ЛИСАБОН – ПО-ВИСОКАТА ГЛЕДНА ТОЧКА

Един фотополет вместо фоторазходка
От ВЕРА КИРКОВА – автор на текста и фотографиите

Вера Киркова е преподавател в специалност Португалска филология на СУ „Св. Климент Охридски“ – дългогодишен титуляр на курсовете по История на португалския език, култура и изкуство. Пред по-широката публика е известна като преводач на световно значима португалоезична художествена литература – с над 40 преведени заглавия и носител на множество престижни награди. Сред учредителите е и на Движението „Успешни в България“.

Португалската столица Лисабон особено силно привлича погледите и определя желанията на любителите на пътуванията в последните години – било за отдих, развлечения и кулинарни наслади, било за културен туризъм в търсене на европейско и световно изкуство. За подсиления интерес и голямата популярност на Португалия и на столицата й като главен град, разбира се, допринесе и триумфът на португалския национален футболен отбор, който спечели Европейското първенство през 2016 г. във Франция. Допринесе и наскоро проведеният в Лисабон финал на конкурса „Евровизия“, който събра приятели на музиката от цяла Европа. Основната притегателна сила на Лисабон обаче се дължи на неговия собствен облик, очарование и атмосфера, романтиката на тесните улички, покритите с азулежо фасади на сградите, фадото, огласящо старата част на града и докосващо най-тънките струни на душата, носталгията по великите мореплавателски приключения, слънцето, уютните ресторантчета, вкусната храна, прекрасното вино, неизброимите културни, исторически и архитектурни забележителности със световна значимост.


Лисабон вече ни се струва толкова близък и сякаш добре познат от многобройните статии, впечатления на приятели и снимки в списанията и социалните мрежи, че реших сега да предложа един различен поглед – поглед отвисоко, поглед, представящ пъстрата картина на всевъзможни комбинации от цветове, форми, обеми и релефи, които радват окото и създават неповторимото усещане за кипящ живот и спокойствие едновременно. Лисабон в преобладаващо керемидено. Гледната точка на ангелите и птиците. Една много интимна, може би дори леко воайорска, но същевременно толкова волна и всеобхватна гледна точка над суетата и глъчката на космополитната тълпа. Последвайте ме!