спомена, че редом с лечебната и естетичната дейности имаме и социална такава.


Клиника Маgic line e aнгажирана с мисията на „И АЗ МОГА” (I can too) - фондация, която подпомага деца със специални нужди вече 7 години. Имаме и договорка за безвъзмездни дерматологични услуги за деца със специални нужди.


За сега спонсорската дейност е скромна и се представя с материална помощ на печелилата конкурса Гласът на България Стелияна Христова през 2012 г.

 

Кои фактори оказват решаващо влияние върху кожата и нейното състояние – въздух, храна, стрес, начин на живот, вредни навици, спорт? Какви са Вашите препоръки?


Всичко изброено по-горе има значение и, въпреки това, остаряването е неизбежно. Да не забравяме генетичните дадености! С малко повече въображение и отговорност можем да отложим този момент и да съхраним кожата си млада и красива за по-дълго време.


Няма да е излишно отново да разкажем за изключително важната роля на слънцето и ултравиолетовите лъчи в житейския спектакъл:


UVA лъчите са с голяма дължина на вълната, те са причина за ранното остаряване на кожата, за загубата на еластичността й, за появата на пигменти петна и разширени капиляри.


UVB лъчите са с къса дължина на вълната . Те подтикват организма към образуване на витамин Д, необходим за костната система и за имунитета. Прекаляването може да доведе до рак на кожата.


Нека не звучи досадно, но действително личната грижа към себе си включва добре познатите правила: балансирано хранене, подходящ за темперамента и възрастта спорт, избягване (доколкото е възможно!) на основните източници на стрес отвън (слънце, вятър, замърсяване) и отвътре (преумора, напрежение). Поспивайте си винаги, когато ви падне – няма по-мощно средство за красота и здраве от съня! И свикнете да си „глезите” очите – предпазвайте ги винаги, за да си останат огледало на душата ви!

 

SV1 3736Какви изисквания към външния си вид има съвременната българка? Има ли промяна, през последните години, в търсенето на услуги в областта на естетичната медицина? Кои са най-търсените козметични и естетични услуги към настоящия момент?


Приятно ми е споделя с Вас, че днешната българска жена е добре осведомена за процесите в естетичната медицина, чете много и знае за новостите, както и за козметичните продукти. В много от случаите исканията й са реални и съобразени с възрастта. Повечето не желаят драматични промени, а просто да изглеждат свежи и отпочинали.


Най-търсените процедури са тези, които не изискват хирургични интервенции, не се нуждаят от дълъг период на възстановяване, по възможност са максимално безболезнени и са с дълготраен ефект, а страничните ефекти са сведени до минимум. И е естествено да имат такива изисквания – предизвикателствата на науката, в новото хилядолетие, са многобройни и все по-щадящи сетивата и организма.


Всяка съвременна българка, със собствен бизнес, а и с перспективна работа, иска да изглежда добре, за да запази позициите си възможно най-дълго. В същото време тя води активен социален живот, среща се с много хора и е съвсем нормално да се стреми към такъв външен вид, който да ѝ подпомогне самочувствието. Нека не се лъжем – доста често добрата визия гарантира добри резултати. Да не говорим, че подобно отношение към себе си никога не остава незабелязано!

 

Говорите за „грамотно” поддържане на кожата. Какво имате предвид?


Модата се променя, но стилът винаги остава. Когато сме на 20 години, лицето ни е дадено от природата. Какво ще бъде на 50, зависи от нас. Често казват, че жената има възраст, която заслужава. Никой не е млад след 40 години, но можем да бъдем неотразими във всяка възраст.


Това означава ежедневна грижа, независимо от сезона, независимо имаме ли желание или не. Всеки ден по кожата ни се полепва огромно количество прах и различни замърсявания, които запушват порите и им пречат да дишат нормално. Нарушават се функциите на кожата и тя започва да остарява преждевременно. Можем да помогнем като я почистваме ежедневно, като я почистваме дълбоко, тонизираме и хидратираме и като я подхранваме с подходящи кремове и маски.
Не всяка жена се ражда красива. Но ако не стане такава на 30, е просто непрактична. Остаряването е неизбежно и на него трябва да се гледа с достойнство и уважение.

 

В Magic Line предлагате комплексна грижа за кожата на лицето и по-точно комбинация от различни процедури, които карат кожата да изглежда естествено млада и свежа. Бихте ли споделили повече за това как можете да направите така, че да изглеждаме с 10 години по-млади, без да оставите следи!


Отговорът се съдържа във въпроса Ви. Подходът трябва да е задължително индивидуален, съобразен с конкретния случай и отношението да е комплексно, не на парче. Много е важно грижите да са системни, редовни. Всеки ден се храним и пием – защо потребностите на кожата ни да са други?! И така постоянството ни се отплаща със свеж вид. Една процедура, направена самоцелно, не носи дълготраен резултат и ефектът й бързо се изчерпва.

 

След прилагане на въпросната строго индивидуална комбинация от процедури, има ли последваща програма, която е добре да се следва, за да се запази подмладеният и освежен облик?


Да, трябва да има последваща програма и тя се дискутира с всеки един пациент.

 

Какви са тенденциите в областта на дерматологията и естетичната медицина? Какви са Вашите впечатления?


В последно време е много явна тенденцията за отлив от големите хирургични интервенции. Отдават се предпочитания на максимално щадящи процедури – без обща упойка, без болка и с кратък възстановителен период. В чужбина вече се пренастройват в тази посока. Навлизат в употреба усъвършенствани стари технологии и тяхното комбиниране – нещо, което беше недопустимо до неотдавна. Но това са все неща от основата на всеобхватния проблем, да постигнем по-дълъг живот, с безупречно здраве и добро самочувствие. Едва тогава идва ред на визията, на красотата.


В решението на този сложен ребус взимат участие все повече специалисти – молекулярни биолози, психолози, генетици, диетолози, ендокринолози, фармаколози, които работят в посока на това да се удължи младостта и същевременно да се съхрани качеството на живот. Суперантиоксиданти и средства, които съхраняват генетичния материал на клетките, правят още една крачка към „вечната младост”. Това ще стане възможно, когато всяко ново поколение клетки е максимално идентично с предходното. В експериментален период са изследванията на активатори на теломеразата. Това са средства, с които не само се предотвратяват промените в хромозомите, но дори се постига възстановяване на нарушенията им.


Няма нищо по-естествено от желанието да съхраним добрата визия, сияйната кожа, стройното тяло. Към днешна дата системните грижи са тези, които могат да забавят стареенето на клетките и свързаните с това промени във външния вид. Само здравето отвътре е гаранция за красотата отвън.

 

Какви са Вашите професионални планове за следващите 5 години? За какво си мечтае д-р Кокева?


Французите имат поговорка: „Да искаш значи да можеш.” Да, но трябва да можеш да искаш!


Човек трябва да живее дълго, за да разбере колко кратък е животът. По природа съм любопитна и много ми се иска да съм в течение на всички новости и понякога се страхувам дали ще ми стигне времето за това. В този смисъл си мечтая да имам творческо дълголетие и добро здраве, за да задоволявам професионалните си предизвикателства.

 

Имате ли формула за успех и коя според Вас е успялата жена?


Всъщност какво е успехът? Успех е да успееш! За да успееш, обаче успехът те принуждава да работиш така, че да си достоен за него и да имаш късмет да го надживееш. Нямам формула! Истината е, че не живея с мисълта, че съм успяла. Поставям си цел и когато я постигна, вече имам поне още две... и всичко се повтаря отново.


Младата, красива жена е чудо на природата. Не толкова младата, красива жена е чудо на изкуството и аз искам да го владея – ето това бих могла да приема за успех.

 

И накрая какво е Вашето послание към читателите на сп. Business Lady?


Момичета, няма грозни жени – има само мързеливи! Поразмърдайте се и не забравяйте, че козметиката е най-мощното средство за дезинформация на мъжете, както твърди един древен гръцки мъдрец!

 

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: Симон Вартерян